Máme supertalenty, no kroťme emócie. Ako bude vyzerať slovenský tím na MS U20?

Zľava Šimon Nemec, Juraj Slafkovský a Samuel Kňažko počas tréningu slovenskej hokejovej reprezentácie.
Zľava Šimon Nemec, Juraj Slafkovský a Samuel Kňažko počas tréningu slovenskej hokejovej reprezentácie. (Autor: TASR)
Samuel Tirpák|22. dec 2021 o 08:00

Analýza slovenského tímu na juniorskom šampionáte v Kanade.

RED DEER. K sviatkom hokejových fanúšikov každoročne patria aj majstrovstvá sveta do 20 rokov. Slovensko ich začne 27. decembra o 3.30 SEČ proti Spojeným štátom americkým.

Celková realita nášho hokeja nie je príjemná. No táto partia talentovaných hráčov má na to, aby priniesla fanúšikom porciu radosti.

Na výber trénera Ivana Feneša čaká od úvodu tvrdý boj.

Od šampionátu v roku 2014 sa slovenskému výberu podarilo zvíťaziť viac ako raz v skupine iba dvakrát z ôsmich pokusov. Tri výhry na jednom šampionáte dosiahlo Slovensko naposledy v roku 2015.

Smutné čísla, ale prichádza nová generácia, nový systém, noví tréneri. Už vlani sme videli istý progres, no na lepší výsledok, ako na klasický postup s jednou výhrou a následnú prehru vo štvrťfinále, sa Slováci nezmohli.

Podarí sa im po siedmich rokoch znova dostať ďalej ako štvrťfinále? Vyhliadky sú fajn, ale radšej zostaňme pri tomto tvrdení. Treba krotiť pozitivitu a zostať pri „dúfaní“, nanajvýš „viere“.

Na mladých Slovákov čaká možno životný turnaj.
Na mladých Slovákov čaká možno životný turnaj. (Autor: TASR)

Základom je si uvedomiť, že Slovensko hrá v skupine smrti. Tomu bude potrebné prispôsobiť herný systém, pripraviť sa na štýl hry súperov.

Na partiu okolo Chromiaka, Kňažka a Nemca čaká tím USA, Švédska, Ruska a Švajčiarska. Ľahký súper je v nedohľadne – a to zvlášť pri porovnaní s druhou skupinou, v ktorej hrajú Kanaďania, Fíni, Česi, Nemci a Rakúšania.

Redaktor Sportnetu a Oh My Hockey Samuel Tirpák sa analyticky pozrel na slovenský tím očami skauta.

Prvý útok: Slafkovský-Demek-Chromiak

Prvý útok by mohla tvoriť trojica Juraj Slafkovský – Jakub Demek – Martin Chromiak. Tento útok bude najväčšou zbraňou slovenského výberu a skladá sa z troch rôznych, no zároveň podobne nebezpečných útočníkov.

Všetci traja dokážu skórovať, ale aj tvoriť hru a zosynchronizovať svoj pohyb tak, aby z toho ťažila celá formácia.

Slafkovský je najmladší z trojice a zároveň má najväčší „upside“. Ak teda naplní predpoklady, bude mať hviezdnu kariéru. Na minuloročnom šampionáte v piatich zápasoch nebodoval. V pomere výkon-body nemal žiaden Slovák podobnú smolu už dobrých niekoľko rokov. Patril medzi najlepších hráčov tímu.

K vyššej produktivite by mu mali pomôcť aj skúsenosti z fínskej najvyššej súťaže. V organizácii TPS Turku si medzi začiatkom roka a blížiacou sa polovicou sezóny vybojoval stabilnú pozíciu v prvom mužstve.

Demek bol výberom Vegas Golden Knights v minuloročnom drafte na konci štvrtého kola. V súčasnosti patrí k najlepším hráčom WHL. V drese nabitého Edmontonu Oil Kings zbiera bod za bodom, bodoval v sedemnástich po sebe idúcich zápasoch.

Fyzický two-way center bude hráčom, ktorému by na krídlach mali vyhovovať Slafkovský s Chromiakom. Zároveň je stavaný na štýl hokeja, ktorý sa na šampionáte tejto vekovej kategórie hrá.

V útoku dokáže narobiť poriadny chaos a dostávať tak súpera pod tlak. Ak naplní svoj potenciál, perfektne zapadne do konceptu hry Slovákov.

Tretí do partie a najskúsenejší z trojice, Martin Chromiak, je rýchly krídelník, ktorý už má čo-to odohraté na rôznych stupňoch vývoja.

Je viac tvorcom hry ako strelcom, no treba dodať, že dokáže oboje. Jeho rýchlosť sa prejavuje najmä v momentoch, keď má puk na hokejke. Prvými troma krokmi dokáže spraviť dostatočnú medzeru medzi sebou a súperom v strednom pásme, a vytvoriť si tak individuálnu šancu, prípadne ju vytvoriť pre spoluhráča.

Martin Chromiak v drese Ontario Reign v AHL.
Martin Chromiak v drese Ontario Reign v AHL. (Autor: Twitter Ontario Reign)

To je hlavný faktor, prečo je v zámorí označovaný za „explozívneho“ hráča. Tento aspekt jeho hry by mal Slovákom priniesť minimálne zopár gólov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Máme supertalenty, no kroťme emócie. Ako bude vyzerať slovenský tím na MS U20?