UEFA končí s vlastným oceňovaním, stáva sa spoluorganizátorom ankety Zlatá lopta

Lionel Messi s víťaznou trofejou.
Lionel Messi s víťaznou trofejou. (Autor: TASR/AP)
SITA|3. nov 2023 o 12:48

Anketa Zlatá lopta funguje od rok 1956.

NYON. Od roku 2024 bude Európska futbalová únia (UEFA) spoluorganizátorom Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) pri vyhlasovaní ankety o najlepších futbalistov planéty - Zlatá lopta.

K dohode medzi organizáciami prišlo sedem rokov po tom, ako sa rozišli cesty FIFA a francúzskeho magazínu France Football pri jej organizácii.

Okrem UEFA vstupuje medzi spoluorganizátorov aj spoločnosť Amaury, ktorá vo francúzsku vydáva spomenutý magazín či denník L'Équipe.

Periodikum France Football založilo anketu v roku 1956 a jej prvým víťazom sa stal anglický krídelník Sir Stanley Matthews.

Zatiaľ ostatnými laureátmi ocenenia sa v pondelok stali úradujúci svetoví šampióni - Argentínčan Lionel Messi a Španielka Aitana Bonmatíová.

"UEFA prispeje svojimi odbornými znalosťami v oblasti futbalu, zobchoduje globálne komerčná práva a zorganizuje výročné udeľovanie cien," uvádza sa vo vyhlásení únie.

Od nasledujúceho roka pribudú dve nové kategórie, ceny dostanú aj najlepší tréneri v mužskom a ženskom futbale.

"Spoločným cieľom UEFA a Groupe Amaury je posilniť postavenie a globálny dosah oceňovania a zároveň podporiť pocit jednoty a spolupráce vo futbalovej komunite,“ uviedla UEFA, ktorá od nasledujúceho roka končí s vlastným oceňovaním najlepších futbalistov a futbalistiek.

"Už takmer 70 rokov je Zlatá lopta najprestížnejším individuálnym ocenením vo svete futbalu a je dôkazom mimoriadnej zručnosti, oddanosti a vplyvu legiend a ich trvalého odkazu v histórii tohto športu.

Súťaže klubov a národných tímov UEFA, ako napríklad Liga majstrov a či majstrovstvá Európy, sú považované za najvyššiu úroveň pre elitných hráčov, ktorí často zohrávajú kľúčovú úlohu pri kandidatúre na významné ocenenia a ich miesto vo futbalovom panteóne.

UEFA a Zlatá lopta sú synonymá športovej dokonalosti, takže naše partnerstvo bude prirodzenou zmesou význačnosti a synergie, ktorá sľubuje, že bude výnimočným,“ uviedol prezident UEFA Aleksander Čeferin.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»UEFA končí s vlastným oceňovaním, stáva sa spoluorganizátorom ankety Zlatá lopta