Mali na dosah Ligu majstrov, teraz hrajú druhú ligu. Súťaž je finančne náročnejšia, hovorí tréner

Futbalistky Partizánu Bardejov.
Futbalistky Partizánu Bardejov. (Autor: Miloš Bortník)
Peter Cingel|17. okt 2024 o 09:30

Úroveň ženského futbalu na Slovensku sa za posledné roky zvýšila.

Pohľad na prvú či druhú ženskú ligu nie je pre východniara veľmi radostný.

V oboch súťažiach je len po jednom účastníkovi regiónu s najväčším počtom obyvateľov. V prvej lige je to Tatran Prešov, v druhej Partizán Bardejov.

Bardejovský ženský futbal má za sebou slávnu minulosť.

Na vrcholovej úrovni sa držal len 9 rokov, no za toto obdobie stihol postúpiť do najvyššej súťaže, získať titul Majsteriek SR a trikrát vyhrať Slovenský pohár.

Partizánky vychovali rad reprezentantiek. Ich dres obliekali Dina Lemešová, Mária Mikolajová, Martina Šurnovská, Paťka Chládeková (mimochodom prvé tri sa objavili aj medzi najlepšími futbalistakmi roka, Mikolajová 1., Šurnovská 2., a Lemešová 8.) a mnohé ďalšie dievčatá.

Po nie veľmi „košer“ rozhodnutiu SFZ v Bardejove vrcholový ženský futbal skončil a ostali len mládežnícke družstvá. Ten posunul, pravdepodobne v rozpore s pravidlami, do bojov o Ligu Majstrov Slovan Bartislava.

Futbalistky Partizánu Bardejov.
Futbalistky Partizánu Bardejov. (Autor: Miloš Bortník)

Bardejovčaniek sa vtedy zastali aj Hamšík, Duda či Škrteľ, no rozhodnutie SFZ ostalo nezmenené.

V hre bola vtedy nielen účasť v Lige Majstrov ale aj slušná finančná čiastka. A tá putovala do Bratislavy.

Juniorky ligu vyhrali a ľudia okolo ženského futbalu sa rozhodli s týmto družstvom pokračovať v ženskej druhej lige. Bardejovčankám sa v nej darí.

V minulom ligovom ročníku mali dlho našliapnuté k postupu, ale v jeho závere ich predbehlo Komárno. V dobrých výkonoch pokračujú reprezentantky Horného Šariša aj teraz.

Druhú ligu vedú bez straty bodu mali zo šiestich zápasov 18 bodov a skóre 30:4. Druhé Zlaté Moravce - Vráble majú o štyri body menej a vo vzájomnej konfrontácii podľahli Bardejovčankám 4:1.

Pred začiatkom novej sezóny odišlo niekoľko hráčok, mládežníckych reprezentantiek, ako brankárka Sofia Dupkalová (Lokomotíva Brno), stredopoliarky Linda Hlavinková (Slovan Bratislava) a týždeň pred začiatkom súťažného ročníka stopérka Vanesa Vojsová a útočníčka Radoslava Jacenková (obe Myjava).

Všetko dievčatá, ktoré tvorili kostru družstva. To sa však podarilo dobre doplniť a tak i naďalej žne úspechy.

O tom, ako to s bardejovským ženským futbalom vyzerá a aké sú plány do budúcnosti sme sa rozprávali s trénerom Tomášom Tejom. Ten ešte futbal aktívne hráva v šiestoligovom Kľušove.

Tomáš Tej.
Tomáš Tej. (Autor: Archív T. T.)

Aké sú vaše plány v tomto ligovom ročníku?

Plánom v tejto sezóne bolo sa znova pobiť o popredné miesta v tabuľke. Postup je zatiaľ otázny, závisí to na mnohých ukazovateľoch. Postúpiť možno, no účinkovanie v najvyššej súťaži je potrebné dobre pripraviť a zabezpečiť. Či už finančne alebo personálne.

Tesne pred začiatkom nám odišli kľúčové hráčky. S tým som ako tréner nepočítal a museli sme zareagoval. Už na začiatku prípravy sa k nám pridali dve nové hráčky Zita Baníková a Patrícia Urblíkova obe pôsobili minulú sezónu v Zlatých Moravciach. Postupne sme doplnili káder o Soňu Vrankovú z Košíc a počas prvých kôl aj Júliu Dzurilovú z Popradu.

Vrátili sa nám aj baby po dlhšom zranení Mária Petrová a brankárka Klaudia Drutarovská. Znova sa k futbalu vrátila Martina Iľková. Káder momentálne tvorí 14 hráčok a 2 brankárky.

Ako hodnotíte doterajšie účinkovanie Vášho družstva v 2. lige?

Úvod sezóny sa nám vydaril či už výsledkovo ale aj herne. Je radosť, mňa ako trénera, sledovať ako to dievčatá baví, majú radosť z futbalu a z každého streleného gólu. Svojimi výkonmi sa aj oni samé posúvajú smerom dopredu po hernej ale aj taktickej stránke.

Každý jeden súper je svojím spôsobom iný, či už to bola Hamšíkova akadémia, ktorá sa snažila hrať kombinačný a taktický futbal alebo napríklad posledný náš súper Zlaté Moravce, ktoré boli bojovné v každej situácií nedali nám veľa priestoru na kombinovanie.

Rozbehnuté to máte dobre. Rozmýšľate nad postupom?

Momentálne sa držíme nohami na zemi, určite nebudem rozmýšľať nad postupnom. My ideme od zápasu k zápasu. Uvidíme na záver súťaže, aké bude naše postavenie v tabuľke.

Ako hodnotíte úroveň druhej ligy žien?

Pre nás je teraz súťaž finančne náročnejšia. Tým, že niekoľko družstiev sa do nej neprihlásilo, či už sú to Košice alebo Poprad, tak sme zostali jediným tímom z východu Slovenska. To nám komplikuje cestovanie a to sa dotýka financií.

Snažíme sa to vykryť dotáciami od sponzorov ale aj zbierkou, ktorú sme mali na stránke Donio pred touto sezónou. Každé jedno euro si vážime, lebo tieto futbalistky si to určite zaslúžia. Robia dobre meno klubu a mestu Bardejov.

Úroveň ženského futbalu sa za posledné roky zvýšila. Ako som sledoval v lete odišlo niekoľko dievčat zo Slovenska do popredných tímov českej ligy, konečne aj naša brankárka Dupkalová. To svedčí o tom, že v kluboch sa dobre pracuje aj s dievčatami.

Tabuľka: II. liga žien

Názov družstvaDružstvo
Z
V
R
P
Skóre
B
Forma
1
Partizán Bardejov BŠKPartizán Bardejov BŠKPartizán Bardejov BŠK
6
6
0
0
30:4
18
V
V
V
V
V
2
FC ViOn Zlaté Moravce - VrábleFC ViOn Zlaté Moravce - VrábleFC ViOn Zlaté Moravce - Vráble
6
5
0
1
18:10
15
P
V
V
V
V
3
GFC regionálna akadémiaGFC regionálna akadémiaGFC regionálna akadémia
6
3
1
2
25:9
10
V
V
P
R
P
4
FK NitraFK NitraFK Nitra
6
3
1
2
14:7
10
V
P
R
P
V
5
RSC HAMSIK ACADEMY Banská Bystrica o.z.RSC HAMSIK ACADEMY Banská Bystrica o.z.RSC HAMSIK ACADEMY Banská Bystrica o.z.
5
3
0
2
12:7
9
V
V
P
V
P
6
Futbalová komunita KozmosFutbalová komunita KozmosFutbalová komunita Kozmos
6
2
1
3
17:10
7
P
V
V
R
P
7
MŠK FOMAT MartinMŠK FOMAT MartinMŠK FOMAT Martin
6
1
1
4
4:19
4
P
P
P
R
V
8
FKM StupavaFKM StupavaFKM Stupava
5
0
1
4
4:21
1
P
R
P
P
P
9
NŠK 1922 BratislavaNŠK 1922 BratislavaNŠK 1922 Bratislava
6
0
1
5
2:39
1
P
R
P
P
P
10
ŠK 2011ŠK 2011ŠK 2011
0
0
0
0
0:0
0
Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body
Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Mali na dosah Ligu majstrov, teraz hrajú druhú ligu. Súťaž je finančne náročnejšia, hovorí tréner