Novým šéfom hokejového zväzu je Martin Kohút

Martin Kohút pózuje počas svojej prvej tlačovej konferencie ako nový prezident SZĽH.
Martin Kohút pózuje počas svojej prvej tlačovej konferencie ako nový prezident SZĽH. (Autor: SITA/AP)
Ondrej Gajdoš, Marián Szűcs|16. jún 2016 o 01:09

Martin Kohút vo voľbách porazil Tibora Turana. Delegáti štvrtkového mimoriadneho kongresu ho podporili 150 hlasmi z celkového počtu 278.

BRATISLAVA. Igora Nemečka nahradí vo funkcii prezidenta Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Martin Kohút.

Rozhodli o tom delegáti štvrtkového mimoriadneho kongresu, ktorí ho v tajnej voľbe podporili nadpolovičnou väčšinou 150 hlasmi.

Martin Kohút

Narodený: 20. februára 1971 v Michalovciach

Vyštudoval: výpočtovú techniku a informatiku v Košiciach

Pracovné zaradenie: prezident SZĽH (od júna 2016), viceprezident spoločnosti NESS Technologies Slovensko pre Európu

Minulé funkcie: šéf IT spoločnosti NESS (15 rokov), od roku 2007 sponzor slovenskej hokejovej reprezentácie, od júna 2015 člen Výkonného výboru SZĽH

Zdolaným kandidátom bol Tibor Turan.

Na najdôležitejšej fáze štvrtkového kongresu - voľbe členov do orgánov SZĽH - sa v úvode zúčastnilo 69 delegátov z celkového počtu 71 a mali k dispozícii 278 hlasov z 280. Tajná voľba sa začala po 17-tej zostupne od delegátov s najvyšším potom hlasov.

O päť hodín neskôr spoznala volebná komisia meno nového zväzového šéfa, no keďže podpredsedov Súťažnej komisie a Komisie rozhodcov nie, jej predseda Ladislav Szuťányi vyhlásil 2. kolo. To už prebehlo rýchlejšie, keďže delegáti mali k dispozícii len dva hlasovacie lístky a ich počítanie bolo výrazne jednoduchšie. Dovedna tak mimoriadny kongres SZĽH trval viac ako 14 hodín.

Zlepšil finančnú situáciu zväzu

Kohút predstúpil po náročnom boji pred novinárov s úsmevom. "Prežili sme dlhý čas a dnes začína nový deň. Verím, že sa začína aj v hokejovom hnutí. Ľudia rozhodli, že chcú zmenu - a tá je reprezentovaná mojím programom," povedal na prvej tlačovej konferencii po vyhlásení výsledkov Kohút.

"Pokúsim sa využiť svoje skúsenosti, znalosti a všetko to, čo som sa naučil v doterajšej praxi, aby sme slovenskému hokeju pomohli. Neviem sľúbiť výsledky, ale viem sľúbiť, že hokejové hnutie sa posunie vpred."

Martin Kohút odpovedá na otázky novinárov počas svojej prvej tlačovej konferencie ako nový prezident SZĽH.
Martin Kohút odpovedá na otázky novinárov počas svojej prvej tlačovej konferencie ako nový prezident SZĽH. (Autor: SITA)

Nový prezident Kohút je súčasťou slovenského hokeja od roku 2007, keď začal sponzorovať reprezentačné áčko. Pätnásť rokov šéfoval IT spoločnosti a neskôr sa stal jej viceprezidentom pre Európu.

Do štruktúr SZĽH sa prepracoval po minuloročnom kongrese, keď si ho Igor Nemeček vybral do sedemčlenného Výkonného výboru ako skúseného a úspešného manažéra. Za necelý rok vo zväze sa Kohút venoval predovšetkým oblastiam marketingu a ekonomiky, zaslúžil sa o zlepšenie finančnej situácie SZĽH a jeho stabilizáciu.

Podporovali ho viacerí bývalí hokejisti na čele s Richardom Lintnerom, Ľubomírom Višňovským či Miroslavom Šatanom, ktorý by sa mal podľa predvolebných vyjadrení stať generálnym manažérom reprezentácie.

Kohútovým protikandidátom vo štvrtkovej prezidentskej voľbe bol bývalý dlhoročný funkcionár popradského hokeja a kolega z VV Tibor Turan, no ten s podporou Žigmunda Pálffyho či Jozefa Stümpela neuspel.

Program postavil na štyroch bodoch

Kohút postavil svoj volebný program na štyroch oporných bodoch - infraštruktúra, mládež, vzdelávanie a organizácia športových podujatí.

V súvislosti s rozvojom mládeže chce spustiť projekt hokejových akadémií na princípe osemročných gymnázií. Mladí hokejisti vo veku od 10 do 18 rokov sa budú vzdelávať v oblasti cudzích jazykov a ďalších športových zručností.

​Prísľuby, ktoré som mal, nás predurčovali k tomu, že by sme voľby mali vyhrať. Získal som ďalšiu životnú skúsenosť, že človek sa môže spoľahnúť jedine sám na seba.


Tibor Turan, zdolaný kandidát

Smelé ambície Kohút deklaroval v súvislosti so zlepšením infraštruktúry.

Počas trojročného obdobia vo funkcii prezidenta SZĽH chce s pomocou Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) inovovať slovenské zimné štadióny natoľko, aby spĺňali moderné kritériá a aby im v hierarchii svetovej kvality patrila aspoň siedma priečka.

Záverečným bodom programu je organizácia športových podujatí, pri ktorých plánuje od sezóny 2017/2018 upraviť hrací formát všetkých súťaží. Dôraz kladie na dva domáce svetové šampionáty - v roku 2017 MS do 18 rokov v Poprade a Spišskej Novej Vsi a o dva roky neskôr MS elitnej kategórie v Bratislave a Košiciach.

Prísľuby predurčovali vyhrať Turana

Turan sa po konci hlasovania prvého kola oficiálne vyjadril, že ak dostane všetky sľúbené hlasy, mal by sa stať prezidentom SZĽH. Realita však bola iná - v súboji s Kohútom prehral o dvadsaťtri hlasov.

"Samozrejme, že som sklamaný. Prísľuby, ktoré som mal, nás predurčovali k tomu, že by sme voľby mali vyhrať. Získal som ďalšiu životnú skúsenosť, že človek sa môže spoľahnúť jedine sám na seba," vravel sklamaný Turan.

Tibor Turan delegátov nepresvedčil.
Tibor Turan delegátov nepresvedčil. (Autor: SITA)

"Na druhej strane, teším sa, že to takto vyšlo, pretože ľuďom, ktorí budú viesť slovenský hokej, vôbec nezávidím. Martinovi Kohútovi gratulujem. Prajem mu všetko dobré, aby sa mu podarilo vyviesť hokej z krízy," priznal.

"Chcel by som poďakovať ľuďom okolo mňa, volebnému tímu, rodičom, priateľke aj dcéram. Spoluprácu s Martinom Kohútom by som neprijal."

Lintner neuspel

Okrem voľby šéfa zväzu prebiehali aj voľby do Výkonného výboru, ktorý bude mať po novom jedenásť členov.

Okrem prezidenta v ňom budú sedieť Jozef Stümpel za hráčov, Róbert Švehla za reprezentáciu, Peter Oremus s Michal Longauer za mládež, Peter Ország za športových odborníkov, Róbert Ľupták za tímy I. ligy, Ladislav Gross za tímy II. ligy a tiež František Sucharda za tipsportligové kluby, ktorý dostal od delegátov kongresu nadpolovičnú väčšinu 168 hlasov a v súboji zdolal Richarda Lintnera.

Richard Lintner (vpravo) sa do Výkonného výboru nedostal.
Richard Lintner (vpravo) sa do Výkonného výboru nedostal. (Autor: TASR)

Podľa rozhodnutia Športovej rady Pro-Hokeja mala ísť najvyššia súťaž do volieb len s jediným kandidátom - Lintnerom - no napokon sa na nej zúčastnil aj Sucharda z Nových Zámkov a vyhral.

Zostávajúcimi dvomi členmi VV budú šéf Súťažnej komisie a Ekonomicko-marketingovej komisie.

Výsledky volieb:

Prezident SZĽH: Martin Kohút (150 hlasov z 278)

Zdolaný kandidát: Tibor Turan

Členovia výkonného výboru (11):

Martin Kohút (prezident SZĽH)

Jozef Stümpel (za hráčov)

Róbert Švehla (za reprezentáciu)

Peter Oremus (mládež)

Michal Longauer (mládež)

Peter Ország (za športových odborníkov)

Róbert Ľupták (za tímy I. ligy)

Ladislav Gross (za tímy II. ligy)

František Sucharda (Tipsport liga)

šéf Súťažnej komisie

šéf Ekonomicko-marketingovej komisie

Minúta po minúte:

23.59: Potvrdené - prezidentom SZĽH sa stal Martin Kohút. Delegáti štvrtkového mimoriadneho kongresu ho podporili 150 hlasmi z celkového počtu 278.

23.18: Podľa neoficiálnych správ sa novým prezidentom hokejového zväzu stal Martin Kohút. Informáciu denníku SME potvrdili dva zdroje. Oficiálne však zatiaľ potvrdená nebola.

23.02: Stále prebieha hlasovanie v druhom kole.

22.30: Tlačia sa hlasovacie lístky, musí prebehnúť druhé kolo, potom sčítanie hlasov. Pri svižnosti procesov na kongrese to vyzerá ešte aspoň na ďalšiu hodinu.

22.19: Bude sa konať druhé kolo volieb. Týka sa to dvoch prípadov - podpredsedu súťažnej komisie a podpredsedu komisie rozhodcov. Znamená to, že nový šéf hokejového zväzu bol zvolený, rovnako aj všetci členovia výkonného výboru. Podľa pravidiel však musia byť oznámené mená všetkých zvolených funkcionárov naraz. Preto musí najskôr prebehnúť druhé kolo volieb na dve spomínané pozície a až potom budú oznámené kompletné výsledky.

22.15: Gong zvoláva delegátov do rokovacej sály.

21.49: Predsedajúci kongresu Róbert Pukalovič práve oznámil, že hlasy by mali byť zrátané o pätnásť až dvadsať minút.

21.33: Výsledky hlasovania budú zverejnené až vtedy, keď budú zvolení všetci funkcionári. Je pravdepodobné, že pri niektorých pozíciách bude potrebné druhé kolo hlasovania. Preto je možné, že výsledky budú známe až neskoro večer, existuje aj možnosť, že voľby dokončia až zajtra.

21.05: Na kongrese nič nové, hlasy stále nie sú spočítané. A podľa dostupných informácií ani tak skoro nebudú. Zvažujeme zmenu titulku na "Hodina po hodine".

19.58: Na kongrese nič nové, hlasy stále nie sú spočítané.

19.25: Stále prebieha sčítavanie hlasov. Keďže sa okrem prezidenta zväzu volili zároveň aj ďalší funkcionári, sčítavanie sa naťahuje, výsledky tak skoro nebudú.

18.45: Skončilo sa prvé kolo hlasovania, bude nasledovať sčítavanie hlasov.

18.25: Hlasovanie sa blíži ku koncu, volí posledná skupina delegátov.

Žigmund Pálffy (vpravo) bol pred hlasovaním v dobrej nálade. Vo voľbách podporil Tibora Turana.
Žigmund Pálffy (vpravo) bol pred hlasovaním v dobrej nálade. Vo voľbách podporil Tibora Turana. (Autor: TASR)

18.18: Hlasovanie sa naťahuje, keďže delegáti volia okrem šéfa zväzu aj ďalších funkcionárov.

Michal Handzuš má už hlasovanie za sebou. Netajil sa tým, že podporí Martina Kohúta.
Michal Handzuš má už hlasovanie za sebou. Netajil sa tým, že podporí Martina Kohúta. (Autor: TASR)

17.58: Tibor Turan sedí na hotelovej terase a debatuje s Dáriusom Rusnákom, voľby stále prebiehajú.

17.36: Hlasovanie stále pokračuje.

17.16: Delegáti dostali pokyny, začala sa tajná voľba šéfa zväzu.

17.06: Zdá sa, že kongres bude konečne pokračovať, rátajú delegátov.

16.58: Zápas sa skončil, ale kongres stále nepokračuje. Chodbou sa ozýva iba komentár Ladislava Borbélyho k výkonu Angličanov.

16.51: Angličania strelili v nadstavenom čase gól a vedú 2:1. Delegáti už asi počkajú do konca zápasu.

16.47: Ešte v pondelok bol v stávkových kanceláriách kurz na víťazstvo Tibora Turana 3,9, odvtedy však klesal. Včera bol už len na úrovni 2,2. Podľa bookmakerov bol stále favoritom volieb Martin Kohút, kuloárne debaty na kongrese však naznačujú niečo iné.

16.40: Kongres mal pokračovať už pred desiatimi minútami. Zatiaľ sa nič nedeje, voliť sa zrejme začne až po futbale.

16.35: Delegáti kongresu stále sledujú futbal. Stále je to 1:1.

Delegáti sledujú futbal.
Delegáti sledujú futbal. (Autor: SME)

16.15: Ak nesledujete na iných kanáloch - Anglicko vyrovnalo na 1:1.

16.05: Predsedajúci kongresu Róbert Pukalovič práve zahlásil, že zasadnutie bude pokračovať až od 16.30. Začal sa druhý polčas zápasu medzi Anglickom a Walesom.

15.55: Delegáti debatujú pred rokovacou sálou, viacerí si krátia čas sledovaním futbalového zápasu medzi Anglickom a Walesom.

15.48: Tibor Turan rozdával delegátom pred kongresom takéto šálky:

Šálka od Tibora Turana.
Šálka od Tibora Turana. (Autor: SME)

15.21: Na kongrese je obedňajšia prestávka, pokračovať sa bude voľbami od 16.00.

15.18: Nemeček už oficiálne nie je prezidentom zväzu. Naznačil však, že by pri hokeji rád ostal. "Verím, že moje skúsenosti budú využité, keď o ne bude záujem," povedal.

O Nemečkovi sa hovorí ako o vážnom kandidátovi na post šéfa organizačného výboru majstrovstiev sveta v roku 2019, ktoré sa uskutočnia na Slovensku. Tibor Turan už naznačil, že ak bude zvolený za šéfa zväzu, plánuje Nemečka v tejto súvislosti osloviť.

Igor Nemeček.
Igor Nemeček. (Autor: TASR)

15.13: Ako posledný v diskusii vystúpil doterajší šéf zväzu Igor Nemeček. "Keď som zväz preberal (pred piatimi rokmi - pozn. red.), mal veľké finančné problémy. Teraz nikomu nič nedlžíme," uviedol.

Nemeček odmietol kuloárne informácie o tom, že na kandidovaní Martina Kohúta sa dohodol spoločne s Richardom Lintnerom. "S nikým som nerobil dohody a pakty," reagoval.

Poďakoval ľuďom v hokejovom hnutí za spoluprácu. "Verím, že po týchto voľbách už bude spokojnosť a pokoj. História ukáže, že pozitívnych vecí bolo (počas jeho šéfobvania zväzu - pozn. red.) viac ako negatívnych," doplnil.

15.07: Kohút v príhovore podpichol aj Žigmunda Pálffyho. Ten v rozhovore pre SME uviedol, že Kohút hokeju nerozumie. "Ja si mám vybrať človeka, ktorý hokeju nerozumie? O čom sa s ním budem rozprávať? O peniazoch alebo o softvéri?" pýtal sa Pálffy.

"Nie som ten typ, ktorý sa vie rozprávať iba o softvéri, však Žigo," podpichol Kohút na záver svojho príhovoru.

15.03: Martin Kohút na začiatku svojho príhovoru pustil delegátom záznam z osláv slovenských hokejistov v kabíne po triumfe na majstrovstvách sveta v roku 2002.

Potom rečnil: "Na hokejovom zväze som našiel množstvo sporov, hádok, intríg a prázdnu kasu. Všetci vieme, čo treba robiť, len sa to akosi nehýbe. V mojom svete sa stanovujú konkrétne plány, ktoré sa plnia. Nie je presné, že som zväzu priniesol 300-tisíc eur. Priniesol som za päť mesiacov o 300-tisíc viac, ako zväz získal za celý predchádzajúci rok. Najväčšie zlo v slovenskom hokeji sú spory a intrigy. Ostatné vieme vyriešiť. Nevieme ovplyvniť, či bude vojna v Sýrii alebo v Iraku. Ale vieme ovplyvniť, či bude vojna v hokejovom hnutí. Vieme ovplyvniť, či si vyberieme zmenu a rozvoj hokeja, alebo stagnáciu. Poďme ďalej spolu. Pozrite sa na svojho najväčšieho soka v tejto miestnosti a podajte mu ruku. To je to najlepšie, čo môžete spraviť pre slovenský hokej."

Martin Kohút počas príhovoru delegátom kongresu.
Martin Kohút počas príhovoru delegátom kongresu. (Autor: TASR)

14.57: Poplach sa nepotvrdil, kongres má prestávku na obed, pokračovať bude voľbami od 16.00.

14.51: Turan zopakoval svoj volebný program. Okrem iného povedal, že sa bude snažiť o "dôstojnú pozíciu hráčov v našom hokeji". Pritom práve hráčom popradského klubu, ktorému Turan roky šéfoval, chronicky meškali výplaty.

"Bol by som rád, keby súčasťou môjho tímu boli aj hráči zlatej generácie. Verím, že blbá nálada sa skončí. Netvrdím, že nemáme problém, ale je len na nás, aký imidž hokeju dáme. Moje ciele sú reálne, nebudú žiadne výhovorky. Je obrovská výhoda, že sme sa naučili robiť v náročných podmienkach. V slovenský hokej verím, lebo viem, že ho robia oddaní ľudia," povedal Turan.

14.45: Turanovi sa podarilo dokončiť svoju reč.

Tibor Turan.
Tibor Turan. (Autor: SITA)

14.42: Turanova reč bola opäť prerušená. Hotelový rozhlas oznámil, že poplach bol falošný. Turan stihol povedať jednu vetu a hlásenie ho prerušilo opäť. Ten istý oznam si návštevníci vypočuli v angličtine.

14.40: Predsedajúci kongresu Róbert Pukalovič však pokojne zahlásil, aby všetci zostali na svojich miestach. Kongres pokračuje, Turan reční.

14.38: Delegátom sa prihovoril prvý kandidát na šéfa zväzu Martin Kohút. Po ňom nasledoval Tibor Turan. Jeho príhovor prerušilo hlásenie o poplachu a výzva pre návštevníkov hotela, aby urýchlene vyšli von.

14.25: Vybrané výroky z príhovoru Andreja Gmittera:

"Vlani vo voľbách vyhral zdravý rozum, Igor Nemeček bol menšie zlo."

"Kohút môže byť dobrý manažér, ale hokeju nerozumie. Je vraj odborník na projekty, ale žiadny nepredložil. Prečo? Doniesol si 300-tisíc eur. Ty ako taký odborník si mal priniesť milión."

"Lintner nedal hokeju nič, iba rozbil hokejovú dedinu. Škerí sa v televízii, má 5-tisícový plat. A povie Turanovi že je zlodej."

"Turan je zbojník, ale má zbojnícku česť."

"Niektorí ľudia by pre funkciu v SZĽH vraždili."

V jednu chvíľu Gmittera prerušil Kohút a povedal: "Klameš."

14.15: Zábava narastá, reční generálny manažér klubu z Bardejova Andrej Gmitter.

Michal Handzuš (uprostred) a Ján Lašák (vľavo).
Michal Handzuš (uprostred) a Ján Lašák (vľavo). (Autor: TASR)

14.05: V diskusii vystúpil Michal Handzuš, ktorý na kongrese zastupuje klub z Banskej Bystrice. "Za posledný rok som mal možnosť spoznať slovenský hokej aj zvnútra a vidím, že v ňom pracuje veľa šikovných ľudí. Ale niektoré veci treba zmeniť a máme zodpovednosť zvoliť si to najlepšie. Na jednej strane máme manažéra nadnárodnej spoločnosti, ktorý je síce v hokeji krátko, ale v ťažkých podmienkach za rok priniesol zväzu o 300-tisíc eur viac, ako to bolo predtým. Na druhej strane je človek, ktorý urobil vo svojom klube dlh 900-tisíc eur.Keď sa neviem dohodnúť s mestom a sponzormi, ako sa dohodnem so štátom? Z môjho pohľadu je to jasná voľba. Za Banskú Bystricu budem voliť pána Kohúta. Je v rukách klubov, kam nasmerujú náš hokej," uviedol Handzuš.

13.44: Delegátov zvolávajú do rokovacej sály, nasleduje diskusia. Je to dvanásty bod programu. Po diskusii budú nasledovať voľby, bod číslo trinásť.

13.22: Po prečítaní zoznamu kandidátov nasleduje krátka prestávka

13.18: Blížia sa voľby, začína sa s predstavovaním kandidátov na šéfa zväzu aj členov výkonného výboru.

13.16: Výšku odmien pre ostatných funkcionárov zväzu napokon delegáti schválili v jednom balíku.

13.12: Stále sa debatuje o výške odmien pre ďalších funkcionárov zväzu.

12.48: Pôvodne navrhovaná výška mesačného platu pre šéfa dozornej rady zväzu neprešla, delegáti mu schválili iba 1400 eur.

Kandidát na šéfa zväzu Martin Kohút.
Kandidát na šéfa zväzu Martin Kohút. (Autor: TASR)

12.38: Kongres neschválil odmeny pre členov výkonného výboru, budú teda pracovať bez nároku na plat.

12.36: Všetko je napokon naopak - na druhý pokus delegáti jednoznačne schválili plat pre prezidenta zväzu vo výške 3500 eur. Za bolo 216 hlasov, proti 16 a zdržalo sa 40.

12.34: Opať sa hlasuje o plate pre šéfa zväzu vo výške 3500 eur.

12.31: Lašák si od jedného z delegátov vypočul poznámku, prečo on nehrá hokej zadarmo, keď chce od členov výkonného výboru, aby sa zriekli odmien. Lašák reagoval bez mikrofónu, takže vo vedľajšej miestnosti, kde sú novinári, jeho reakciu nebolo počuť.

Delegáti sa pred svojimi príspevkami nepredstavujú, je ťažké ich identifikovať.

Richard Lintner počas kongresu.
Richard Lintner počas kongresu. (Autor: SITA)

12.29: Malo sa hlasovať o pozmeňujúcom návrhu, podľa ktorého by mal mať šéf zväzu plat 2750 eur, ale debata sa zamotáva. Niektorí delegáti navrhujú, aby sa opätovne hlasovalo o sume 3500 eur. Bývalý hokejista Dárius Rusnák, ktorý je na kongrese ako hosť, dokonca navrhol sumu 3500 až 4000 eur s tým, nech výšku platu dodatočne schváli prezidentovi výkonný výbor.

12.23: Nemeček práve prezradil výšku svojho platu - ako šéf zväzu dostával 3400 eur mesačne.

12.21: Delegáti neschválili návrh, podľa ktorého by mal mať prezident zväzu plat 3500 eur mesačne.

12.12: Zástupca bardejovského klubu Andrej Gmitter oponuje. Hovorí, že Richard Lintner ako šéf Pro Hokeja, spoločnosti riadiacej najvyššiu domácu súťaž, má mesačný plat 5000 eur a k tomu auto a asistentku. Prezident zväzu má podľa neho väčšiu zodpovednosť a mesačný plat iba 3000 až 3500 eur.

"Som riaditeľom súkromnej spoločnosti, ktorá žije len z toho, čo si zarobí, ale tu hovoríme o peniazoch zo štátneho rozpočtu," reagoval Lintner.

12.07: Kandidát na šéfa zväzu Martin Kohút zopakoval, že vo výkonnom výbore pracoval uplynulý rok zadarmo a aj v prípade zvolenia za prezidenta chce pracovať bez nároku na plat. Peniaze mieni venovať mládeži.

12.02: "Členmi výkonného výboru by mali byť úspešní ľudia, ktorí sa môžu vykašľať na pár eur, lebo chcú hlavne hokeju pomôcť. Preto by členovia výkonného výboru mali vyhlásiť, že sa odmien vzdajú," uviedol Lašák v debate o odmenách pre funkcionárov zväzu.

11.51: Vášnivo sa diskutuje o odmenách pre členov dozornej rady a funkcionárov zväzu. Presné sumy nie sú známe, vedia o nich len delegáti. Otázky kladie najmä Ján Lašák.

Ján Lašák (vpravo) sa zdraví s bývalým hokejistom Ivanom Droppom.
Ján Lašák (vpravo) sa zdraví s bývalým hokejistom Ivanom Droppom. (Autor: SITA)

11.38: Zo známych hokejistov zlatej generácie podporujú Turana otvorene iba dvaja - Žigmund Pálffy a najnovšie aj Jozef Stümpel. V hlasovaní hráčov o to, kto bude ich kandidátom do výkonného výboru zväzu, vyhral Rastislav Pavlikovský. Stümpel žiadal opakovanie hlasovania, ale opätovne vyhral Pavlikovský. Tak na poslednú chvíľu pred kongresom vznikla hráčska asociácia, ktorá ako svojho kandidáta do výkonného výboru nominovala práve Stümpela, ktorý teda bude vo voľbách Pavlikovského protikandidátom.

Žigmund Pálffy na kongrese.
Žigmund Pálffy na kongrese. (Autor: SITA)

11.23: Všetko nasvedčuje tomu, že voľby budú opäť súbojom Nemečkovho krídla v hokejovom hnutí, ktoré podporuje Turana, a Lintnerovým krídlom, ktorého kandidátom na šéfa zväzu je Kohút. Väčšina klubov, ktoré SME v uplynulých dňoch oslovilo, sa prikláňa skôr k Turanovi.

10.58: Kandidát na šéfa zväzu Martin Kohút včera oznámil, že ak bude zvolený, generálnym manažérom reprezentácie sa stane Miroslav Šatan. S bývalým skvelým útočníkom a dlhoročným kapitánom národného tímu sa už na tom dohodol. Kohút pred chvíľkou vyšiel z rokovacej sály. Na otázku, či má ďalší tromf pripravený aj na dnešok, priamo neodpovedal. Nevylúčil to však. Naznačil, že očakáva prekvapenia od oboch táborov.

10.41: V počte delegátov a hlasov sú zmätky. Včera zverejnil SZĽH na svojom webe správu, že delegátov bude 69 a budú mať k dispozícii 279 hlasov. Dnes už je delegátov 71 (z toho prítomných na kongrese je 67) a celkovo disponujú 280 hlasmi. Správa o tom, že delegátov bude 69 a budú mať 279 hlasov, je stále na webe SZĽH.

10.38: Deväť hlasov má napríklad klub Slovan Bratislava.

10.35: Voliť sa bude podľa nových stanov. Na ich základe budú mať zástupcovia klubov a iní delegáti rôzny počet hlasov - od jedného až po deväť. Počet hlasov závisí od toho, v akej lige klub pôsobí a koľko má mládežníckych družstiev. Napríklad klub z extraligy má automaticky päť hlasov za to, že pôsobí v najvyššej súťaži, ďalšie hlasy má za každé mládežnícke družstvo.

10.28: Na kongrese je prítomných 67 zo 71 pozvaných delegátov. Prítomní delegáti disponujú 247 hlasmi z celkových 280. Nový prezident zväzu bude teda musieť získať minimálne 124 hlasov, čo je nadpolovičná Väčšina.

10.23: Voľby nového šéfa zväzu aj výkonného výboru sú naplánované až ako trinásty zo sedemnástich bodov programu. Predpokladá sa preto, že prídu na rad až neskoro popoludní.

10.18: Kongres bude najskôr schvaľovať časť nových stanov, ktoré pred troma týždňami neschválila Rada SZĽH. Nove stanovy vychádzajú zo zákona o športe, ktorý platí od januára tohto roka. Až potom príde na rad voľba nového prezidenta a výkonného výboru zväzu.

10.08: Kongres otvoril dosluhujúci prezident hokejového zväzu Igor Nemeček. "Som rád, že mimoriadny kongres sa koná tak, ako som sľúbil, a môžete si zvoliť nové vedenie zväzu podľa nových stanov," povedal Nemeček.

Pred kongresom: Igor Nemeček končí na poste šéfa slovenského hokeja. Na dnešnom mimoriadnom kongrese Slovenského zväzu ľadového hokeja sa bude okrem iného voliť jeho nástupca.

Kandidáti sú dvaja. Biznismen z oblasti IT Martin Kohút nemá za sebou hokejovú minulosť. Je však dlhoročným podporovateľom a sponzorom hokeja a posledný rok bol členom výkonného výboru zväzu, do ktorého si ho vybral Nemeček.

Do volieb ho navrhli tri kluby z východného Slovenska, podporujú ho viaceré osobnosti z hokejového prostredia, napríklad Ľubomír Višňovský, Marián Hossa, Peter Bondra či Richard Lintner, neúspešný kandidát na post šéfa zväzu z vlaňajška a aktuálne šéf najvyššej domácej súťaže.

Deň pred voľbami Kohút vytiahol tromf. Tvrdí, že ak vyhrá, generálnym manažérom reprezentácie sa stane Miroslav Šatan. S bývalým skvelým hokejistom je vraj už dohodnutý.

Kohút v minulosti podpisoval kritizované tendre na dodávku systému elektronického zdravotníctva, tzv. eHealthu. Pozná sa tiež s viacerými podnikateľmi blízkymi strane Smer.

Aj druhý kandidát na prezidenta Tibor Turan bol posledný rok členom výkonného výboru zväzu, ktorého si vybral Nemeček. Na rozdiel od Kohúta má za sebou bohatú hráčsku kariéru, s Košicami získal aj slovenský titul.

Neskôr pôsobil dlhé roky ako funkcionár klubu v Poprade. Klub mal dlhodobo finančné problémy, hráčom meškali výplaty. Vlani v decembri Poprad napokon Turana vyhodil z postu výkonného riaditeľa.

Turana podporuje bývalý skvelý hokejista Žigmund Pálffy aj väčšina klubov, ktoré SME v uplynulých dňoch oslovilo. Naopak, stávkové kancelárie viac veria Kohútovi, má dlhodobo oveľa nižší kurz než Turan.

Mimoriadny kongres je dôsledkom búrlivých vlaňajších volieb šéfa zväzu, ktoré vyhral Nemeček. Spôsob voľby vyvolal veľkú nevôľu u hokejovej verejnosti aj osobností.

Skupina hráčov okolo Michala Handzuša vyhlásila bojkot reprezentácii, ak sa voľby nebudú opakovať podľa nových, férových pravidiel. Prekážalo im, že voliť mohli aj zamestnanci zväzu a členovia odborných komisií priamo naviazaných na zväz a jeho šéfa Nemečka.

Hráčom prekážalo aj to, že Nemeček voliť mohol, kým jeho protikandidát Lintner nie. Voľby napokon vyhral Nemeček o trinásť hlasov, pričom sporných voliteľov z radov zamestnancov zväzu či zástupcov odborných komisií bolo približne dvadsať.

Spor sa skončil až koncom decembra. Nemeček a Handzuš sa dohodli na príprave nových stanov a konaní nových volieb.

Teraz by mal kongres potvrdiť nové stanovy, ktoré pred troma týždňami už schválila Rada SZĽH. Stanovy vychádzajú z nového zákona o športe, ktorý platí od januára. Na ich základe budú mať vo voľbách absolútne dominantnú pozíciu zástupcovia klubov.

Kongres sa začne vo štvrtok o 10.00, samotné voľby zrejme prídu na rad až neskoro popoludní.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Novým šéfom hokejového zväzu je Martin Kohút