Weiss lanári prvú posilu z Gruzínska, do Slovana mieri exkapitán reprezentácie

Vladimír Weiss starší.
Vladimír Weiss starší. (Autor: REUTERS)
Michal Šášky|9. jún 2021 o 08:18

Guram Kashia bol najskúsenejší hráč Weissovho výberu.

BRATISLAVA, TBILISI. „Gruzínci sú hraví futbalisti a majú talent od boha. Majú skvelé talenty, ale aj skúsených hráčov a niektorí by radi prišli na Slovensko,” hovoril tréner Vladimír Weiss starší po príchode do Slovana Bratislava.

Skúsený kouč sedel posledné štyri roky na lavičke gruzínskej reprezentácie. Logicky sa vynárala otázka, či do Slovana privedie aj niektorého zo svojich bývalých zverencov.

Vtedy však pred ním boli posledné dva ligové zápasy, v ktorých musel potvrdiť majstrovský titul a zisk Slovnaft Cupu.

„Musíme si to však zvážiť s vedením klubu a počkať, nechcem sa teraz dostať pod tlak. Musíme zvládnuť záver ligy a potom sa tým budeme zaoberať. Už mi hráči volali, no ak by som niekoho doniesol, tak len takého, ktorý je na 100 percent pripravený,” sľúbil Weiss.

Prvé odchody sú známe

Nejaké zmeny určite nastanú. Každému dám v najbližších troch zápasoch šancu a uvidím, ako sa ukážu,” dodal vtedy Weiss na tlačovej konferencii jedným dychom.

Svoj sľub dodržal, niektorí hráči však s minutážou v závere ročníka aj tak neboli spokojní. Na posledný zápas sezóny podľa slov trénera odmietli nastúpiť stredopoliar Nono Villar a najlepší strelec Slovana v aktuálnej sezóne Rafael Ratao.

„Nemôžu niektorí hráči vydierať majiteľa, prezidenta a mňa s tým, že som ich cez polčas vystriedal. Alebo, že niekto hral iba tridsať minút,“ rázne odkázal na tlačovej konferencii po poslednom zápase Weiss. „To u mňa neexistuje. To si v tomto klube nemôže nik dovoliť.“

Podľa jeho slov malo byť asi šesť hráčov zaradených na transfer listu a klub opustiť.

Generálny riaditeľ Ivan Kmotrík mladší v utorok na začiatku letnej prípravy potvrdil prestup Nona aj odchod krídelníka Mohu.

„Ďalšie zmeny by som zatiaľ nerád konkretizoval. Máme rozbehnuté ešte 2-3 rokovania, uvidíme, ako sa vyvinú a čo sa nám podarí zrealizovať,“ vyhlásil a dodal, že cieľom je tiež vykompenzovať straty, ktoré klub utŕžil v dôsledku pandémie a vypadnutia v pohároch.

Slovan zároveň rieši aj príchody do kádra: „V lete uprednostníme krátkodobý cieľ, ktorým je kvalifikácia do skupinovej fázy jedného z európskych pohárov. Zameriame sa na skúsených, kvalitných hráčov, ktorí nám môžu okamžite pomôcť,“ povedal Kmotrík.

Prichádza skúsený Gruzínec

Jedným zo skúsených novicov by mohol byť podľa gruzínskeho portálu Goal.ge stopér gruzínskej reprezentácie Guram Kashia.

Skúsený obranca bude mať v júli už 34 rokov, do Slovana by mohol prísť ako voľný hráč.

Odchovanec Dinama Tbilisi hrával osem rokov (2010-2018) za holandský klub Vitesse Arnhem, kde svojho času patril medzi najväčšie opory a počas tohto obdobia sa usadil aj v gruzínskej reprezentácii.

Dokopy odohral za holandský klub 245 zápasov a zaznamenal v nich dvadsať gólov a sedemnásť asistencií, čo je na stopéra úctyhodné číslo. Štartoval aj v skupinovej fáze Európskej ligy.

Ďalšie dva roky hrával americkú Major League Soccer (MLS) za San Jose Earthquakes, začiatkom roka sa vrátil do rodnej krajiny, keď podpísal polročný kontrakt s prvoligovým Lokomotiv Tbilisi. Na jar odohral štrnásť zápasov a strelil štyri góly.

Kashia bol pilierom Weissovho výberu, v reprezentácii bol najstarším hráčom a s 87 štartami aj jedným z najskúsenejších. Nosil aj kapitánsku pásku, ak nehral 35-ročný Jaba Kankava.

V reprezentácii nechýbal ani počas neúspešnej baráže na EURO 2020, po ktorej Weiss na lavičke skončil. Za slovenského trénera odohral najviac zápasov spomedzi všetkých reprezentantov krajiny.

V rokoch 2012 a 2013 bol ocenený ako najlepší gruzínsky futbalista roka, v sezóne 2015/16 bol najlepším hráčom sezóny vo Vitesse. Tiež ako kapitán.

V začiatkoch kariéry získal trofej gruzínskeho majstra (2007/08) a tiež národný pohár a Superpohár (2008/09), v Holandsku zdvihol nad hlavu KNVB Cup (2016/17).

V Slovane aktuálne pôsobí päť stredných obrancov, kapitán Vasil Božikov, Myenty Abena (obaja nezačali letnú prípravu so Slovanom a pripoja sa neskôr), Kenan Bajrič, Adam Laczkó a Vernon de Marco, ktorý ale častejšie alternuje na ľavom kraji defenzívy.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Weiss lanári prvú posilu z Gruzínska, do Slovana mieri exkapitán reprezentácie