V Tokiu získal striebro. Zomrel bývalý reprezentant Československa

Ivan Mráz.
Ivan Mráz. (Autor: Sparta Praha)
Ivan Mriška|20. máj 2024 o 10:05

Po kariére žil v Kostarike.

BRATISLAVA. Z ďalekej Kostariky prišla smutná správa. Vo veku 82 rokov zomrel bývalý československý reprezentant Ivan Mráz.

Rodák z Levoče získal na olympijských hrách 1964 striebro.

„S ľútosťou oznamujeme, že zomrel bývalý tréner červeno-čiernych pán Ivan Mráz, kouč šampiónov z rokov 1980 a 1991, ktorý vďaka svojim schopnostiam a vízii spôsobil revolúciu v kostarickom futbale. Veľa síl jeho blízkym,“ uviedol klub Alajuelense na sociálnej sieti X.

ČTK potvrdila túto informáciu jeho dcéra Kristina Horáčková, o úmrtí informoval aj jeho bývalý klub Sparta Praha.

Trojnásobný víťaz najvyššej súťaže s pražskou Spartou a Duklou sa usadil v Kostarike, kde sa stal úspešným trénerom.

„V Sparte nastupoval po boku Andreja Kvašňáka či Václava Maška a vyhral s ňou ligu v rokoch 1965 a 1967. Medzitým pomohol k titulu Dukle.

S trénovaním začal na Letnej. Spartu viedol v sezóne 1974/75, v ktorej zostúpila. Na konci súťaže pri páde do druhej ligy však už nebol.

V závere 70. rokov minulého storočia začal koučovať v Kostarike, kde si urobil meno. Neskôr v krajine pôsobil aj ako funkcionár a tiež riadil futbalovú školu pre talentovaných hráčov,“ na Ivana Mráza spomína idnes.cz

S tímom Alajuelense vybojoval dva majstrovské tituly a viedol aj kostarickú reprezentáciu. Chvíľu pracoval ako športový reportér.

Bývalý útočník strelil na olympijských hrách celkovo päť gólov, okrem českých klubov hrával za Slovan Bratislava a holandský Maastricht.

Vo federálnej lige odohral 162 zápasov a dal 55 gólov, v reprezentačnom A tíme nastúpil štyrikrát a strelil päť gólov.

V roku 1965 bol so šiestimi gólmi najlepším strelcom Pohára víťazov pohára.

Ivan Mráz zomrel tesne pred 83. narodeninami v nemocnici Saint Paul's v Kostarike, dlhé obdobie bojoval s Alzheimerovou chorobou.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»V Tokiu získal striebro. Zomrel bývalý reprezentant Československa