Hantuchovej sa darí, porazila aj Venus Williamsovú

Daniela Hantuchová
Daniela Hantuchová (Autor: SITA/AP)
SITA|16. jún 2011 o 17:36

Slovenská tenistka Daniela Hantuchová premiérovo zdolala Američanku Venus Williamsovú. Potrebovala na to 11 pokusov. V Eastbourne je už v semifinále.

Daniela Hantuchová premiérovo zdolala Američanku Venus Williamsovú. Potrebovala na to 11 pokusov. V Eastbourne je už v semifinále.

EASTBOURNE. Vo štvrtkovom stretnutí štvrťfinále dvojhry na turnaji WTA Aegon International v britskom Eastbourne (Premier, dotácia 618 000 USD, tráva) si poradila s favorizovanou 7-násobnou singlovou grandslamovou šampiónkou za 143 minút 6:2, 5:7, 6:2. Nevypomstilo sa jej, že v druhom sete stratila náskok 4:2, pričom v siedmej hre mala brejkbal na 5:2.

Hantuchová dosiahla svoj okrúhly 20. úspech proti niektorej z bývalých či terajšej líderke svetového rebríčka a 36. raz postúpila do semifinále na hlavnej profesionálnej úrovni - v tejto sezóne to zvládla štvrtýkrát. Venus Williamsovej nedopriala predčasný darček k piatkovým 31. narodeninám.

Vietor robil problémy

"Tento úspech pre mňa veľa znamená," vyznala sa Hantuchová v prvom interview na dvorci a dodala: "Spočiatku sa mi úderovo darilo, ale keď sa rozfúkalo, mali sme to obe zložité a museli sme prispôsobiť hru zmeneným podmienkam. Som rada, že som koncovku zvládla. Postup do finále v Birminghame mi dodal hneď na začiatku špecifickej trávnatej časti sezóny veľa sebavedomia a aj dnes sa to prejavilo."

Dvadsaťosemročná popradská rodáčka Hantuchová si medzi najlepšími štyrmi zmeria v piatok sily s českou ľaváčkou Petrou Kvitovou nasadenou ako piatou. Dvadsaťjedenročnej bývalej zverenkyni Mateja Liptáka, na tráve semifinalistke vlaňajšieho Wimbledonu, sa pokúsi revanšovať za prehru 4:6, 2:6 z februárového bratislavského zápasu na tvrdom povrchu v hale v rámci Pohára federácie.

V areáli Devonshire Park už má Hantuchová istotu šeku na 29 000 USD a k nemu 200 bodov do počítačového poradia, v ktorom figuruje na 25. pozícii (už bola aj o 20 miest vyššie). Ak sa Dominika Cibulková neprebojuje na tohtotýždňovom podujatí v holandskom Hertogenboschi do finále, stane sa Hantuchová 5. raz a premiérovo od konca januára 2011 líderkou národného poradia.

Držiteľka 4 singlových titulov Hantuchová (Indian Wells 2002 a 2007, Linz 2007, Pattaya 2011) znížila v bilancii zo vzájomných duelov s čoskoro 31-ročnou americkou rekonvalescentkou Venus Williamsovou, aktuálne 33. v počítačovom poradí, na 1:10.

Na zelenom podklade sa v minulosti stretli dvakrát: Venus vo Wimbledone 2001 triumfovala 6:3, 6:2 (prvý vzájomný zápas) a o štyri roky neskôr takisto na adrese SW19 v britskej metropole 7:5, 6:3.

Úspešné ťaženie slovenskej fedcupovej rekordérky má vzhľadom na schopnosti doterajších súperiek i sprievodné okolnosti naozaj netuctovú hodnotu.

Hantuchovej sa darí

Zverenkyňa Mateja Liptáka totiž ešte v pondelok prehrala 3:6, 2:6 s Nemkou Sabine Lisickou vo finále v Birminghame a už ku koncu spomenutého podujatia referovala o problémoch s ramenom. V utorok vstúpila do nového podujatia triumfom dvakrát 6:4 nad čínskou semifinalistkou Wimbledonu 2008 Ťie Čeng.

V stredu prekonala čerstvú grandslamovú šampiónku z parížskeho antukového Roland Garros, Číňanku Na Li, 7:6 (7), 6:3, pričom v otváracom dejstve odvrátila 6 setbalov (4 v rade za stavu 2:6 v tajbrejku) a v druhej časti zvládla obrat z 1:3.

Eastbournská finalistka z roku 2004 Hantuchová, ktorá bola v miestnom semifinále už v sezóne 2002, vlani 29. marca v osemfinále v Miami prehrala s Venus Williamsovou tesne 6:1, 5:7, 4:6.

Teraz boli dvoma najstaršími štvrťfinalistkami a zároveň momentálne najnižšie postavenými v renkingu. Hantuchová minulý rok na tomto podujatí nestačila v osemfinále na Austrálčanku Samanthu Stosurovú.

Hantuchová dosiahla tretie semifinále zo svojich ostatných štyroch turnajov (pred Roland Garros to bolo v Štrasburgu, pričom v grandslamovom Paríži vyradila svetovú jednotku Caroline Wozniacku z Dánska) a v rámci toho sa môže pochváliť zápasovou štatistikou 13:3.

Venus je najúspešnejšou hráčkou na tráve s aktívnych, a to zásluhou sumáru 71:12 po štvrtku. Išlo o jej prvý negrandslamový turnaj od mája 2010, keď sa predstavila v Madride. V rebríčku je aktuálne na tom najhoršie od apríla 2007, ale k 20. júnu sa aspoň vráti do Top 30.

Staršia zo sestier Williamsových absolvovala tento týždeň v Eastbourne (naposledy tu štartovala v sezóne 1998) svoj návrat do súťažného diania po takmer piatich mesiacoch zdravotnej prestávky. Držiteľka 43 titulov vo dvojhre 21. januára a v 3. kole na melbournských grandslamových Australian Open už po siedmich minútach odstúpila z duelu s Nemkou Andreou Petkovicovou pre zranenie svalu v oblasti medzi bruchom a slabinami, odvtedy pauzovala.

Sprievodnou pikantériou štvrtkového zápasu bola skutočnosť, že práve Venus vďaka "protežovaniu" od organizátorov blížiaceho sa Wimbledonu pri nasadzovaní vytlačila Hantuchovú z výhodnejšieho postu 24 na pozíciu 25, ktorá prináša na 3. kolo hrozbu súperky s miestenkou 1 - 8 namiesto 9 - 16.

Dvojhra - štvrťfinále:

Daniela Hantuchová (SR) - Venus Williamsová (USA) 6:2, 5:7, 6:2 za 143 minút

Hantuchová v prvom sete dosiahla brejk na 2:1 vďaka hlbokému returnu i následnému nemenej precíznemu dlhému bekhendu, ktorým prinútila súperku k chybe. Únik potvrdila esom, neskôr na nulu upravila na 4:2 a parádnym bekhendovým obhodením popri čiare pri druhom brejkbale v siedmej hre zvýšila už na 5:2.

"Odpodávala" sa cez tri hrozby straty servisu, z nich dve za sebou, keď si Američanka napospol počínala príliš pasívne a nedôsledne. Druhý setbal premenila Hantuchová nekompromisným "vstúpeným" bekhendovým krosom, ktorému sa Venus len rezignovane prizerala.

Rozbehnutá Hantuchová, ktorá predvádzala živší, pestrejší a istejší výkon, ťažila z psychologickej výhody hneď na úvod druhej časti.

Williamsovej nezvládnutý krížny forhend v dlhej výmene znamenal odskočenie Slovenky brejkom na 1:0. Na 2:0 posunula skóre aj cez jeden odvrátený brejkbal. Na returne v piatej hre neťažila Hantuchová zo sľubného náskoku 30:0 a v siedmej nezužitkovala brejkbal, ale pri vlastnom podaní si dovtedy naďalej počínala veľmi presvedčivo.

Prestalo to platiť za stavu 4:3, keď s Venus pri bekhendovom returne druhého servisu za brejkbalového skóre zahrala páska siete - 4:4 a po chvíli aj 5:4 z pohľadu Američanky. V desiatom geme páska "recipročne" pomohla Hantuchovej - 5:5.

V dvanástom geme vstúpil z vonkajších faktorov do hry silný vietor, "odfúkol" Slovenke nielen prvý servis: na 0:30 urobila dvojchybu, na 0:40 zavialo jej aktívny forhend inside-out o kúsok vedľa a potom pokus o bekhendové skrátenie nedoletel ani do siete. V sychravom počasí obe vtedy hrali v dlhých rukávoch.

Hantuchová sa nenechala znechutiť stratou dobre rozbehnutej druhej časti, na začiatku rozhodujúcej si okamžite vytvorila šikovným forhendovým krížnym obhodením do protipohybu dva brejkbaly a pri druhom Venus nezvládla veternú lotériu. Slovenka potvrdila na 2:0, lenže Američanka vo štvrtej hre pritlačila na returne.

Odvrátila dve lopty súperky na 3:1, nechytateľným bekhendovým príjmom si vytvorila brejkbal a premenila ho jasným doťuknutím zblízka - 2:2. Vzhľadom na panujúce podmienky prestával byť servis výhodou, vývoju skóre chýbala obvyklá "logika" a Hantuchová v piatej hre čoraz nesúrodejšieho zápasu zobrala Venus servis na nulu.

V siedmej hre jej súperka dodala dva brejkbaly za sebou dvojchybou s komickým bejzbalovo pôsobiacim odpalom rámom a následne premenila súperke šancu chybou po returne - 2:5 z pohľadu Williamsovej. Hantuchová mala k dispozícii dve podávania na pamätný triumf a napokon potrebovala len jedno, hoci z 30:0 ešte čelila brejkbalu. Pri prvom mečbale poslala Američanka defenzívny forhend vedľa.

Ďalšie výsledky:

Petra Kvitová (ČR-5) - Agnieszka Radwanská (Poľ.) 1:6, 6:2, 7:6 (2)

Samantha Stosurová (Aus.-7) - Vera Zvonarevová (Rus.-1) 4:6, 7:6 (4), 6:4

Marion Bartoliová (Fr.-6) - Viktoria Azarenková (Biel.-3) 6:2. 2:0 skreč, Azarenková odstúpila

Dvojice v piatkovom semifinále (zhora podľa "pavúka"):

Samantha Stosurová (Aus.-7) - Marion Bartoliová (Fr.-6)

Petra Kvitová (ČR-5) - Daniela Hantuchová (SR)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Hantuchovej sa darí, porazila aj Venus Williamsovú