Už nepoznal najbližších. Zomrel jeden z najväčších Nemcov v dejinách

Gerd Müller strieľa v roku 1972 gól do siete Sovietskeho zväzu.
Gerd Müller strieľa v roku 1972 gól do siete Sovietskeho zväzu. (Autor: TASR/AP)
Pavol Spál|15. aug 2021 o 15:55

Mal aj problémy s alkoholom.

BRATISLAVA. Malý, zavalitý, avšak neskutočne rýchly. Mal nezvyčajne mohutné stehná a tiež nadváhu. Ibaže v šestnástke bol kráľ. Neomylne skóroval.

Oboma nohami, hlavou, kolenom, pätou, hrudníkom, chrbtom. Ale i zadkom, či bruchom. Takmer každou dovolenou časťou tela. Mal prezývku Bomber. 

Fenomenálny nemecký útočník Gerd Müller zomrel. Mal 75 rokov.

Niekdajší postrach brankárov trpel v posledných rokoch Alzheimerovu chorobou a žil v dome s opatrovateľskou službou. Už dlhšie nespoznával ani blízkych ľudí. 

„Bez Gerda by sme zostali provinčným klubom s drevenou klubovňou," vyhlásil ďalší legendárny nemecký stopér Franz Beckenbauer. Myslel na Bayern Mníchov.

V najlepšom nemeckom klube spočiatku Müllera nechceli. 

„To sloníča nemôžem zobrať medzi svojich plnokrvníkov," vyhlásil v roku 1964 tréner Zlatko Čajkovský z Bayernu Mníchov.

Skončil, lebo manželky nešli na banket

Začínal s mesačným platom päťsto mariek a nakoniec tam zostal 15 rokov. V Bundeslige nastrieľal 365 gólov, čo je stále rekord. Vyrástol však z neho najlepší nemecký kanonier všetkých čias.

V reprezentácii hrával s číslom trinásť, vtedy trochu netypickým pre hráčov základnej zostavy. Prečo? S trinástkou hrával jeho detský vzor Max Morlock, majster sveta z roku 1954.

Po góloch si radostne vyskočil a zamával rukami. Finále svetového šampionátu 1974 s Holandskom rozhodol gólom na 2:1 a po zápase behal bosý s kopačkami nad hlavou. Potom v národnom tíme skončil. Mal dvadsaťosem.

Protestoval, že na slávnostný banket nemohli prísť manželky hráčov. V reprezentácii mal neskutočnú bilanciu. V 62 zápasoch dal 68 gólov. 

Mal problémy s alkoholom

Keď sa v roku 1979 rozlúčil s Bayernom, zamieril do USA. Otvorili si tam krčmu a začal mať problémy s alkoholom. „Bol som troska," priznal, keď sa na protialkoholickej klinike zo závislosti vyliečil.

Vyzeralo to s ním zle, ale bývalí spoluhráči z bavorského veľkoklubu ho presvedčili, aby napokon nastúpil do liečebne.

Za kalendárny rok 1972 nastrieľal neuveriteľných 85 gólov, čo je méta, ktorú prekonal až o 40 rokov neskôr Lionel Messi.

"Na ihrisku ste si ho často ani nevšimli, potom sa zrazu odniekiaľ vynoril a rozhodol," popisoval futbalový historik Uli Hesse-Lichtenberger. 

„Každý súper vedel, s kým má tú česť, ale aj keď ho bránili tí najlepší, nevedeli ho ubrániť, nešlo ho zastaviť," dodal. 

Navyše, takmer 50 rokov trvalo, kým sa po Müllerovi našiel futbalista, ktorý v Bundeslige nastrieľal aspoň 40 gólov v jednej sezóne. Jeho rekord zo sezóny 1971/1972 o gól prekonal až poľský útočník Robert Lewandowski. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Už nepoznal najbližších. Zomrel jeden z najväčších Nemcov v dejinách