Gól číslo 6: Parádne trafil do šibenice. Stopér hrdo reprezentuje rodnú dedinu

Marek Žiara, hráč OŠK Švošov.
Marek Žiara, hráč OŠK Švošov. (Autor: Archív M. Ž.)
Titanilla Bőd|31. dec 2022 o 07:00

Marek Žiara z OŠK Švošov kandiduje v súťaži Gól roka 2022.

ŠVOŠOV. Počas zápasu si ani neuvedomoval, že zaznamenal výnimočný presný zásah.

„Upravoval som na 7:0, až tak veľmi som to neprežíval. Až keď som ten gól videl na kamere, som si uvedomoval, aký krásny gól som dal,“ vravel s úsmevom Marek Žiara, kapitán mužstva OŠK Švošov, ktorý v súťaži Gól roka 2022 kandiduje exportnou strelou.

Keď dá gól, tak pekný

V minulosti hrával aj stredného záložníka, no neskôr sa presunul do stredu obrany, a ako stopér sa veľmi osvedčil.

Súperovu bránu sa snaží ohrozovať z diaľky. „Keď už dám gól, tak takýto. Raz som bol aj vo Frajerovi na záver. Ale tento gól bol ešte krajší,“ tvrdil 27-ročný futbalista.

Jeho pekný gól padol v stretnutí s Dlhou nad Oravou v VI. lige SsFZ skupina B, Švošov napokon zvíťazil 9:1.

Keď sa objavil v širšej nominácii ankety, kamaráti ho ihneď presviedčali, že určite sa dostane aj do desiatky.

Keď sa to naozaj stalo, rýchlo sa to rozšírilo v ich spoločnej skupine na sociálnej sieti. „Tvrdia, že hlasujú, tak dúfam, že naozaj je to tak,“ smial sa Marek Žiara.

Verný rodnej dedine

Švošov vedie tabuľku a má na čele štvorbodový náskok, napriek tomu, že jeseň uzavrel dvoma prehrami. Súťaž chcú vyhrať, ale o postupe sa nahlas nebavia.

„Posledné dve dohrávky sme nezvládli, hoci sme chceli jeseň uhrať bez prehry. Možno už došli sily. Ale ak by nám takúto jeseň ponúkli pred sezónou, určite by sme to brali,“ vravel Marek Žiara.

Do veku 15-16 rokov hrával v Ružomberku, potom sa vrátil do Švošova. „Som Švošovec, nikde inde som nehral. Pritom som mal ponuky aj z iných klubov, ale radšej hrám doma zadarmo, ako niekde vo vedľajšej dedine za pár korún, a doma nebude futbal,“ priblížil svoju filozofiu, z ktorej by si mohlo brať príklad veľa hráčov v nižších ligách.

V mnohých obciach zanikajú kluby, miestni hráči nemajú záujem o futbal. V Švošove to neplatí. V pätnásťčlennom kádri je deväť-desať domácich hráčov, v základnej zostave hrajú pravidelne siedmi.

Pohárové spomienky

Marek Žiara je hrdý na to, že reprezentuje vlastnú dedinu. V pohári si zahral aj proti súperom z vyšších súťaží.

V aktuálnej sezóne vyradil Švošov zo Slovnaft Cup bývalého druholigistu MŠK Námestovo. „Vyhrali sme 3:0, bolo to pekné. Chlapci, čo sme prišli z roboty, sme zdolali poloprofesionálov,“ povedal o pamätnom zápase ostrieľaný stopér.

Marek Žiara, hráč OŠK Švošov.
Marek Žiara, hráč OŠK Švošov. (Zdroj: Archív M. Ž.)

V nasledujúcom kole už nestačili na druholigové Humenné, ktoré však neskôr vyradilo aj Dunajskú Stredu.

„Vo všetkých pohárových zápasoch sme hrali výborne. S Humenným sme nemali šťastie, za stavu 0:1 sme mali veľké šance na vyrovnanie. Súper dal gól na 0:2 až na samom konci zápasu,“ uviedol Marek Žiara.

Pred štyrmi rokmi zažil aj pohárový zápas s Trenčínom, ktorému podľahli 3:6. „Bolo to napínavé stretnutie, pohárové zápasy sú vyhecované. Vtedy bolo 1300 ľudí na futbale, obec ani nemá toľko obyvateľov,“ priblížil kapitán mužstva OŠK Švošov. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Gól číslo 6: Parádne trafil do šibenice. Stopér hrdo reprezentuje rodnú dedinu