IIHF v tom má jasno: Slováci sa načakajú, Nemci potrebujú falošný občiansky

Radosť slovenských hokejistov do 20 rokov.
Radosť slovenských hokejistov do 20 rokov. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|26. dec 2021 o 09:14

IIHF prináša svoj populárny Power Ranking.

BRATISLAVA. Ambície slovenského tímu na juniorských majstrovstvách sveta v hokeji boli dlhé roky rovnaké. Zvládnuť kľúčový zápas s papierovo najprijateľnejším súperom a vybojovať si štvrťfinálovú miestenku. 

Tento rok majú mnohí slovenskí fanúšikovia o niečo vyššie očakávania. Predsa len, v kádri figuruje hneď niekoľko hráčov, ktorí by nemali chýbať v prvom kole budúcoročného draftu NHL. Dokonca môžu pomýšľať aj na Top 10. 

Aj preto nemusí byť prehnanou ambíciou nielen postup do štvrťfinále, ale aj v ňom zabojovať o postup do súbojov, kde sa už hrá o cenné kovy. 

Slováci bez medaily

Rebríček Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) má však v tomto jasno. Slováci medailu nezískajú a ešte si na ňu budú musieť poriadne dlho počkať. 

"Experti predpovedajú ďalšiu bronzovú medailu v roku 2031," uvádza sa v rebríčku, ktorého cieľom je vtipnou formou opisovať jednotlivé tímy šampionátu. 

V tomto prípade je pointa v tom, že medzi prvými dvoma bronzovými medailami Slovenska na MS hráčov do 20 rokov je šestnásťročný rozdiel.

A pokiaľ by táto perióda pokračovala, tak by po rokoch 1999 a 2015 nasledovala ďalšia bronzová medaila až v spomenutom roku 2031.  

Falošný občiansky pre Leona

Okrem Slovenska si tzv. Power Ranking posvietil aj na iné mužstvá. Napríklad, v prípade USA sa všetky góly očakávajú v štýle "Zegras to Milano". Glosátori majú na mysli parádnu akciu hokejistov Anaheimu z duelu proti Buffalu.

Kanada je už tradične najväčším favoritom na zlato, ale na posledných dvoch domácich majstrovstvá brala "len" striebro. V oboch prípadoch nestačila na USA. Aj preto IIHF prerobila známy vianočný hit na "Silver bells, Silver bells". 

Vydarený vtip ponúka glosátorsky rebríček na adresu Nemcov. "Čau, Leon! Mohol by si sa oholiť a získať falošný občiansky preukaz?"

Samozrejme, terčom tohto vtipu je Leon Draisaitl, nepochybne najlepší nemecký hokejista súčasnosti. Ten dokonca pôsobí v Edmontone, kde hrajú Nemci svoju základnú skupinu. Problémom však je, že má už 26 rokov.

V prípade Fínov IIHF tvrdí, že sú najlepší v skákaní do zamrznutých jazier, Rusi majú známejšieho trénera než ktorýkoľvek iný tím a od Švédov nechce ďalšiu víťaznú sériu v základnej skupine.

Keď Švédi 30. decembra 2020 podľahli Rusom 3:4 po predĺžení, bola to ich prvá prehra v základnej skupine MS od roku 2006. Víťazná séria trvala 54 zápasov.

MS v hokeji do 20 rokov 2022

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»IIHF v tom má jasno: Slováci sa načakajú, Nemci potrebujú falošný občiansky