Bude presnejší ako VAR. UEFA zavádza novú technológiu videorozhodcu

Systém VAR, ilustračná fotografia.
Systém VAR, ilustračná fotografia. (Zdroj: TASR/AP)
SITA|4. aug 2022 o 15:45

Systém SAOT bude k dispozícii už v augustovom dueli o európsky Superpohár.

NYON. Európska futbalová únia (UEFA) zavádza do praxe poloautomatizovanú ofsajdovú technológiu (SAOT), ktorú budú používať už v tejto sezóne v Lige majstrov.

Nový systém bude k dispozícii už v zápase o európsky Superpohár medzi španielskym Realom Madrid a nemeckým Eintrachtom Frankfurt, súboj medzi úradujúcimi šampiónmi LM a Európskej ligy sa uskutoční v stredu 10. augusta vo fínskych Helsinkách.

SAOT prostredníctvom kamerového systému a senzoru v lopte dokáže lepšie ako už súčasný systém videoasistenta rozhodcu (VAR) určiť, či sa hráč útočiaceho tímu ocitol v postavení mimo hry alebo nie.

Novinku testovali v minulej sezóne Ligy majstrov aj na nedávnych majstrovstvách Európy futbalistiek v Anglicku. Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) v júli schválila používanie tohto najnovšieho systému na MS 2022 v Katare.

"UEFA neustále nachádza nové technologické riešenia, aby zlepšila hru a pomohla rozhodcom v ich práci," povedal o zavedení novinky šéf rozhodcov v strešnej organizácii európskeho futbalu Roberto Rosetti.

Nový ofsajdový systém bude posudzovať situácie omnoho rýchlejšie ako súčasná technológia. Vedúci VAR rozhodca skontroluje údaje, ktoré zaznamenala SAOT a oznámi výsledok hlavnému arbitrovi zápasu.

Celé by to malo trvať len 20 až 25 sekúnd namiesto doterajších 70 sekúnd.

SAOT bude mať premiéru na vrcholnom podujatí práve na MS v Katare. Na všetkých štadiónoch bude 12 kamier pod strechou, ktoré budú spoločne sledovať 29 bodov na tele hráča 50-krát za sekundu.

Systém s pomocou umelej inteligencie vytvorí 3D animáciu situácie a pošle ju rozhodcom, ktorí majú na starosti VAR. Zábery sa objavia aj na všetkých obrazovkách na štadióne, aby si ich mohli pozrieť diváci.

Senzor v lopte zaznamená jej zrýchlenie a určí presný moment prihrávky smerujúcej do možného postavenia mimo hry.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Bude presnejší ako VAR. UEFA zavádza novú technológiu videorozhodcu