Hádzanári Tatrana odcestovali na sústredenie do Srbska

Prešovskí hádzanári odštartovali prípravu pred novou sezónou.
Prešovskí hádzanári odštartovali prípravu pred novou sezónou. (Autor: Viktor Zamborský)
Ján Leško|15. júl 2019 o 00:00

Kanjižu odporučil Prešovu aj maďarský Szeged.

PREŠOV. Päť dní minulotýždňového domáceho prípravného bloku zavŕšili hádzanári Tatrana Prešov piatkovým spoločným obedom s majiteľom klubu Miloslavom Chmeliarom a na druhý deň účasťou na jubilejnom 25. ročníku plážovej hádzanej v Prešove.

Ďalšiu časť prípravy na sezónu 2019/2020, v ktorej Tatran Prešov bude štartovať v C – skupine Ligy majstrov, absolvuje na týždennom kondičnom sústredení v Srbsku.

Pätnásťnásobný slovenský hádzanársky suverén bude taktiež súčasťou deviateho ročníka nadnárodnej SEHA ligy, do ktorej sa vracia silný maďarský Veszprém, pribudne aj Grundfos Tatabánya, či srbská Metaloplastika Šabac.

Samozrejme, štartovať bude aj v najvyššej slovenskej súťaži a v Slovenskom pohári.

Naplno to ešte nerozbalili

Mužstvo trénera Slavka Golužu vystužili na prahu novej sezóny aj piati novici.

„Prvý týždeň prípravy v domácich podmienkach nám mal poslúžiť aj na to, aby sa naši noví hráči v novom prostredí takpovediac rozkukali,“ informoval o dianí generálny manažér klubu Miroslav Benický.

„Tak ako už avizoval tréner Goluža, zaťaženosť hráčov sa bude zvyšovať postupne. Teší nás fakt, že všetci hráči sa po dovolenkách vrátili v dobrom zdravotnom stave a žiadny z nich nevykázal ani kilogram nadváhy,“ uviedol Benický.

„Na začiatok to bol na rozhýbanie tradičný futbal. Počas ďalších dní sa už trénovalo dvojfázovo, na atletickom ovále a v posilňovni. z kondičnej stránky to naplno ešte nebolo. Avšak smerovalo to k tomu, aby na sústredení v srbskej Kanjiži nemusel nik dobiehať nejaké prípadné resty. Takže uplynulý týždeň bol predprípravou na nasledujúci kondičný blok a mužstvo naň vycestuje po spestrení sobotňajšou plážovou hádzanou plnohodnotne pripravené.“

Zaujímalo nás, ako prvé prípravné dni zvládli spomenutí noví hráči.

„Všetci z nich majú za sebou profesionálne angažmány. V prvých dňoch bolo cítiť, že za novými spoluhráčmi mali určité menšie rezervy. Prípravné obdobie však slúži aj na to, aby sa noví hráči v kádri zapracovali nielen do herného systému, ale aj aby kondične boli na želateľnej výške.“

Aj pobyt na sústredení v zahraničí by podľa Benického mal poslúžiť aj na to, aby sa novici lepšie zžili so spoluhráčmi, našli cestu jeden k druhému, aby spoznali tréningové metódy a vedeli, čo sa od nich v Tatrane očakáva.

Jazyková rozmanitosť rozšírená o španielčinu

Doterajšiu jazykovú rozmanitosť v kádri prešovského Tatrana, slovenčinu, chorvátčinu, francúzštinu, ruštinu, ukrajinčinu, češtinu rozšírili ešte španielsky hovoriaci Cabezon a Fodorean.

Tú ovláda plynulo i kapitán Tatrana Martin Straňovský, ktorý je od prvých dní prípravy nápomocný trénerovi Golužovi aj v tomto smere.

„Určite to máme v tomto ohľade veľmi pestré,“ pousmial sa pri tomto konštatovaní generálny manažér Tatrana.

„Niečo také je však vo vyspelých zahraničných kluboch celkom bežné. Je prirodzené, že chlapci, ktorí majú k sebe jazykovo bližšie, kontakty jeden na druhého vyhľadávajú častejšie. Väčšina našich hráčov však komunikuje viacerými jazykmi. Je to iste zaujímavé, avšak nepochybujem, že tak ako doposiaľ, rečová bariéra v našom kádri určite nehrozí. A dokonca, niektorí si aj z iných jazykov čo to pochytia.“

Nehrozí ani stanovenie nejakého klubového jazyka.

„Slovenčina je prioritným jazykom, anglicky hovorí drvivá väčšina našich hráčov. Komunikácia nebola problémom v tíme v minulosti a iste nebude ani teraz. Jazykové kombinácie sú zaujímavé, hlavne tie hádzanárske pokyny si ale chlapci veľmi rýchlo osvoja bez ohľadu na to, v akom jazyku odznejú.“

Po návrate pribudne kvarteto dorastencov

Veľmi dobre vybavené stredisko Kanjiža neďaleko maďarsko-srbských hraníc na prípravu športových klubov využívajú aj viaceré popredné zahraničné kluby.

Benický prezradil, že Tatranu Prešov ho odporučili napríklad maďarský Pick Szeged, či chorvátsky vicemajster Nexe Našice.

Na sústredenie do Kanjiže (15. - 22. 7. 2019) nominoval tréner Slavko Goluža týchto hráčov: Čupryna, Cvitkovič – Rábek, L. Urban, D. Krok, Lapajne, Grzentič, Carapkin, Afanou Gatine, Fodorean, Rečičár, M. Straňovský, Cabezon, Michalka, Hozman, Vučko, Djerič.

Po návrate zo srbského sústredenia by sa do prípravy s tímom mali zaradiť aj štyria prešovskí starší dorastenci.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Hádzanári Tatrana odcestovali na sústredenie do Srbska