Prešovský futbal smúti. Zomrel bývalý hráč a funkcionár Tatrana

Pavol Daniš (horný rad druhý sprava) v dorasteneckom tíme Tatrana Prešov v roku 1959.
Pavol Daniš (horný rad druhý sprava) v dorasteneckom tíme Tatrana Prešov v roku 1959. (Autor: archív PD)
Ivan Mriška|19. jan 2023 o 23:03

Pavol Daniš zomrel vo veku nedožitých 81 rokov.

PREŠOV. Bol členom výboru a verným fanúšikom. Vo veku 81 rokov zomrel bývalý futbalista Tatrana Prešov Pavol Daniš. Informáciu priniesol Prešovský večerník.

K futbalu priviedol Daniša otec Alexander, ktorý ho od piatich rokov brával na zápasy v druhej lige. Medzi jeho najväčšie úspechy patrí dorastenecký titul v roku 1959.

„V boji o majstra Československa naše družstvo vyradilo v prvom kole pražský Žižkov. V semifinále sme potom prehrali s Duklou Praha, ktorá sa stala majstrom Československa,“ na začiatku minulého roka spomínal pre Korzár Pavol Daniš, ktorý sa po kariére aktívne venoval stolnému tenisu.

Zahral si po boku Adamca

Daniš patril do poslednej generácie hráčov, ktorú vychoval tréner Emil Bihary. V sezóne 1960/61 bojovali Prešovčania o titul so Slovanom Bratislava a smolne skončili na druhom mieste.

„V Bratislave sme vtedy prehrali 1:4, doma sme zvíťazili 3:0. Podľa pravidla, že gól na pôde súpera platí za dva, nám fakticky patril titul. Napriek tomu sa vyhovelo Slovanu, že o majstrovi rozhodne tretie stretnutie v Žiline. Žiaľ, to sme prehrali 1:2,“ zaspomínal pred časom.

Medzi jeho najväčšie zážitky patril zápas po boku legendárneho Jozefa Adamca. Bolo to za výber Slovenska proti výberu Moravy, zápas sa uskutočnil pri príležitosti otvorenia štadióna Lokomotívy Košice.

„V mužstve boli mojimi spoluhráčmi aj Zdeno Velecký zo Slovana Bratislava a Milan Urban z Lokomotívy Košice,“ hrdo vravel Daniš.

Postup do federálnej ligy

Po skončení dorasteneckého veku študoval na vysokej škole a hral tretiu ligu za B tím Dynama Žilina. V roku 1964 sa predstavil na akademických majstrovstvách Slovenska.

„Šport mi dal do života veľmi veľa. Naučil ma, že sa nedá stále vyhrávať. Človek sa musí naučiť aj prehrávať,“ dodal.

V ročníku 1989/90 už ako funkcionár postúpil do federálnej ligy, kde vtedajší TJ Tatran Agro Prešov obsadil v premiérovej sezóne desiate miesto.

„Prišiel skúsený tréner a futbalový odborník Štefan Nadzam, jeho asistentom bol Jozef Bubenko. Na poste tajomníka futbalového oddielu pôsobil Jozef Matuščin, členom výboru a tajomníkom TJ Tatran bol Mikuláš Komanický. Bohaté skúsenosti a progres Štefana Nadzama priniesli postup medzi československú elitu,“ spomínal na najväčšie úspechy.

Posledná rozlúčka s Pavlom Danišom bude v pondelok 23. januára o 13.00 h v Dome smútku v Prešove. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Prešovský futbal smúti. Zomrel bývalý hráč a funkcionár Tatrana