Výstup na Everest sa stáva otázkou ceny. Agentúry ponúkajú vrtuľník, teplú sprchu a kuchára

Základný tábor pod Mt. Everestom.
Základný tábor pod Mt. Everestom. (Autor: Elena Slepickaja/Alamy Stock Photo)
Miloslav Šebela|8. mar 2024 o 09:00

Nepál povýšil horolezectvo na samostatný priemysel.

BRATISLAVA. Hory mali v sebe odnepamäti silu, ktorou k sebe priťahovali ľudí. Dostať sa na vrchol sa stalo prirodzenou výzvou, ktorá lákala a mnohí tejto príťažlivosti nedokázali odolať.  

Keď v roku 1953 vystúpili na Mt. Everest Edmund Hillary a Tenzing Norgay, predpokladali, že po nich už ďalší horolezci nebudú javiť o výstupy záujem. 

„Mysleli sme si, že keď sme na horu vystúpili, je nepravdepodobné, že by sa o to ešte niekto pokúsil. Nemohli sme sa viac mýliť," priznával Edmund Hillary po rokoch. 

Z najvyššej hory sveta sa stala v posledných rokoch turistická atrakcia. Na vrchol vedie 20 výstupových trás. V základnom tábore pod Everestom sa v sezóne schádzajú stovky ľudí.

Tento rok obletela svet správa, že do základného tábora sa dostal aj dvojročný Carter Dallas a je zrejme najmladším človekom, ktorý sa v base campe ocitol. Hoci s pomocou rodičov.

Základný tábor pod Everestom je pritom vo výške 5364 metrov nad morom. 

Záujem o výstupy s plným servisom rastie

Do Himalájí každý rok mieri viac a viac turistov i horolezcov. Nepál povýšil horolezectvo na priemysel. 

Po pandémii koronavírusu krajina vydáva rekordné počty povolení pre zahraničných horolezcov. Prirodzene, záujem o Everest neustále rastie. 

Vlani vydal Nepál pre zahraničných horolezcov rekordných 478 povolení na výstup na Everest.

Cena takéhoto povolenia, ktoré vydáva v Nepálske ministerstvo turizmu, stojí približne 11-tisíc dolárov. 

Podľa Petra Hámora čelia Himaláje masovému turizmu a náporu horolezcov. 

Do popredia sa dostávajú výstupy vo veľkých skupinách, s plným servisom, množstvom kyslíkových fliaš a garantovaným výstupom. „A záujem o takéto výstupy je naozaj veľký,“ vraví Hámor. 

Horolezectvo v Himalájach sa stáva čoraz masovejším biznisom a prispôsobuje sa požiadavkám klientov, aby mohli výstup absolvovať s čo najmenšou námahou.

VIDEO: Prezentačné video CTSS zo základného tábora pod Mt. Everestom

Koľko teda stojí výstup na Mt. Everest a čo všetko ponúkajú klientom expedičné agentúry? 

Pre zjednodušenie sa pozrieme len na ponuku z južnej strany Everestu, hoci v tejto sezóne otvorila cestu aj Čína a na vrchol sa chystá okolo 200 horolezcov aj zo severnej tibetskej strany. 

Rozpočet na výpravu sa skladá približne zo 4 položiek: doprava, povolenia a poistenia, výbavy a zásob a podporného tímu. 

Doprava: 4 až 10-tisíc dolárov

Cestovné náklady sú v celom rozpočte tou najmenšou položkou.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Výstup na Everest sa stáva otázkou ceny. Agentúry ponúkajú vrtuľník, teplú sprchu a kuchára