Z bývalého brankára DAC je plzenský fantóm. Pri historickom postupe hral kľúčovú rolu

Radosť hráčov Viktorie Plzeň
Radosť hráčov Viktorie Plzeň (Autor: FC Viktoria Plzeň/Facebook)
Titanilla Bőd|14. mar 2024 o 23:40

Martin Jedlička bol hrdinom zápasu.

BRATISLAVA. Pozrel sa strelcovi do očí, ukazoval do pravého dolného rohu, akoby mu ponúkal práve tú časť svojej svätyne.

Strelec sa rozbehol, no brankár ostal pevne stáť. Strelu smerujúcu do stredu bránky Martin Jedlička bez problémov chytil.

Bol to jeden z kľúčových momentov jedenástkového rozstrelu v súboji Viktorie Plzeň so švajčiarskym Servette FC v osemfinále Európskej konferenčnej ligy.

V oboch zápasoch sa zrodila bezgólová remíza, gól neprinieslo ani predĺženie v Doosan Aréne v Plzni. A tak nasledoval rozstrel, v ktorom domáci premenili všetky tri pokutové kopy, kým hostia zo štyroch pokusov dali len jeden gól.

Viktoria Plzeň sa tak po prvý raz v histórii dostala medzi najlepších osem tímov v európskej súťaži.

Najlepší hráč

Hrdinom stretnutia bol brankár Martin Jedlička. 26-ročný český futbalista mal dôležité zákroky aj v zápase, tesne pred koncom riadneho hracieho času chytil parádnym spôsobom gólovú hlavičku striedajúceho Alexisa Antunesa.

„Obrovským spôsobom nás podržal Martin Jedlička, mohli sme prehrávať už 0:3,“ povedal po stretnutí útočník Plzne Pavel Šulc.

Jedlička odchytal za Plzeň v tejto sezóne tretí pohárový zápas. V lete dostal šancu v 3. predkole proti maltskému tímu Gzira United, keď taktiež udržal čisté konto.

V septembri ho však poslali na hosťovanie do Bohemiansu Praha, kde patril k oporám. Pôvodne tam mal stráviť celú sezónu, v zime však Plzeň opustila brankárska jednotka Jindřich Staněk. Prestúpil do Slavie Praha.

„Svojimi výkonmi ho plnohodnotne nahradzuje. Bol bezpochyby hrdinom stretnutia a naším najlepším hráčom,“ vzdal hold Jedličkovi aj tréner Viktorie Plzeň Miroslav Koubek.

Ostal stáť

Plzeň vo svojom európskom ťažení stavia na výbornú defenzívu. V skupinovej fáze Európskej konferenčnej ligy inkasovala Viktoria jediný gól. Čisté konto udržala aj v oboch stretnutiach osemfinále so Servette Ženeva.

„Brankár Jedlička bol kľúčovým mužom, zlikvidoval niekoľko nebezpečných striel. Pôsobil na mňa výbušne, dobre čítal situácie, aj preto som veril Plzni aj v rozstrele,“ vravel v štúdiu Sport TV bývalý český futbalista Martin Hašek.

Podľa štatistík väčšinu rozstrelov vyhrá mužstvo, ktoré kope ako prvé. Jedlička však hneď v prvej sérii spravil niečo neobvyklé a udal tón celému rozstrelu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Konferenčná liga»Z bývalého brankára DAC je plzenský fantóm. Pri historickom postupe hral kľúčovú rolu