Slováci prišli o svoje eso. Riaditeľ mi povedal, aby som nešiel, vravel

Stanislav Lobotka počas zápasu Slovinsko - Slovensko.
Stanislav Lobotka počas zápasu Slovinsko - Slovensko. (Autor: TASR/AP)
Pavol Spál|5. okt 2021 o 16:15 (aktualizované 5. okt 2021 o 21:03)

Lobotka októbrové zápasy napokon vynechá.

BRATISLAVA. Mal dobrú náladu, Stanislav Lobotka na brífingu pred médiami často žartoval a usmieval sa. 

„Vyvolalo to rozruch? Asi budem musieť opäť pribrať, aby sa o niečom inom písalo,“ reagoval s úsmevom na otázku, prečo ako akcionár vstúpil do klubu Železiarne Podbrezová. Lobotka vlastní 35 percent akcií klubu z druhej ligy. 

„Nebudem sa k tomu vyjadrovať. Je to moje súkromie a osobná záležitosť. Nechcem to riešiť,“ dodal už vážnejšie. A potom opäť vtipkoval.

„Chcete sa ma pýtať, na to, že som tučný,“ prerušil s úsmevom redaktora. 

Umlčal kritikov a zranil sa

Už tento týždeň čaká futbalistov Slovenska rozbehnutá kvalifikácia o postup na majstrovstvá sveta 2022 v Katare. Najprv v ruskej Kazani (8. októbra) a následne v chorvátskom Osijeku (11. októbra). 

Novú sezónu začal famózne, prežíval vlastnú renesanciu. 

„Ukazuje všetky svoje kvality, umlčal kritikov a skeptikov. Zdá sa, že Slovák je základným pilierom pri stavbe nového Neapola,“ vravel nedávno pre Spornet taliansky novinár Giovanni Frezzetti. Špecializuje sa na SSC Neapol. 

„Už v prípravných zápasoch patril medzi najlepších. Držal diétu a teraz je vo výbornej fyzickej forme,“ opisoval Frezzetti.

Zmenil herný prejav Slovákov

Už koncom júla písali talianske médiá, že Lobotka schudol šesť kíl.

„Tréner Luciano Spalletti miluje Lobotku. A ten vyzerá šťastnejší a pokojnejší. Mohol by odohrať skvelú sezónu,“ veril Frezzetti.

Lobotka odohral za Neapol prvé dva ligové zápasy v základnej zostave. Bol oporou.

Následne odohral tri zápasy v drese Slovenska. Bol najlepším hráčom. S jeho výkonom sa zlepšil aj herný prejav národného tímu.

Fanúšikovia aj odborníci boli z neho nadšení. 

V poslednom zápase proti Cypru sa však v úvode druhého polčasu zranil. Bolestivo sa chytil za sval, z ihriska zišiel krivkajúc.

Bol siedmy september. Odvtedy Lobotka už nenastúpil. Následne musel vynechať päť ligových zápasov SSC Neapol. 

Stanislav Lobotka.
Stanislav Lobotka. (Autor: Reuters)

Lobotka: Neležím v nemocnici

„Je to život. Celú prípravu driete, všetko je super a darí sa. A zrazu príde zranenie,“ povzdychol si.

Neberie to však ako tragédiu. Zrejme doplatil na náročný program. V priebehu týždňa odohral tri zápasy vo veľkej intenzite. 

„Kým nie som mimo hry pol roka a neležím v nemocnici s vážnymi problémami, tak som rád. Je to v úvodzovkách iba malé zranenie. Musím sa s tým nejako vyrovnať,“ vravel Lobotka odhodlane. 

Prvé vyšetrenia ukázali, že sval je iba natiahnutý. Po návrate do Neapola však nedokončil tréning.

„V polovici tréningu som spravil dlhý krok a niečo ma tam pichlo. V inej časti svalu. Zistilo sa, že tam mám trhlinu. S lekárom sme si povedali, že to nebudeme siliť,“ dodal Lobotka. 

Riaditeľ mu odporučil zostať

Trénuje zatiaľ iba individuálne. „Behal som, cvičím, aby som ten sval spevnil. Aby sa mi nestalo, to, čo predtým. Mal som ho oslabnutý a potom sa natrhol.“

Keď sa bude vyhrávať, tak nemusím hrať do konca sezóny. Vyhrali by sme titul, pozerám sa hlavne na tím. Z minulej sezóny som bol zvyknutý nehrávať, takže by to nebolo nič nové.


Stanislav Lobotka, hráč SSC Neapol

V Neapole mu odporučili zostať, ale napriek tomu sa rozhodol cestovať na Slovensko. 

„Bol som v kontakte so športovým riaditeľom klubu, ktorý mi povedal, že aby som nešiel. Nechcel, aby som to riskoval,“ dodal Lobotka. 

 „Ja som vždy tvrdil, že chcem Slovensko reprezentovať. Aj keď to bude s nejakou dávkou rizika,“ pokračoval nízky stredopoliar.

Cnelo sa mu za spoluhráčmi z národného tímu. 

„Povedal som, že pôjdem, nech mi to proste pozrú aj iní lekári. Nech rozhodnú, či je to dobré, alebo nie. Ak bude veľké riziko, tak nebude dobré ani pre tím, aby som hral,“ uvedomoval si.

Slovenskí lekári mu dali stopku 

Má veľkú podporu spoluhráčov. Aj najväčšie hviezdy Slovákov Marek Hamšík a Milan Škriniar tvrdia, že Lobotka dáva reprezentácii nový rozmer, nové možnosti.

„Vie vyviaznuť z ťažkej situácie, vyviesť loptu a obísť aj dvoch hráčov. V tom je rozdielový,“ opisoval Škriniar. 

V utorok večer mu aj slovenskí lekári odporučili, aby nasledujúce reprezentačné zápasy proti Rusku a Chorvátsku vynechal.

"Po konzultácii s naším lekárskym štábom sme vyhodnotili situáciu tak, že, žiaľ, nie je stopercentne v poriadku a nie je v stave, aby mohol reprezentácii pomôcť.

Vráti sa do klubu, kde bude pokračovať v rehabilitácii. Do Kazane v stredu odletí 21 hráčov, všetci mali negatívne PCR testy," uviedol Tarkovič pre oficiálny web Slovenského futbalového zväzu.

K Lobotkovmu zdravotnému stavu sa vyjadril aj reprezentačný lekár Ján Baťalík.

"Stano dnes absolvoval kontrolné MRI vyšetrenie, prvému sa podrobil ešte minulý piatok v Neapole. Taliani udávali, že sú tam stopy opuchu v okolí tej jazvy. Edém tam už nie je, ani krv, ale je tam ešte jazva.

Stankovi sme vysvetlili, že bude v jeho záujme, aby sa vrátil do klubu. Aby sa nedostal do situácie, že by sa tretíkrát poškodil zadný stehenný sval."

Keď bude Neapol vyhrávať, hrať nemusí

„Keď nie ste na sto percent pripravený, tak nemôžete dať tímu, to, čo viete,“ priznal aj samotný Lobotka. Mal zmiešané pocity a veľkú chuť opäť hrať. 

„Jedna vec je, či sa trúfam ja, druhá je, ako by to vyzeralo. Možno by som mal stále v hlave, že to nie je dobré. Ale možno by to bolo naopak dobré. Treba nájsť správnu cestu pre mňa, ale aby to bolo prospešné aj pre tím,“ vysvetľoval. 

Jeho Neapol po siedmich kolách vedie Seriu A, vyhral všetky zápasy.

„Keď sa bude vyhrávať, tak nemusím hrať do konca sezóny. Vyhrali by sme titul, pozerám sa hlavne na tím,“ usmieval sa Lobotka. Žartoval.

„Z minulej sezóny som bol zvyknutý nehrávať, takže by to nebolo nič nové.“ 

Počíta s ním stále tréner Luciano Spalletti? 

„Ak teraz vedieme tabuľku, tak neviem, či so mnou počíta,“ žartoval Lobotka.

A potom dodal vážnejšie. „Šancu mi už raz dal. S Neapolom nás čaká veľa zápasov, v troch súťažiach. Myslím, že šancu opäť dostanem.“ 

Titul? Nikto to nahlas nepovie

Najlepší slovenský hráč posledného štvrťstoročia Marek Hamšík sa jedenásť rokov snažil o taliansky titul, sníval.

Márne. V drese SSC Neapol skončil štyrikrát druhý, ale majstrovský titul v Serii A nezískal. Podarí sa to Lobotkovi? 

„Darí sa nám, hráme výborne, chalani majú formu, ukazuje sa naša sila. Je tam silná konkurencia, ktorá ma môže posunú ďalej,“ verí slovenský stredopoliar. 

Na otázku, že či ľudia z Neapola často spomínajú slovo Scudetto, čo znamená titul, reagoval.

„Nie. Ale bude to asi tým, že nerozumiem taliansky. Ale žartujem. Každý o tom sníva a myslí na to, každý to chce vyhrať. Ale nikto to nepovie nahlas,“ priznal Lobotka.

Neapol získal naposledy titul v roku 1990, keď bol kapitánom legendárny Diego Maradona. Aj Lobotka je už v meste celebritou. 

„Všade, kde idete, vás ľudia poznajú. Celým Neapol žije, ľudia sú do futbalu zbláznení," dodal slovenský futbalista.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Slováci prišli o svoje eso. Riaditeľ mi povedal, aby som nešiel, vravel