Nástojčivé gestá nezabrali. Saganovi opäť nik nepomohol, skončil šiesty

Niki Terpstra ovládol 102. ročník pretekov Okolo Flámska 2018.
Niki Terpstra ovládol 102. ročník pretekov Okolo Flámska 2018. (Autor: TASR/AP)
Marián Szűcs|1. apr 2018 o 00:00

Slávnu klasiku Okolo Flámska vyhral Holanďan Niki Terpstra.

Okolo Flámska 2018 - výsledky:

Antverpy - Oundenaarde, 264,7 km

1.Niki TerpstraHolandskoQuick-Step Floors6:21:21 h
2.Mads PedersenDánskoTrek-Segafredo+12 s
3.Philippe GilbertBelgickoQuick-Step Floors+17
4.Michael ValgrenDánskoAstana+20
5.Greg van AvermaetBelgickoBMC Racing+25
6.Peter SaganSRBora-Hansgrohe +25
...
92.Juraj SaganSRBora-Hansgrohe +14:31 min

OUDENAARDE. Opäť rozladene posunkom ruky nabádal ďalších cyklistov, aby spolupracovali a striedali sa na čele skupiny. Ale ako zvyčajne nepochodil.

Peter Sagan sa v závere slávnej klasiky Okolo Flámska nedostal do pozície, z ktorej by mohol útočiť na víťazstvo. Skončil na šiestom mieste. Zvíťazil Holanďan Niki Terpstra.

Hlavná skupina nespolupracovala

Sagan sa podľa plánu držal po väčšinu pretekov dlhých viac ako 264 kilometrov v úzadí. Pri stúpaniach si strážil bezpečnú pozíciu, ale inak sa snažil ušetriť čo najviac síl na záver.

Situáciu v skupine favoritov kontrolovali jazdci tímu Quick Step Floors, ktorí v nej mali jasnú prevahu. Až štyria mohli útočiť na víťazstvo.

Rozhodujúci atak napokon predviedol jeden z nich - Terpstra. Vypracoval si zhruba 40-sekundový náskok a ten si udržiaval. Pomohlo mu aj to, že hlavná skupina za ním nespolupracovala.

Sagan záver vypustil

Sagan sa pokúšal niečo s vývojom pretekov spraviť. Zaútočil na poslednom stúpaní 13 kilometrov pred cieľom, získal menší náskok, ale viac zo seba nevyžmýkal. Po troch kilometroch ho skupinka dostihla.

Slovenský cyklista, ktorý už v tom čase nemal pri sebe žiadneho tímového kolegu, sa snažil jazdcov v skupine vyprovokovať k väčšej aktivite. Ale nepochodil. Nezabrali ani jeho nástojčivé gestá.

Terpstra si tak pohodlne postrážil víťazstvo. Sagan záver vypustil.

Rebríček UCI World Tour k 1. aprílu 2018 (zdroj: SITA):

1.Peter SaganSRBora-Hansgrohe1126 bodov
2.Alejandro ValverdeŠpanielskoMovistar1079
3.Tiesj BenootBelgickoLotto Soudal986
4.Niki TerpstraHolandskoQuick-Step Floors972
5.Daryl ImpeyJARMitchelton-Scott861
6.Arnaud DémareFrancúzskoGroupama-FDJ827

Online prenos: Okolo Flámska 2018 (cyklistika, Peter Sagan)

Cyklistika
01.04.2018 o 14:00
Okolo Flámska 2018
1. Niki Terpstra
Ukončený
Prenos
Preteky sú za nami. Prvé miesto vybojoval Holanďan Niki Terpstra z Quick-Step Floors, druhý prišiel Dán Mads Pedersen z Trek-Segafredo a tretí finišoval Belgičan Philippe Gilbert z Quick-Step Floors. Slovák Peter Sagan skončil na šiestom mieste. S týmto konštatovaním sa s vami pre dnešok lúčime. Ďakujeme za pozornosť a želáme príjemný zvyšok predĺženého víkendu.

Preteky Okolo Flámska 2018 sa skončili.
CIEĽ
importantPeter Sagan sa v záverečnej rovinke dostal mimo boja o tretiu priečku. Finišuje až na šiestom mieste.
1
importantOtázka ostáva stále rovnaká. Kto zo skupinky veľkých favoritov si došpurtuje po tretie miesto? Podarí sa to Petrovi Saganovi? Pred nami je posledný kilometer!
2
Máme pred sebou posledných dvetisíc metrov. Terpstra si smeruje po zlato, 19 sekúnd na neho stráca Pedersen a za ním je o 12 sekúnd pomalšia skupina s Petrom Saganom. Otázkou finišu bude súboj o tretie miesto.

4
Štyri kilometre pred cieľom môžeme konštatovať, že Terpstra si smeruje po prvé miesto. Skupinu s Petrom Saganom má aktuálne až 26 sekúnd za sebou a už nemožno očakávať, že by ho dostihla.
6
Dán Mads Pedersen z Trek-Segafredo je stále druhý, ale je vidieť, že sily mu už rapídne ubúdajú. Budeme veľmi zvdaví, či ho skupinka napokon ešte nestihne, pretože favoriti teraz poriadne zabrali.
7
Skupina stráca na Terpstru 21 sekúnd. To je sedem kilometrov pred cieľom veľmi veľa, takže nikto z tohto malého balíka už útočiť určite nebude. Vo vnútri uvidíme boj o tretie miesto, v hre je stále Peter Sagan.

8,5
importantPeter Sagan zistil, že to nemá zmysel, a na moste počkal päťčlennú skupinu. Slovenský cyklista tak definitívne vzdal takmer márny boj o prvé a druhé miesto a zabojuje o tretiu pozíciu.
9
Všetky stúpania sú za nami, zvyšok pretekov sa už bude jazdiť iba po rovine. Terpstra má vynikajúco nakročené za víťazstvom, druhý je stále Pedersen a tretí Peter Sagan.
11
Terpstra má pred Saganom náskok asi 12 sekúnd a Sagan má rovnaký náskok pred päťčlennou skupinou, ktorá ho stále stíha. V skupine sú koncentrovaní najväčší favoriti, takže nás čaká napínavý záver.
12
importantPeter Sagan sa už odpojil a dostal sa na tretie miesto. Prvý je stále Terpstra, ktorého naháňa Pedersen a toho naháňa Sagan.
13
Terpstra práve prešiel záverečným stúpaním, ktorým bol Paterberg. Holandský pretekár sa drží na čele pretekov a zatiaľ všetko nasvedčuje tomu, že smeruje za triumfom. Musí však udržať vražedné tempo, ktoré nasadil.

15
importantTak napokon nie. Skupina rýchlo zareagovala a asi desiati jazdci zvýšili tempo a dostali sa hneď za Petra Sagana. Ten vysokou rýchlosťou znižuje náskok na Terpstru na 33 sekúnd.
16
importantPeter Sagan nenecháva nič na náhodu a všetko berie do vlastných rúk. Šestnásť kilometrov pred cieľom sa rozhodol opustiť skupinu, ktorá stráca 43 sekúnd a Terpstru ide naháňať sám.
18
Keď sa dá, cyklisti jazdia po úplnom kraji cesty, po nie práve najpevnejšom povrchu, len aby sa vyhli najnepríjemnejším kockám. Holanďan Niki Terpstra z Quick-Step Floors sa medzičasom dostal na úplné čelo, stíhať sa ho ešte pokúša Dán Mads Pedersen z Trek-Segafredo.
19
Terpstra počas stúpania dostihol vedúcu trojicu. Na čele už teda máme štyroch pretekárov, za nimi je so stratou asi 35 sekúnd skupina veľkých favoritov, ktorej už zrejme nie je všetko jedno.
20
Peter Sagan sa vo svojej skupinke stiahol na približne desiatu pozíciu, vďaka čomu sa dostal do úplného závetria a zbiera sily. Peter Sagan zatiaľ postupuje vysoko takticky.
24
Trojica Langeveld, Van Baarle a Pedersen je stále na čele, ale Terpstra im už dýcha na krky. Nibali medzičasom zaostal, Holanďan Niki Terpstra z Quick-Step Floors teda líderskú trojicu naháňa sám.

26
Peter Sagan sa rozhodol neopustiť hlavnú skupinu a pozerá sa iba na chrbát Nibaliho a Terpstru. Tí sa sami vybrali naháňať vedúcu trojicu. Na trati sa to začína poriadne trhať.
27
importantTalian Nibali sa pokúsil odpútať a vyšlo mu to! Holanďan Terpstra sa ihneď vydal za ním a dostihol ho. Všetci sa teraz pozerajú na to, čo urobí Sagan.
28
Štybar sa pokúsil o nástup a okamžite ho nasledoval Kwiatkowski, ale nič z toho nebolo. Český cyklista sa nikam nedostal.
30
Peter Sagan má v skupine tímového spolujazdca, ktorým je Talian Daniel Oss. Bora-Hansgrohe má teda všetko vynikajúco rozohrané, Oss na čele vynikajúco ťahá cyklistov k záverečným trom stúpaniam.
31
Všetko nasvedčuje tomu, že víťaz vzíde zo skupiny, ktorá naháňa vedúcu trojicu. Táto skupina stráca na lídrov 38 sekúnd, ale sú v nej najvôčší favoriti celých pretekov. Okolo tretieho miesta si stále drží pozíciu Peter Sagan.

38
Situácia Petra Sagana sa výrazne zlepšila. V hlavnej skupinke, ktorá na unikajúcu trojicu stráca 30 sekúnd, má už svojho tímového jazdca, za ktorým sa drží na tretej pozícii a zrejme čaká na ďalší vývin situácie.
38
Jazdci vyšli na kopec Steenbeekdries, prekonali stúpanie taker sedem percent. Peter Sagan počas neho nadviazal na Čecha Štybara, ktorý zaútočil, ale nie výrazne. Obaja borci o sebe skôr iba dali vedieť. Teraz sa začína naozaj bojovať.
39
Pred nami sú už iba necelé štyri desiatky kilometrov. Jazdci majú teraz jednu z posledných možností najesť sa a doplniť tak energiu pred blížiacim sa finišom.
40
Vo vedúcej skupinke je trojica v zložení Holanďan Sebastian Langeveld z tímu EF Education First, jeho krajan Dylan Van Baarle z Team Sky a Dán Mads Pedersen z Trek-Segafredo.
42
Úvodná skupinka sa medzičasom opäť rozpadla a na čele je už iba trojica jazdcov. Dvadsať sekúnd za ňou je asi 30-členná skupina, súčasťou ktorej je aj Peter Sagan, ale zo svojho tímu je tam sám a nemá žiadnu podporu.

44
Viacero cyklistov malo pri stúpaní problémy a miestami sa išlo aj peši alebo veľmi veľmi pomalým tempom. Peter Sagan mal šťastie, že si udržal pozíciu vpredu a hromadné spomalenie sa ho nedotklo.
45
Cyklisti práve prichádzajú k najťažšiemu stúpaniu dnešného dňa. Výstup na vrchol hory Koppenberg má v najstrmšom úseku prevýšenie až 22 percent. Na tomto 600-metrovom úseku cyklistov potrápia kocky, takže sa všetci pokúšajú dostať čo najviac dopredu.
46
Peter Sagan sa v hlavnom balíku drží tesne za hranicou prvej desiatky pretekárov. Každý tím sa teraz pokúša svojho lídra dostať čo najvyššie, do cieľa ostáva už iba 46 kilometrov. Uvidíme, kedy prídu výraznejšie útoky.
47
V úniku bola doteraz skupina roztrieštená, ale prvú trojicu už dobehla druhá trojica a skupin je razom šesťčlenná. Cesty už medzičasom vyschli a jazdci si určite želajú, aby sa dážď nevrátil.
50
Do cieľa ostáva ešte rovných 50 kilometrov a situácia na trati je stále veľmi pokojná. Cyklisti majú pred sebou ešte šesť stúpaní, na všetkých budú prechádzať po nepríjemných kockách.
54
Peter Sagan je v skupine aj s Čechom Štybarom. Určite mu padne vhod, že môže so súperom prehodiť zopár slov v rodnej reči.
56
Peter Sagan sa stále nachádza v pelotóne, ale nie na jeho popredných priečkach. Slovenský reprezentant sa nikam netlačí a šetrí sily, ktoré bude v závere potrebovať.
66
Cyklisti už majú v nohách 200 kilometrov a ich únava musí byť naozaj veľká. Medzičasom už prestalo pršať a cesty postupne schnú, ale podmienky stále nie sú ideálne.

68
Cyklisti majú za sebou stúpanie na desiaty kopec dnešných pretekov. Pri výstupe na vrchol Kanarieberg museli zdolať 14-percentné prevýšenie, čo pomohlo skupine na čele, ktorá zvýšila svoj náskok na úroveň minúty a dvadsiatich sekúnd.
77
Cyklisti sú už pod kopcom a na trať začalo svietiť slnko. Podmienky sa veľmi rýchlo menia, čo však tiež nie je ideálne. Musíme však upozorniť, že cesty sú stále mokré a aj naďalej sa šmýka.
78
Jazdci sa pomaly blížia k stúpaniu na vrchol Pottelberg. Na kockách sa potrápia na úseku dlhom 1 300 metrov, no najvyššie stúpanie bude iba na úrovni 8 percent. Medzičasom aj prestalo pršať, takže by to pravdepodobne nemalo narobiť výraznejšie problémy.
87
Pôvodne 11-členný únik sa rozbil. Na úplnom čele je už iba štvorica pretekárov, na ktorú však hlavný balík stráca iba minútu a pol, takže náskok vôbec nie je veľký.
89
Tempo sa poriadne zvýšilo. Nie však preto, že by pelotón chcel útočiť, ale preto, že všetci chceli čo najrýchlejšie prejsť nebezpečným stúpaním. Po ňom je totiž 19-kilometrová pauza od vysokých kopcov, počas ktorej môžu cyklisti doplniť energiu.

94
Pri veľkom stúpaní po rozbitej ceste sa lídri pomaly tlačia dopredu, kde je to pre nich bezpečnejšie. Aj Peter Sagan si vylepšil pozíciu, v pelotóne je niekde okolo pätnástej priečky. Jazdí s veľkou pohodou a zbytočne neútočí. Sily dnes ešte bude potrebovať v dôležitejších momentoch.
95
Prichádza veľmi náročné stúpanie na vrch Kapelmuur. Cyklistov čaká 1075 metrov na dlažobných kockách. Stúpanie bude v najstrmšej časti kopca na úrovni až 19,8 percenta.

99
Do cieľa ostáva 99 kilometrov a na trati vidíme hromadný pád. Cyklisti šli k zemi približne v druhej polovici pelotónu, dôvodom je určite veľmi mokrý a šmykľavý povrch. Pri páde jazdcov sme videli aj množstvo blata, ktoré je na okraji cesty. Podmienky sú naozaj veľmi náročné.
104
Peter Sagan, jeden z veľkých favoritov na víťazstvo, sa stále drží na pohodlnej pozícii v pelotóne. Doposiaľ nemusel riešiť žiadny pád ani defekt, čo sa o jeho súperoch povedať nedá.
109
109 kilometrov pred cieľom je strata pelotónu na úrovni troch minút a deviatich sekúnd. Cyklistom stále znepríjemňuje situáciu počasie, pretože prší a mokrá trať je poriadne nebezpečná.

120
Bora-Hansgrohe má situáciu v pelotóne plne pod kontrolou. Na čele balíka je Juraj Sagan a v popredí vidíme aj viacerých ďalších členov tímu. Tým eliminujú riziko pádu v preplnenom strede.
122
Obaja bratia Saganovci sa nachádzajú v hlavnom balíku. Pelotón stráca na vedúcu skupinku 4 minúty a 39 sekúnd. Stratu postupne skresáva, ešte pred pár kilometrami bola totiž na úrovni päť a pol minúty.
125
Na čele pretekov je 125 kilometrov pred cieľom 11-členná skupina v úniku. Tá má za sebou už tri stúpania. Nie je v nej ani jeden zo Saganovcov, ani Čech Štybar. Vedúca skupina sa sformovala po 80-tich kilometroch.
126
Náš textový prenos sa začína.
Vážení športoví fanúšikovia, srdečne vás vítame pri sledovaní 102. ročníka cyklistických pretekov Okolo Flámska.

Jazdcov dnes čaká 267 kilometrov dlhá trať, na ktorej je 18 stúpaní, z toho 10 po dlažobných kockách. Za najťažší možno považovať výstup na vrchol hory Koppenberg, ktorý má v najstrmšom úseku prevýšenie až 22 percent. Na tomto 600-metrovom úseku cyklistov potrápia práve kocky.

Na trati nás bude najviac zaujímať Slovák Peter Sagan, ktorý túto jednodňovú klasiku v roku 2016 vyhral, ale vlani triumf pre pád neobhájil. Spomedzi Slovákov štartuje aj jeho mladší brat Juraj Sagan, obaja v drese Bora-Hansgrohe. Čechov bude na trati reprezentovať Zdeněk Štybar z tímu Quick-Step Floors. Celkovo sa na štart postaví 247 cyklistov.
Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 14:00.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Nástojčivé gestá nezabrali. Saganovi opäť nik nepomohol, skončil šiesty