Je to remake prípadu Fedotov. Sami sme si strelili do nohy, píšu Rusi o úteku Krištofa z KHL

Michal Krištof.
Michal Krištof. (Autor: REUTERS)
Miloslav Šebela|25. okt 2024 o 16:00

Neuvedomili sme si, čo všetko nám jeho odchod môže spôsobiť, tvrdí Vladimir Pľuščev.

BRATISLAVA. Nestáva sa často, aby slovenský hokejista vyvolal taký ohlas v Kontinentálnej hokejovej lige. Meno Michala Krištofa však spomínali v posledných dňoch všetky ruské médiá.

Bronzový medailista zo zimných olympijských hier v Pekingu sa stal prvým legionárom, ktorý svojvoľne odišiel z KHL. Teda nedodržal platný kontrakt v Soči. Zbalil sa a odišiel. 

Podľa vyjadrenia klubu prejavil nespokojnosť s pozíciou v tíme a s časom stráveným na ľade. Povedal, že má ponuku zo Švajčiarska, v Soči však nechceli o jeho odchode počuť.  

CSKA opľuli pravidlá IIHF

KHL teraz čelí tvrdej realite. Krištof ukázal cestu, ktorou by mohli smerovať ďalší hráči. Kluby sú v neistote. Aj oni môžu zo dňa na deň prísť o hokejistov, ktorí sú nespokojní alebo im meškajú výplaty. Rovnako môžu odísť.  

Je to dôsledok toho, že KHL ako liga vystúpila z Ruského hokejového zväzu. Stala sa samostatnou súťažou mimo štruktúr Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF). Liga tak nie je povinná dodržiavať pravidlá, ktoré v rámci IIHF platia. Lenže to isté platí aj o hráčoch. 

„Je to remake situácie s Fedotovom,“ píše o odchode Krištofa do švajčiarskeho Langnau championat.ru. 

Reprezentačného brankára nechceli pustiť do Ameriky, hoci mal platný kontrakt s Philadelphiou. Miesto toho chytal CSKA. IIHF potrestala klub aj Ruský hokejový zväz. KHL sa však v reakcii na to vyčlenila z IIHF.

„Aj v prípade Ivana Fedotova a CSKA mala IIHF všetky dôvody na to, aby považovala ruskú stranu za vinníka. A teraz sa vlastne stalo to, čoho sa mnohí obávali, keď v CSKA opľuli pravidlá IIHF a začali preto trpieť iné kluby. Teraz sa na mieste Philadelphie ocitlo Soči. Je to príjemné? Sotva,“ uvádza championat.ru. 

Budú hokejisti novú situáciu využívať?

Niektoré ruské médiá sa dožadovali reakcie Medzinárodnej hokejovej federácie. Lenže aj prezident IIHF Luc Tardif uviedol, že Krištofov kontrakt s Langnau je v poriadku a jeho transfer odsúhlasil aj Slovenský zväz ľadového hokeja. 

KHL sa ocitla v pozícii ligy duchov. Pre medzinárodný hokej neexistuje.

Slovenský útočník hral v KHL od roku 2022. Prišiel na jeseň, keď Rusko viedlo na Ukrajine otvorenú vojnu. V KHL odohral dva roky a vnímali ako spoľahlivého legionára. 

Jeho odchod však všetci vnímajú ako negatívny precedens. Podľa championatu majú teraz kluby KHL oprávnené obavy.

„Myslím, že ešte stále sme neuvedomili, čo všetko nám odchod slovenského útočníka môže spôsobiť,“ tvrdí Vladimir Pľuščev pre sports.ru. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»KHL»Je to remake prípadu Fedotov. Sami sme si strelili do nohy, píšu Rusi o úteku Krištofa z KHL