Graňák má český, švédsky titul a teraz chce Gagarinov pohár

Dominik Graňák hrá druhú sezónu v Diname Moskve. Zatiaľ jediným Slovákom s Gagarinovým pohárom je Roman Kukumberg z Kazane 2010.
Dominik Graňák hrá druhú sezónu v Diname Moskve. Zatiaľ jediným Slovákom s Gagarinovým pohárom je Roman Kukumberg z Kazane 2010. (Autor: SITA)
Sportnet|28. feb 2012 o 20:25

V KHL sa začína play off s dvanástimi slovenskými hokejistami.

MOSKVA, BRATISLAVA. Slovenský hokejista Dominik Graňák sa od nedele neholí. Jeho mužstvo Dinamo Moskva odohralo v Lužnikách s Levom Poprad (5:3) posledný zápas základnej časti KHL a potom už nabral kurz play off. O Gagarinov pohár bude hrať v tejto sezóne aj ďalších 11 Slovákov.

Mužstvo je vyrovnanejšie

Reprezentačný obranca Graňák je v Moskve druhý rok, vlani vypadlo Dinamo v prvom kole s Rigou.

„Základ mužstva zostal, tréner Oleg Znarok je ten istý, hráme rovnakým herným štýlom. Teraz nemáme v tíme výrazné mená, ale mužstvo je oproti minulému roku vyrovnanejšie,“ porovnával 28-ročný Trenčan. V minulej sezóne mal pri sebe krajanov Šatana, Štrbáka, Kolníka. „Chceme ísť v play off vysoko.“

Dinamo získalo v základnej časti KHL 105 bodov, viac mali len Petrohrad a Čeľabinsk. Patrí medzi papierových favoritov na titul.

V utorok mal tím Dinama sústredenie, ubytoval sa v hoteli neďaleko Lužník. V stredu nastúpi na prvý zápas úvodnej série play off proti Minsku. V tíme hostí hrajú štyria slovenskí hokejisti: Obšut, Podhradský, T. Slovák a Nagy.

Kamarátstvo pôjde na ľade bokom

„S chlapcami som sa pozdravil, keď tu pred týždňom hrali zápas. Vtedy ešte bol na to čas,“ povedal Graňák o štvorici z Minska. „Teraz už ide do tuhého, kamarátstvo pôjde na ľade bokom.“

Dinamo Moskva má s Minskom v sezóne negatívnu bilanciu 0:2, v Bielorusku prehralo 1:2 a doma 3:4 po nájazdoch.

„Nedá sa povedať, že by sme na nich nevedeli zahrať. Boli to vyrovnané zápasy,“ spomínal slovenský obranca. „Osobne som nechcel, aby sme sa na začiatku play off stretli s nepríjemným Atlantom Mytišči, a o ďalších súperoch som už nerozmýšľal.“

Graňák si v Diname najlepšie rozumie s českými spoluhráčmi Novákom, Klepišom a Kvapilom. Piatym cudzincom je fínsky zadák Jalasvaara.

Minsk bude doma v Bobrujsku

Moskovčania začínajú sériu doma, ale podľa Graňáka to nie je mimoriadna výhoda. Na zápasy základnej časti sa osemtisícový zimný štadión zapĺňal iba spolovice a ani na stredu nehlásia vypredané.

Naopak o veľkej domácej podpore môže hovoriť mužstvo Minska, veď s priemernou návštevou 14 193 divákov, je na čele rebríčka KHL. Lenže práve teraz sú v bieloruskom hlavnom meste majstrovstvá sveta juniorov v krasokorčuľovaní, a tak v odvetných stretnutiach bude mať Minsk domáce prostredie na menšom štadióne v Bobrujsku.

Graňák doteraz vybojoval dva klubové tituly, so Slaviou Praha v českej extralige 2003 a s Färjestadom vo švédskej elitserien 2009.

„Pri prvom úspechu som bol ešte holub a brada mi nerástla. Pri druhom o šesť rokov neskoršie už bola riadne hustá,“ zasmial sa. „A teraz by som chcel, aby mi rástla až do 25. apríla, kedy by sa mal hrať rozhodujúci zápas finále.“

ico

Dvojice 1. kola play off

Streda 29.2.: Petrohrad - CSKA Moskva (Staňa, Surový), Novgorod - Riga (Marcel Hossa), Dinamo Moskva (Graňák) - Minsk (Obšut, Podhradský, T. Slovák, Nagy), Mytišči (Stehlík, Radivojevič) - Čerepovec.

Štvrtok 1.3.: Čeľabinsk - Chanty-Mansijk (Starosta), Omsk - Chabarovsk (Lašák), Magnitogorsk - Astana, Kazaň - Ufa.

Séria sa hrá na 4 víťazstvá.

Titul obhajuje Ufa.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»KHL»Graňák má český, švédsky titul a teraz chce Gagarinov pohár