Slovensko
Slovensko
EURO 2024
26.06.2024, Skupina E
1 - 1
1:1
Rumunsko
Rumunsko

Slovákov pripravila o triumf penalta, napriek tomu oslavujú postup do osemfinále

Ondrej Duda sa so spoluhráčmi teší po strelenom góle v zápase Slovensko - Rumunsko v skupine E na EURO 2024.
Fotogaléria (84)
Ondrej Duda sa so spoluhráčmi teší po strelenom góle v zápase Slovensko - Rumunsko v skupine E na EURO 2024. (Autor: TASR)
Sportnet, TASR|26. jún 2024 o 19:54

Futbalisti Slovenska remizovali s Rumunskom v zápase skupiny E na EURO 2024, pozrite si priebeh a konečný výsledok.

EURO 2024 - skupina E

Slovensko - Rumunsko 1:1 (1:1)

Góly: 24. Duda - 37. R. Marin (z 11 m)

Rozhodovali: Siebert - Seidel, Foltyn (všetci Nemecko). ŽK: Duda - Burca, Bancu, Iordanescu (mimo ihriska), Puscas

Slovensko: Dúbravka - Pekarík (90.+2 Gyömbér), Vavro, Škriniar, Hancko - Kucka, Lobotka, Duda (90.+2 Bero) - Schranz (77. Ďuriš), Strelec (70. Boženík), Haraslín (70. Suslov)

Rumunsko: Nita - Ratiu, Dragusin, Burca, Bancu - R. Marin (86. Rus), M. Marin, Stanciu - Hagi (66. Man), Dragus (66. Puscas), Coman (58. Sorescu)

FRANFKURT. Futbalisti Slovenska remizovali vo svojom záverečnom zápase v skupine E na EURO 2024 (ME vo futbale) s Rumunskom 1:1 a vybojovali si postup do osemfinále.

Vo vyraďovacej časti sa predstavia ako postupujúci z tabuľky tretích tímov, keďže v nej s určitosťou skončia za Dánskom, Maďarskom a Chorvátskom. Celkovo postúpia štyri zo šiestich tímov na tretích miestach.

Slováci získali v skupine štyri body so skóre 3:3. V osemfinále sa stretnú s jedným z dvojice Španielsko/Anglicko, o ich súperovi definitívne rozhodnú až výsledky večerných súbojov v F-skupine.

Fotogaléria zo zápasu Slovensko - Rumunsko na EURO 2024 (skupina E)

Rumuni idú ďalej z prvého miesta, v boji o štvrťfinále narazia na Slovinsko alebo Holandsko.

Tím trénera Francesca Calzonu sa aj v treťom stretnutí na EURO ujal vedenia, skóre otvoril v 24. minúte Ondrej Duda, ktorý sa presadil hlavičkou po centri Juraja Kucku.

Súper vyrovnal v 37. minúte zásluhou Razvana Marina, ktorý premenil pokutový kop nariadený po faule Dávida Hancka na Ianisa Hagiho.

Štatistiky zápasu Slovensko - Rumunsko v skupine E na EURO 2024.
Štatistiky zápasu Slovensko - Rumunsko v skupine E na EURO 2024. (Autor: Sofascore.com)

V druhom polčase sa už skóre nezmenilo a konečná remíza 1:1 tak zaistila postup obom. Pri rovnosti bodov všetkých štyroch tímov mali Slováci tretie najlepšie skóre.

Štyri body im dávali bez ohľadu na výsledky zostávajúcich zápasov istotu, že v tabuľke tretích tímov skončia na jednej zo štyroch postupových priečok a zahrajú si osemfinále.

Slováci sa do vyraďovačky dostali druhýkrát pri svojej tretej účasti na finálovom turnaji ME v ére samostatnosti. Majú šancu prekonať svoje maximum z EURO 2016 vo Francúzsku, kde skončili na 14. mieste.

VIDEO: Zostrih zápasu Slovensko - Rumunsko na EURO 2024

Tabuľka skupiny E na EURO 2024

Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body

Priebeh zápasu Slovensko - Rumunsko na EURO 2024

I. polčas

Úvodné minúty nič nenasvedčovali o tom, že by tímy chceli hrať opatrne a kalkulovať s remízou, ktorá by znamenala postup oboch. Aktivita bola trochu viac na slovenských kopačkách, v 8. minúte hľadal Hancko z ľavej strany Schranza, súper v poslednej chvíli zblokoval jeho center na roh.

Z neho hlavičkoval Kucka iba do rúk Nitu. Po ďalšom rohovom kope v podaní Haraslína vypálil Hancko vysoko nad bránu. V 11. minúte pohrozili prvýkrát vážnejšie aj Rumuni.

Ratiu po narážačke mieril obaľovačkou na zadnú žrď a donútil Dúbravku k výbornému zákroku, následne Hagi vystrelil iba nad brvno. V 22. minúte poslal zo štandardnej situácie nebezpečný center pred rumunskú bránu Haraslín, loptu neusmernili do siete Hancko, Škriniar a ani Kucka.

Slovákom to vyšlo o dve minúty neskôr. Kucka centrom z pravej strany našiel v päťke Dudu, ktorý hlavičkou k vzdialenejšej žrdi otvoril skóre - 1:0. Súper zostal zaskočený, po inkasovanom góle sa nevedel dostať do tempa, až v 33 minúte Stanciu preveril pozornosť Dúbravku.

Vzápätí Hancko zastavil na hranici šestnástky nedovolene Hagiho, rozhodca najprv vytiahol faul pred pokutové územie, lenže po zásahu VAR ukázal na biely bod.

Milan Škriniar a jeho štatistiky v zápase Slovensko - Rumunsko v skupine E na EURO 2024.
Milan Škriniar a jeho štatistiky v zápase Slovensko - Rumunsko v skupine E na EURO 2024. (Autor: Sofascore.com)

K pokutovému kopu sa postavil Razvan Marin a nekompromisnou strelou do hornej časti brány vyrovnal na 1:1. V 43. minúte mohlo byť ešte horšie, Kucka stratil loptu v strede poľa, Dragus potiahol rýchly brejk, no vyriešil ho strelou mimo priestoru brány.

II. polčas

Cez polčasovú prestávku sa vo Frankfurte ochladilo a začalo výdatne pršať, to ešte zhoršilo kvalitu trávnika, ktorý beztak nebol v najlepšom stave. V 52. minúte predviedol drzý prienik do šestnástky Haraslín, zvolil priamu strelu, s ktorou si bez väčších problémov poradil Nita.

Slovákom sa podarilo v tejto fáze stretnutia otupiť hru súpera, ktorého nepúšťali do nebezpečných priestorov. Až v 61. minúte Dúbravka zasiahol proti strele aktívneho Razvana Marina a vzápätí Dragus spoza šestnástky trafil iba zadnú žŕdku držiacu sieť brány.

Lukáš Haraslín a jeho štatistiky v zápase Slovensko - Rumunsko v skupine E na EURO 2024.
Lukáš Haraslín a jeho štatistiky v zápase Slovensko - Rumunsko v skupine E na EURO 2024. (Autor: Sofascore.com)

Slováci reagovali akciou Schranza a prihrávkou Pekaríka na Strelca, jeho pokus vyrazil nohou pozorný Nita. Následne predviedol svoju typickú krídelnú akciu Haraslín, zasekol si obrancu a pravačkou namieril tesne vedľa ľavej žrde.

Zverenci Francesca Calzonu držali v týchto chvíľach viac loptu na svojich kopačkách a kontrolovali priebeh. Dovtedy intenzívne tempo pribrzdili striedania a početné fauly. V závere už ani jeden z tímov nechcel riskovať a tak sa zrodila remíza, ktorá znamenala postup oboch mužstiev.

Hlasy po zápase

/zdroj: TV Markíza/

Stanislav Lobotka, stredopoliar Slovenska a hráč zápasu: "Momentálne je to niečo neopísateľné. Dokázali sme to a najviac ma teší, že sme to dokázali vlastnou hrou. Od začiatku sme chceli hrať svoju hru, bojovali sme jeden za druhého. Aj po strate lopty sme išli všetci naspäť. Dokázali sme to ako jeden tím. Na postupe má zásluhu viacero ľudí, pokúsime sa dostať čo najďalej."

Francesco Calzona, tréner Slovenska: "Super zápas z našej strany, chalani odviedli výborný výkon, súperovi sme toho dovolili málo. Som veľmi šťastný, tešíme sa z postupu. Myslím si, že sme dosiahli niečo dôležité. Dokázali sme hrať tri zápasy na vysokej úrovni proti tímom, ktoré sú rebríčkovo vyššie. Máme pred sebou ďalší cieľ, chceme vydržať na šampionáte čo najdlhšie. Verím, že budeme na osemfinále dobre pripravení."

Futbalisti Slovenska oslavujú postup.
Pavol Spálst 21:269
Loptu zoberie ako do banky, má štyri oči. Kde by bolo Slovensko bez malého šéfa?Aké známky dostali slovenskí futbalisti po zápase s Rumunskom na EURO 2024?
Pavol Spálst 21:269
Milan Škriniar, Dávid Hancko a Stanislav Lobotka v zápase Slovensko - Rumunsko v skupine E na EURO 2024.
Titanilla Bődšt 07:15
Hrali sme atraktívny futbal, našu hru, zhodli sa hráči. Rana z neba vyľakala všetkýchDôvodov na oslavu bolo viac.
Titanilla Bődšt 07:15
Zľava manažér tímu a asistent trénera Marek Hamšík, Ondrej Duda a asistent trénera Simone Bonomi sa tešia po postupe Slovenska do osemfinále EURO 2024.
št 07:201
Slovákov zdobí skvelá disciplína, veteráni upravujú štatistiky. Skupina E sa zapísala do históriePozrite si štatistiky a zaujímavé zápisy, ktoré ponúkol zápas Slovensko - Rumunsko na EURO 2024 (ME vo futbale).
št 07:201
Slovenskí fanúšikovia pred zápasom základnej E-skupiny Slovensko - Ukrajina na EURO 2024.
Titanilla Bődst 20:3623
Jánošík nebol lepší ako Drakula, ale vo Frankfurte oslavovali všetciAká bola atmosféra na treťom zápase Slovenska na EURO 2024?
Titanilla Bődst 20:3623
Francesco Calzona.
Titanilla Bődst 22:3918
Nikto by na nás nestavil ani euro. Naša mentalita sa zmenila, zdôraznil CalzonaMali by sa nám ospravedlniť, vravel rumunský tréner.
Titanilla Bődst 22:3918
Ondrej Duda sa so spoluhráčmi teší po strelenom góle v zápase Slovensko - Rumunsko v skupine E na EURO 2024.
st 23:0596
Slovensko narazí na veľkého favorita. Koho vyzve a kedy nastúpi v osemfinále?Pozrite si program Slovenska v osemfinále EURO 2024 (ME vo futbale). Na koho narazí?
st 23:0596
Razvan Marin prekonáva Martina Dúbravku z penaltu v zápase Slovensko - Rumunsko v skupine E na EURO 2024.
št 11:004
Dúbravkovi sa nepozdával penaltový verdikt. Zrejme by mu nepomohla ani správna stranaSlovenský brankár sa proti Rumunsku blysol aj dvoma kľúčovými zákrokmi.
št 11:004
Juraj Kucka sa snaží zakončiť po centri Lukáša Haraslína v zápase Slovensko - Rumunsko na EURO 2024.
st 20:009
Slováci na EURO pokračujú. Oznámkujte futbalistov za výkon proti RumunskuKto nesklamal, od koho sa čakalo viac.
st 20:009
Slovenskí futbalisti sa tešia z postupu do osemfinále na EURO 2024.
st 20:30
Všetky tímy nazbierali 4 body, smúti Ukrajina. Konečná tabuľka slovenskej skupiny E na EURO 2024Pozrite si, ako vyzerá konečná tabuľka skupiny E na EURO 2024. Na ktorom mieste je Slovensko po zápase proti Rumunsku?
st 20:30
Slovenskí futbalisti sa tešia po postupe do osemfinále na EURO 2024.
st 20:53
FOTO: Gól z penalty ich o postupovú radosť nepripravil. Slováci ukončili skupinu remízouPozrite si najlepšie momenty zápasu Slovensko - Rumunsko v skupine E na EURO 2024 (ME vo futbale).
st 20:53
Rumunsko sa teší z gólu na 1:1.
Ivan Mriškast 19:021
VIDEO: Penalta? Rumuni vyrovnali po diskutabilnej situáciiFutbalisti Slovenska remizujú na ME vo futbale (EURO 2024) s Rumunskom 1:1.
Ivan Mriškast 19:021
Ondrej Duda v súboji o loptu.
Ivan Mriškast 18:32
VIDEO: Slovensko viedlo po góle Ondreja DuduFutbalisti Slovenska vyhrávali na ME vo futbale (EURO 2024) nad Rumunskom 1:0.
Ivan Mriškast 18:32
Tréner slovenských futbalistov Francesco Calzona.
st 17:026
V základnej zostave bol nový hráč. Ako nastúpilo Slovensko proti Rumunsku?Pozrite si základnú zostavu Slovenska na zápas proti Rumunsku.
st 17:026
Kapitán Rumunska Nicolae Stanciu.
Titanilla Bődut 12:002
Len aby to nebol debakel, vraveli si Rumuni. Šancu cítili iba v zápase so SlovenskomPrvé miesto v skupine je veľká motivácia.
Titanilla Bődut 12:002
Peter Dubovský (v strede).
Pavol Spálst 07:0012
Génius zo Slovana dorazil Rumunov v absurdnej situácii, bolo ich o dvoch viacIde o prestíž, meno, milióny.
Pavol Spálst 07:0012
Ivan Schranz sa so spoluhráčmi teší po strelenom góle v zápase Slovensko - Belgicko v skupine E na EURO 2024.
ut 14:455
Nenápadný postrach Slovákov. Rumunsko z ôsmich pokusov nikdy nezdolali, dostali aj päťkuPozrite si zaujímavé štatistiky a vzájomnú bilanciu Slovenska a Rumunska pred zápasom v skupine E na EURO 2024 (ME vo futbale).
ut 14:455
Ondrej Duda sa teší po strelenom góle v zápase Slovensko - Rumunsko v skupine E na EURO 2024.
st 23:30
Slovensko skončilo v prvej polovici. Konečná tabuľka tretích tímov na EURO 2024Pozrite si, ako vyzerá tabuľka 3. tímov na ME vo futbale 2024. Kto postúpil a kto končí?
st 23:30
Tím Rumunska na EURO 2024
ut 20:47
Tím má identitu, znovu objavili svojho ducha. Rumuni veria v historický postupSom presvedčený, že postúpime, povedal tréner Iordanescu.
ut 20:47
Martin Dúbravka počas oficiálneho tréningu slovenskej futbalovej reprezentácie na EURO 2024
st 12:07
Trafíte ju a letí, hovorí Dúbravka. Loptu na EURO majú radi strelci, brankári veľmi nieSpokojnosť vyjadril anglický útočník Harry Kane.
st 12:07
Ivan Schranz sa teší so spoluhráčmi z gólu v zápase Slovensko - Ukrajina v skupine E na EURO 2024 (ME vo futbale).
Ivan Mriškaut 11:4527
Gól Talianov pomohol viacerým. Môže Slovensko postúpiť, aj keď prehrá? (postupová matematika)Zverencom trénera Francesca Calzonu stačí na postup bod zo zápasu proti Rumunsku.
Ivan Mriškaut 11:4527
Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Slovákov pripravila o triumf penalta, napriek tomu oslavujú postup do osemfinále