Mládež Spartaka Trnava čakajú zápasy s Realom Madrid a Inter Miláno

Príhovor trénera Spartak Trnava U14 Olivera Buriana (Autor: archív klubu)
Príhovor trénera Spartak Trnava U14 Olivera Buriana (Autor: archív klubu)
Marek Bajči|13. sep 2023 o 18:15

Kategória U14 vycestuje na turnaj do Španielska.

TRNAVA. Spartak Trnava prežíva úspešné obdobie. Okrem seniorského futbalu sa darí aj tomu mládežníckemu. Svedčí o tom pozvánka na prestížny turnaj do Madridu.

Viac o príprave na toto podujatie nám povedal tréner FC Spartak Trnava U14 Oliver Burian.

Skupina v ktorej sa predstaví Spartak.
Skupina v ktorej sa predstaví Spartak.

Takáto šanca príde raz za život

Ocitli ste sa do elitnej spoločnosti. Ako ste sa vlastne dostali na takýto turnaj? 

Popravde, ani neviem ako si nás našli, ale pozvánku sme obdržali priamo od ich agentúry, či máme záujem zúčastniť sa takéhoto turnaja.

A teda po vzhliadnutí propozícií a obsadenosti sme nemali nad čím dlho premýšľať.

Tento turnaj má skvelé meno a je populárny. Aká bola reakcia hráčov, keď ste im to oznámili? 

Tak samozrejme veľké prekvapenie a následná radosť, takúto možnosť nemáte každý deň dostať sa na takto prestížny turnaj a zahrať si so svetovými veľkoklubmi.

Je to však pre nás výzva v tom, aby sme spravili dobré meno nášmu mládežníckemu futbalu a dostávali takéto pozvánky častejšie.

Súperi sú z celého sveta a prakticky ste sa s nimi nikdy nestretli. Ako aktuálne prebieha príprava na takýchto súperov?

Nejako extra špeciálne sa nepripravujeme, stále v tejto vekovej kategórii kladieme dôraz na náš herný prejav, či už z hľadiska individuality alebo tímu.

Očakávam v skupine 5 veľmi kvalitných súperov, no verím že ak tie zápasy zvládneme v hlavách, tak ukážeme, že aj na takejto kvázi medzinárodnej špičke môžu s nami počítať.

V kabíne hráči fandia skôr Realu

Fandí niekto v kabíne Realu Madrid alebo Interu Miláno?

Interu Miláno asi nie, alebo teda aspoň sa s tým nikto ešte nepochválil.

Pár fanúšikov Realu Madrid tam máme, ale vášeň k Spartaku je určite väčšia, takže neočakávam nejaký prehnaný rešpekt ale skôr o to väčšiu motiváciu sa proti nim ukázať.

Zisťovali ste si niečo napríklad o tíme z Argentíny, ktorý máte v skupine?

Veľa informácii o nich na internete nie je, iba viem že je to súkromná akadémia v Buenos Aires, viac neviem, ale očakávame tím na technicky veľmi vysokej úrovni, no verím že im ani v tomto smere nebudeme zaostávať.

Radosť hráčov Spartaka Trnava U14 po strelení gólu. (Autor: archív klubu)
Radosť hráčov Spartaka Trnava U14 po strelení gólu. (Autor: archív klubu)

Cieľ je podávať sebavedomé výkony

Aký je váš cieľ na tomto turnaji?

Ako stále hovorím chalanom v kabíne pred každým jedným či už medzinárodným alebo ligovým zápasom, že ak ukážu ten talent a tie predispozície, ktoré v nich sú, budú sebavedomí na lopte a správne drzí, tak dokážeme poraziť každého.

Tak nejak to vidím aj na tomto turnaji. Ak budeme všetci zdravotne v poriadku, v hlavách správne nastavení na sebavedomý výkon, tak samozrejme aj s pri futbale potrebnou trochou šťastia.

Tento tím má nato aby dokázal spraviť veľmi pozitívny výsledok pre klub, ale aj pre celý slovenský mládežnícky futbal.

Vy ste v drese Spartaka debutovali a pripísali si jeden ligový štart, môže sa presadiť do A tímu aj niekto z vášho tímu?

Toto je otázka, ktorú s chalanmi riešime na dennej báze, pretože moja priorita v trénovaní nie je vyhrávať tituly v tejto vekovej kategórii za každú cenu, aj keď je to samozrejme pekné odmena na konci vašej práce.

V prvom rade ma zaujíma postupný, každodenný progres a to, aby pochopili že tá cesta k profi futbalu je neskutočne dlhá, náročná a ponúkne im ešte veľa, veľa chodníčkov ako z nej zliezť.

Našliapnuté to momentálne majú viacerí veľmi dobre, majú potrebný talent, potrebný zápal pre futbal a ochotu mu obetovať veľmi veľa.

No sám viem, koľko hráčov malo/má predispozície k vrcholovému futbalu a niekde na tej ceste vybočia, uspokoja sa a začnú si zľahčovať alebo nerobiť toľko koľko by mali.

To je môj bod číslo jedna čo možno ja som si až tak nedokázal uvedomiť a je to rozhodujúce, aby pochopili že vo futbale sa nikdy nemôžu uspokojiť aj keď sú na top úrovni medzi svojimi, že tréning má iba 90 minút a každá minuta navyše sa im za pár rokov sčíta, pretože tá otrepaná fráza "čo futbalu dáš, to ti futbal vráti" na nej je naozaj veľa pravdy.

Tréner U14 Spartak Trnava Oliver Burian ( Autor: archív klubu)
Tréner U14 Spartak Trnava Oliver Burian ( Autor: archív klubu)

Presne tak nám to futbal buď vráti alebo zoberie. Verím že si toto dokáže vštepiť čo najviac týchto chalanov, potom budú naozaj pripravení na tú častokrát jednu šancu vo futbale ktorá príde a využijú ju vo svoj prospech a štart vrcholovej kariery.

Talent a predispozície má veľmi veľa hráčov, no obetovanie častokrát voľného času tréningu, regenerácii a podobne a správne nastavenie v hlave dlhodobo na určitý cieľ je to čo oddelí v budúcnosti vrcholového futbalistu od zhasnutého talentu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Mládež Spartaka Trnava čakajú zápasy s Realom Madrid a Inter Miláno