Golonka: KHL je teraz pre nás jedinou možnosťou

Jozef Golonka víta vstup Slovana Bratislava do KHL.
Jozef Golonka víta vstup Slovana Bratislava do KHL. (Autor: SITA)
Tomáš Prokop|15. mar 2012 o 19:00

Vstup Slovana Bratislava do atraktívnej súťaže by mohol oživiť záujem ľudí o hokej.

BRATISLAVA. Vstup Slovana Bratislava do KHL vnímajú hokejoví odborníci pozitívne. Myslia si, že pre slovenský hokej to môže znamenať impulz, ktorý roky potrebuje.

Veľkým podporovateľom je Jozef Golonka, ktorý takmer celú kariéru hrával za Slovan.

„Myslím si, že to je jediná záchrana pre Bratislavu a náš hokej. Hrať stále len extraligu nemá zmysel. Majitelia míňajú peniaze a na hokej chodí menej a menej ľudí. Nepritiahol ich ani jeden z najkrajších štadiónov v Európe.“

Golonka dodáva, že po tom, ako české kluby dali najavo, že so Slovákmi nechcú spoločnú ligu, je toto šanca, ktorú treba využiť.

Vstup schvaľuje aj Ján Filc. „Prekvapilo ma, že sa to deje tak rýchlo, ale zrejme tomu pomohol aj odchod Leva do Prahy. Bratislava má pre KHL dobré podmienky, počnúc halou pre desaťtisíc ľudí.“

Hecl: Prirodzený vývoj

Pozitívne to vnímajú aj bývalí reprezentační obrancovia Róbert Švehla s Radoslavom Heclom. „Je to prirodzený vývoj spoločnosti z hľadiska globalizácie ekonomík aj kultúry. Od vedenia Slovana to je normálny krok, že chce hrať atraktívnejšiu súťaž, ktorá pritiahne ľudí aj sponzorov,“ hovorí Hecl.

Švehla dodáva, že klub sa musí snažiť o zisk a v týchto časoch by bolo nelogické mu brániť odísť za kvalitou.

Tímy ako Petrohrad, Kazaň, Omsk či Ufa podľa všetkých pritiahnu divákov a oživia záujem o hokej.

„Prvé roky budú určite zaujímavé, kým si ľudia nevyselektujú tímy, na ktoré chcú chodiť. Videl som to naživo v Poprade, kde si KHL hneď získala podporu a štadión býval pravidelne vypredaný,“ pokračuje Švehla.

„Každá súťaž má plusy a mínusy, aj na niektoré zápasy NHL chodí menej ľudí. Výhodou Slovana je, že je prirodzeným produktom tohto prostredia. Má svoju históriu, zázemie a fanúšikov, čo sa muselo v Poprade len tvoriť a ľudia aj napriek tomu na KHL chodili,“ dodáva Filc.

Extraliga na výchovu

Negatívom ostáva odchod sedemnásobného majstra z extraligy, ktorá by stratila jednu zo svojich tradičných značiek.

„Extraliga by stratila odchodom Slovana, ale na druhej strane sa pýtam: aký má význam súťaž, keď ľudia neprídu ani na play off. Je logické, že Slovan sa chce posunúť. Extraliga je dobrá, aby vychovala mladých hráčov, ktorí by mali motiváciu zahrať si KHL,“ myslí si Golonka.

Filc sa obáva najviac toho, že odchodom Slovana extraliga utrpí po marketingovej stránke.

Podľa Hecla by mohli byť riešením dva tímy. Jeden pre KHL a druhý pre extraligu. „V zahraničí to tak funguje, ale obávam sa, že u nás by to bolo finančne nezrealizovateľné.“

Majstrovi sveta z Göteborgu sa podobne ako Švehlovi pozdáva myšlienka, že by klub mohol tvoriť akúsi kostru reprezentácie.

„Verím, že v tíme bude dosť Slovákov podobne ako bolo v Poprade, ale hlavne treba pozerať na mladších hráčov. Potom to bude prínos,“ vraví Švehla.

„Momentálna ekonomika nedovoľuje, aby malo veľa klubov talentovaných hráčov, preto budú najsilnejší skupovať najlepších do svojich centier, kde im vytvoria podmienky. Je to logický postup,“ uzatvára Hecl.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»KHL»Golonka: KHL je teraz pre nás jedinou možnosťou