Fína strieda Kanaďan. Nový tréner Košíc berie jedného hráča ako svoj bonus

Dan Ceman.
Dan Ceman. (Autor: TASR)
Patrik Fotta|1. mar 2022 o 20:36

Oceliarom chce vštepiť agresívnejší prejav.

KOŠICE. Oslava hokejovej storočnice sa v Košiciach zatiaľ nevyvíja podľa predstáv.

Fínsky tréner Kalle Kaskinen nepriniesol oceliarom výsledkovú stabilitu. Víťazstvá nad mužstvami z vyšších miest striedali prehry s papierovo slabšími súpermi.

Pár kôl pred koncom základnej časti s ním vedenie klubu rozviazalo kontrakt.

Na svoj odchod z metropoly východu zrejme rodák z Turku nebude spomínať v najlepšom. V dohrávke 19. kola extraligy ho trafil do hlavy odrazený puk. Ranu mu zašili a neskoršie vyšetrenia odhalili otras mozgu.

V posledných zápasoch viedol tím jeho asistent Timo Saarikoski. Ten v Košiciach ostáva aj naďalej. Kaskinen si tak domov na sever odniesol okrem výpovede aj jazvu na čele.

Košických fanúšikov však viac zaujíma, ako sa bude dariť jeho nástupcovi. Ním sa stal Kanaďan Dan Ceman.

Bývalý tréner Banskej Bystrice, ktorý v sezóne 2018/2019 získal majstrovský titul v najvyššej slovenskej súťaži, sa o záujme Košičanov dozvedel na výlete v Anglicku.

"Bol som tam pozrieť svoju rodinu. Zrazu mi zazvonil telefón, v ktorom sa mi ozvali zástupcovia Košíc.

Povedali mi, že majú záujem o moje služby. Bol som veľmi šťastný, že si ma vybrali a nemôžem sa už dočkať, kedy začnem pracovať," vyhlásil Ceman krátko pred zápasom Košíc s Nitrou, ktorý ešte v pozícii hlavného trénera viedol Saarikoski.

Spoluhráčom má tlmočiť nároky

Tlak, ktorý je na košický klub si skúsený kanadský kouč dobre uvedomuje.

"Pre Košice je táto sezóna z pohľadu osláv storočnice zvlášť výnimočná. Samotný klub má bohatú a úspešnú históriu. Ja sa budem snažiť robiť všetko, čo bude v mojich silách, aby sme dosiahli úspech," uviedol Ceman.

Z pôsobenia v banskobystrickom tíme pozná útočníka Mareka Bartánusa, ktorý patrí k oporám košickej ofenzívy.

Dan Ceman na striedačke Banskej Bystrice s Marekom Bartánusom (vľavo).
Dan Ceman na striedačke Banskej Bystrice s Marekom Bartánusom (vľavo). (Autor: TASR)

"Je to pre mňa bonus, že tu Marek je. Viem, že je na ľade aj v kabíne lídrom. Spoluhráčom určite povie, čo odo mňa môžu očakávať a aké sú moje nároky.

Poznám aj ďalších chlapcov, proti ktorým som v minulosti stál ako tréner. Myslím, že sa rýchlo zoznámime," povedal Kanaďan.

Extralige by prial väčší kredit

V predošlých dvoch sezónach pôsobil v nadnárodnej súťaži ICEHL v tímoch Villacher SV a Black Wings Linz.

"Chvíľu mi potrvá, kým sa zorientujem a nastavím na iný štýl hokeja. Keďže slovenskú extraligu poznám z minulosti nemalo by to trvať dlho.

Samotná liga je z môjho pohľadu veľmi podceňovaná a nemá taký kredit, aký by si zaslúžila v zahraničí," skonštatoval Ceman.

Na to, aby nový tréner spoznal tím a pripravil ho na rozhodujúcu fázu sezóny nebude mať veľa času. Do konca základnej časti ostáva už iba päť kôl.

"Nedá sa očakávať, že zmením tím za jeden deň. Máme pred sebou kus práce. Videl som zopár videí z predošlých zápasov, takže nejaký prehľad o tíme som si spravil. Cieľom bude ísť do play off z čo najvýhodnejšej pozície," vyhlásil nový kouč Košíc.

Chce sa inšpirovať sezónou v Linzi

Pomôcť rýchlejšie sa zorientovať by mu mal asistent Timo Saarikoski, ktorý je s mužstvom od začiatku sezóny.

"Hovorili sme spolu cez telefón pomerne dlho. Mal niekoľko dobrých postrehov. Teším sa na našu vzájomnú spoluprácu," povedal Ceman, ktorý v Banskej Bystrici vyznával štýl založený na tvrdej hre do tela.

"Myslím si, že aj Košice môžu hrať podobným štýlom. Určite však nebudem chcieť skopírovať všetko, čo sme robili v Bystrici. Je tu odlišná skupina hráčov.

Dôraz však budem klásť na obranu a fyzickú hru. To ale neznamená, že budeme hrať bezhlavo agresívne. Skôr pôjde o väčší tlak na súpera s pukom," prezradil kanadský tréner.

S košickým tímom sa chce v play off dostať čo najďalej. Rád by napodobnil sezónu, ktorú zažil vlani v Linzi.

"Aj tam som prišiel do klubu v rozbehnutej sezóne niekedy v decembri. Podarilo sa nám urobiť zopár zmien a napokon sme sa vo vyraďovacej časti dostali ďaleko.

Túto skúsenosť sa budem snažiť v Košiciach zužitkovať aj hoci teraz je koniec sezóny omnoho bližšie. Aj napriek tomu verím, že budeme úspešní," vyhlásil Ceman.

Tabuľka Tipos extraligy

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Fína strieda Kanaďan. Nový tréner Košíc berie jedného hráča ako svoj bonus