Graňák hrá skvele, Dinamo nestopol ani nefér Petrohrad

Dominika Graňáka (v strede) vyhlásili za najlepšieho obrancu KHL za mesiac marec.
Dominika Graňáka (v strede) vyhlásili za najlepšieho obrancu KHL za mesiac marec. (Autor: ARCHÍV TASR)
Ondrej Gajdoš|2. apr 2013 o 18:14

Dinamo Moskva so slovenským obrancom je po roku znova vo finále play off KHL.

BRATISLAVA, MOSKVA. Obranca Dominik Graňák sa môže stať prvým slovenským hokejistom s dvoma prvenstvami v Gagarinovom pohári. Obhajca vlaňajšieho titulu v KHL, tím Dinamo Moskva, postúpil do finále cez SKA Petrohrad.

Okrem Graňáka držali zo Slovákov víťaznú trofej nad hlavou aj Roman Kukumberg s Kazaňou v roku 2010 a Tomáš Starosta s Ufou v 2011. O Gagarinov pohár sa hrá v KHL od sezóny 2008 - 2009.

Boli pripravení na všetko

Dinamo Moskva je mužstvo stavané na play off. Tím bez hviezd skončil v základnej časti v Západnej konferencii na 3. mieste, ale vo vyraďovacej fáze ide ako valec. Najprv zdolal Slovan Bratislava 4:0 na zápasy, potom CSKA Moskva 4:1 a teraz vo finále konferencie aj víťaza základnej časti Petrohrad 4:2.

„Mali sme proti sebe ťažšieho súpera ako pred rokom,“ porovnával Graňák série s tímom SKA. Vlani Dinamo na rovnakom stupni play off zvíťazilo 4:0. „Minulý rok hral Petrohrad výrazne ofenzívny hokej, teraz mu fínsky tréner Jukka Jalonen vštepil svoj systém hry a my sme sa museli prispôsobiť.“

Dinamo viedlo už 3:0 na zápasy, ale mužstvo SKA znížilo na 3:2 a chcelo si vynútiť rozhodujúci siedmy duel na domácom ľade. Petrohrad je najbohatší klub v KHL s rozpočtom okolo 70 miliónov dolárov, no ešte ani raz nebol vo finále. Šéfuje mu Alexander Medvedev, ktorý je aj prezidentom KHL.

Tréner Oleg Znarok v priebehu série naznačoval, že Dinamo muselo bojovať proti súperovi a „proti ktoviekomu ešte“. Napríklad v nedeľu neskoro v noci museli traja hráči podstúpiť dopingovú kontrolu. Obranca Iľja Gorochov pre Sport-Express povedal, že v prvej chvíli si myslel, že ide o prvoaprílový žart.

„V kabíne sme si povedali, že nech sa stane čokoľvek, sústredíme sa na výkon. Boli sme pripravení na všetko,“ povedal Graňák. „Niekedy sme mali pocit, že niektoré hrubé zákroky hráčov Petrohradu rozhodcovia nepotrestali, ale teraz je to už jedno. Petrohrad je silná značka klubu. O to viac nás teší, že sme ho opäť vyradili z play off.“

Základom je súdržná partia

Hlavnou postavou pondelňajšieho šiesteho zápasu bol český útočník Marek Kvapil. Hetrikom pomohol k víťazstvu Dinama 5:1. Pritom bol na ľade len necelých deväť minút. Využil všetky svoje príležitosti.

„Šiesty zápas sme brali ako rozhodujúci, nechceli sme sa už vracať do Petrohradu,“ vysvetľoval 29-ročný Graňák.

„Máme súdržnú partiu, dobre poskladané mužstvo. Nie je postavené len na jednej päťke. Raz zaberie jeden, inokedy ďalší útok. Brankár Jeriomenko je najlepší v KHL. Celý tím ide za trénerom Znarokom, ktorý má najväčšiu zásluhu na víťazstvách.“

Graňák má po roku opäť veľkú bradu. V Moskve sa podelil o postupovú radosť s kamarátom Jurajom Sýkorom. Útočník extraligovej Banskej Bystrice ho prišiel na pár dní navštíviť.

Dinamo čaká na súpera

Slovenský obranca hrá v Diname od roku 2010, po tejto sezóne mu zmluva vyprší.

„S najväčšou pravdepodobnosťou tu zostanem. S vedením klubu sme sa dohodli, ale zatiaľ som nič nepodpísal.“

Tréner reprezentácie Vladimír Vůjtek by ho po roku opäť rád videl v zostave na majstrovstvách sveta.

V utorok sa Dinamo ešte nedozvedelo meno finálového súpera o Gagarinov pohár, vo finále Východnej konferencie je stav 3:3 na zápasy.

„Kazaň alebo Čeľabinsk - ťažko si vyberať. Obidva tímy sú veľmi silné,“ doplnil. „Ale ak zopakujeme výkony zo série s Petrohradom, máme veľkú šancu obhájiť prvenstvo.“

Finálová séria sa začne v nedeľu 7. apríla.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»KHL»Graňák hrá skvele, Dinamo nestopol ani nefér Petrohrad