Z top krajskej ligy sa vracajú po roku. Objavom mladučký strelec

Trstice omladzujú káder a opäť chcú hrať o stupne víťazov.
Trstice omladzujú káder a opäť chcú hrať o stupne víťazov. (Autor: TJ Trstice)
Marián Dragúň|6. júl 2024 o 10:35

Namiesto plusových bodov kontumačná prehra.

TRSTICE. Keď sme pred niečo vyše rokom zisťovali na predzápasovej rozcvičke rozhodujúceho stretnutia o postup z piatej ligy Juhovýchod ZsFZ OFK Branč – FC Trstice (1:3) u trénera vedúcich Trstíc Kristiána Molnára, ako je na derniéru sezóny naladené jeho mužstvo, bol mimoriadne koncentrovaný, ale tradične otvorený.

Prezradil aj nečakanú novinku, že po spomínanom rozuzlení celej súťaže na lavičke neskoršieho majstra končí, pretože už prijal vážnu ponuku z tímu ambiciózneho štvrtoligistu ŠK 1923 Gabčíkovo.

„Pred sezónou sa v Gabčíkove vyslovene o postupe nehovorilo, reč bola o dobrej hre a umiestnení do tretieho-štvrtého miesta. Ja som si však dal osobný cieľ, pokúsiť sa zabojovať o najvyššiu priečku,“ vrátil sa do minulého leta 46-ročný kormidelník Kristián Molnár.

Pri účasti extreťoligových Nových Zámkov, ktoré práve zobral pod svoje krídla podnikateľ František Sucharda a ktorý „doniesol“ Mariánovi Süttőovi – v primeraných reáliách - prakticky každého hráča, na ktorého si ukázal, to však mohol byť priodvážny plán.

Keď ale Molnár priviedol v predposlednom jesennom kole štvrtej ligy k lídrovi do Nových Zámkov druhé Gabčíkovo a po rýchlom góle domáci favorit tesne viedol, mladý tréner sa odhodlal k rýchlym taktickým zmenách, ešte ofenzívnejšej hre a jeho zverenci otočili v jame levovej pred 700 divákmi už do prestávky šokujúco na 1:3.

Šláger jesene vyhrali 3:2, súťaž ešte viac zdramatizovali a na jesenného majstra strácali pred jarnou odvetou pri Vodnom diele iba tri body.

„V Nových Zámkoch sme dohrávali posledných dvadsať minút oslabení po druhej žltej karte, boli sme však futbalovejší a väčšinu času aj útočnejší. Jednoducho, na prvé mužstvo tabuľky sme herne jednoznačne mali,“ zhodnotil.

Plánovali posily. Prišiel telefonát

„Po poslednom jesennom kole sme ešte dva týždne trénovali až do konca novembra a vo štvrtok 30. novembra sme spolu s vedením riešili posily, ktoré by sme mohli v zime získať.

Iba dva dni nato mi však z klubu zatelefonovali, že pri mužstve končím. K tejto záležitosti sa viac vyjadrovať nebudem, sú to otázky skôr na vedenie klubu.“

Čo malo byť skutočnou príčinou nečakaného konca sme sa už naozaj nedopátrali a vôbec sme nepochodili ani u klubového manažéra.

V odvetnej časti potom viedol mužstvo Patrik Johancsik a pre úplnosť dodáme, že aj bývalý prvoligový futbalista FC Petržalka a Dukly Banská Bystrica vydržal v horúcom kresle iba pol sezóny.

V článku sa dočítate

  • Ako rýchlo sa odvolanému koučovi ozval Branč?
  • Kto mu núkal najviac?
  • Prečo im skontumovali víťazný zápas?
  • Ktorého prvoligistu vytrápili v pohári?
  • Ktorá zimná posila bola top strelcom tímu?
  • Ktoré dve opory sa vracajú?
  • Ktorí štvrtoligisti ešte pribudnú v 5. lige?

Namiesto boja o titul, hra o záchranu

Gabčíkovo skončilo sezónu na rovnakom stupienku, ako v nej prezimovalo, lenže na postupujúce Nové Zámky narástla strata z troch bodov až na 15.

„Myslím si, že sme tam mali veľmi dobré mužstvo, ak by sa v zime dotiahli plánované posily, Nové Zámky by to mali oveľa ťažšie. Osobne som mal predbežnú dohodu s dvomi vynikajúcim futbalistami, ktorí však, keď sa dozvedeli o mojom odvolaní, tak svoje plány zmenili.“

V zimnej prestávke sa skoro okamžite začalo hovoriť o záujme štedrého piatoligistu z Branču. „Okrem Branču sa mi ozval ešte jeden klub, ale aj Trstice. Ak by som pozeral iba na peniaze, prijal by som ponuku Branču, kde práve skončil Zoltán Čekey. Či by som cestoval na tréningy autom pol hodiny, alebo hodinu a pol je v podstate jedno.“

Dodáme, že Zoltán Čekey skončil v Branči najmä z časových dôvodov, aj potom však „koučoval“ dlhodobého lídra piatej ligy - a ešte aj hlasnejšie snáď v každom majstráku. Ibaže z opačnej strany ihriska, nový tréner Miloš Krško totiž využíva iné metódy.

O ďalšom osude odvolaného Kristiána Molnára rozhodli futbalové väzby. „K Trsticiam už cítim za tých jedenásť rokov – spolu aj s hráčskymi - isté puto, preto som sa rozhodol vrátiť tam.“

A ešte aj do rovnakej súťaže v akej bol v jeseni, akurát, nie do boja o titul, ale o záchranu.

Miesto plusových bodov kontumácia

Nováčik z Trstíc prezimoval predposledný, už úvod sezóny mal strastiplný, no v 8. kole dostal úder pod pás. V Lednických Rovniach dokázal prekvapiť a zvíťaziť 6:2, lenže kvôli pochybeniu v evidencii registrácie jedného hráča bol výsledok skontumovaný 3:0 v prospech domácich.

„V podstate už pred odvetnou časťou silneli vo vedení hlasy, že to nie je súťaž vhodná pre náš klub. Tu je totiž potrebné mať aspoň pätnásť platených hráčov a my sme si mohli dovoliť najviac tak dvanástich a popri nich zapracovávať vlastných dorastencov.

Každopádne však, hráčom bola táto filozofia oznámená až pred koncom súťaže a do každého zápasu sme išli naplno a s úmyslom zvíťaziť. Keď sme napríklad cítili aj nejakú krivdu zo strany rozhodcu, nedávali sme to nejak agresívne najavo.

V poslednom kole v Leviciach mal byť obranca domácich za stavu 0:0 jasne vylúčený, no nechali sme to tak a hrali ďalej. Nakoniec sme prehrali gólom päť minút pred koncom 1:0 a išli domov,“ opísal rozvážny kouč doslova posledné minúty nováčika v najvyššej krajskej súťaži, do ktorej sa dostal z tej najnižšej v najkratšom možnom čase.

V pohári vytrápili Skalicu

V konkurencii onakvejším rivalov sa teda na regionálnom futbalovom výslní „Nádszeg“ dlho neohrial a po roku sa vracia medzi piatoligistov.

Do Majstrovstiev regiónu štvrtej ligy pritom vstúpil vo víťaznom marši ešte z postupovej sezóny, keď v historickej premiére porazili doma pred 400 divákmi veľkého brata od Dunaja Gabčíkovo (2:1).

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Z top krajskej ligy sa vracajú po roku. Objavom mladučký strelec