Slovensko má najvyššie draftovaného brankára. Môže si zahrať s Bedardom

Adam Gajan sa stal prvým draftovaným brankárom tohtoročnej edície draftu NHL. Z 35. miesta si ho vybralo Chicago Blackhawks.
Adam Gajan sa stal prvým draftovaným brankárom tohtoročnej edície draftu NHL. Z 35. miesta si ho vybralo Chicago Blackhawks. (Autor: twitter.com/SEllisHockey)
Oh my Hockey|29. jún 2023 o 17:19 (aktualizované 29. jún 2023 o 17:47)

Adam Gajan mieri do Chicaga.

NASHVILLE. Brankár Adam Gajan mieri do Chicaga. Blackhawks si ho v drafte NHL vybrali z celkového 35. miesta v druhom kole.

Rodák z Popradu je prvým brankárom draftovaným v roku 2023 a zároveň najvyššie draftovaným slovenským brankárom v histórii. Rekord doteraz držal Peter Budaj, ktorého si v roku 2001 vybralo zo 63. miesta Colorado.

Gajan je vôbec pätnástym brankárom spod Tatier, ktorý prešiel draftom.

"Stále som hovoril, že to bude Chicago. Mali o mňa záujem," povedal pre Patrika Mitasa z RTVS. "Skaut brankárov sa so mnou veľa rozprával. Ráno mi napísal, že mi držia palce. Odpísal som mu, že dúfam v ich výber. Som rád, že je to práve Chicago."

Slovenský brankár sám spomínal, že Chicago o neho prejavil vážny záujem. Tento klub si včera z prvého miesta vybral Connora Bedarda.

Gajan hral minulú sezónu v USA, kde pôsobil v tíme Chippewa Steel v NAHL. Jeho úspešnosť zákrokov bola v 34 zápasoch na úrovni 91,7 percent.

Šesť zápasov odohral ja v USHL v tíme Green Bay Gamblers.

Devätnásťročný brankár zažiaril na majstrovstvách sveta do 20 rokov, kde Slovensko viackrát podržal a zastavil 93,6 percent striel.

V štyroch dueloch dosiahol priemer 2,4 inkasovaného gólu na zápas a slovenskému tímu pomohol k víťazstvám nad USA a Lotyšskom. Vo štvrťfinále ho zarmútil práve Bedard, ktorý rozhodol o postupe Kanady v predĺžení.

V budúcej sezóny by mal Gajan pôsobiť v USHL v tíme Green Bay.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Slovensko má najvyššie draftovaného brankára. Môže si zahrať s Bedardom