Van Avermaet nepovažuje Sagana za najväčšieho favorita na Okolo Flámska

Greg van Avermaet.
Greg van Avermaet. (Autor: TASR/AP)
SITA|31. mar 2018 o 16:54

Ak tento rok nezvíťazím, nezostane mi už veľa času ako to dosiahnuť, vraví Belgičan.

ANTVERPY. Belgický cyklista Greg van Avermaet z tímu BMC Racing síce nemá za sebou taký skvelý vstup do sezóny jarných klasík ako pred rokom, ale pred jedným z jej vrcholov si verí na víťazstvo.

Preteky Okolo Flámska (266,5 kilometra), ktoré sa budú jazdiť vo Veľkonočnú nedeľu, má veľmi rád a cíti pred nimi pohodu.

Jeho čas sa kráti

Pre olympijského šampióna z Ria de Janeiro 2016 je práve tzv. Ronde jednou z výziev, ktoré sa mu ešte nepodarilo pokoriť. Pred rokom sa spolu s Petrom Saganom zaplietol do pádu a napokon z toho bolo druhé miesto s polminútovým mankom za krajanom Philippom Gilbertom.

Druhý bol Van Avwermaet na Okolo Flámska aj v roku 2014 a o rok neskôr zasa tretí. Na 32-ročného rodáka z Lokerenu čaká dvanásta účasť.

"Ronde je každoročné môj hlavný cieľ. Verím si, lebo sú to preteky, ktoré mi vyhovujú aj svojou dĺžkou 260 kilometrov," uviedol Van Avermaet pre Cyclingnews.

"Pre porovnanie - Harelbeke je tvrdá skúška, ale má iba 200 kilometrov. Gent-Wevelgem síce až 250 kilometrov, ale zasa nie s takou vysokou náročnosťou. Podujatie Okolo Flámska je špecifické aj tým, že v záverečných 40 kilometroch už spravidla nezostane veľa pretekárov, ktorí môžu pomýšľať na víťazstvo. Dúfam, že tento víkend všetko do seba zapadne podľa mojich predstáv, cítim sebavedomie," pokračoval.

Vzápätí pripomenul, že jeho čas na veľké víťazstvá v proficyklistike sa z roka na rok kráti. "Neviem, ako sa budem cítiť o tri roky, keď budem mať 35. Ak však tento rok nezvíťazím, nezostane mi už veľa času ako to dosiahnuť," zamyslel sa jeden z najlepších cyklistov na svete.

Za favoritov považuje jazdcov Quick-Stepu

Za najväčších konkurentov v nedeľu na trase Antverpy - Oudenaarde považuje jazdcov tímu Quick-Step Floors na čele s lanským šampiónom Philippom Gilbertom, ale aj so silným triom Niki Terpstra, Yves Lampaert, Zdeněk Štybar.

Podľa bookmakerov treba rátať aj s trojnásobným majstrom sveta Petrom Saganom (Bora-Hansgrohe), ale Van Avermaet favorizuje najmä silnú ekipu v modrých dresoch s belgickým zázemím.

"Mojimi favoritmi sú Quick-Step Floors, lebo majú štyroch či piatich jazdcov na výnimočnej úrovni kvality. Je normálne, že sú favoriti, keďže až do dnešného dňa vyhrali v tomto roku takmer všetky klasické preteky," pripomenul Van Avermaet.

Preteky Okolo Flámska sa tento rok budú jazdiť na Veľkonočnú nedeľu 1. apríla so začiatkom v Antverpách o 10:30. Najlepší cyklisti v tradičnom cieľovom meste Oudenaarde sa očakávajú po 17:00.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Van Avermaet nepovažuje Sagana za najväčšieho favorita na Okolo Flámska