Porazil rakovinu, strelil gól v deň boja proti nej. Na kopačkách nosí silný odkaz

Sébastien Haller oslavuje prvý súťažný gól v tejto sezóne.
Sébastien Haller oslavuje prvý súťažný gól v tejto sezóne. (Autor: SITA/AP)
Martin Kozinka|4. feb 2023 o 18:10

Útočník Dortmundu rozjasal divákov silným momentom.

DORTMUND. V 62. minúte zápasu šestnásteho kola nemeckej Bundesligy medzi Borussiou Dortmund a Augsburgom začali diváci jasať. 

Dôvodom nebol gól, ale návrat na futbalové trávniky Sébastiena Hallera. Bol to pre neho prvý súťažný zápas po 233 dňoch. 

Útočník musel začiatkom augusta 2022 podstúpiť chemoterapiu po tom, ako sa nádor na jeho semenníkoch ukázal ako zhubný.

Dvadsaťosemročný Haller prestúpil k bundesligistovi v lete za 31 miliónov eur z Ajaxu Amsterdam. Nádor na semenníkoch mu diagnostikovali počas predsezónneho kempu.

„Myslím si, že najdôležitejším pocitom je teraz nezabudnúť, prečo hráme futbal, nezabudnúť na to, aké máme šťastie, že robíme to, čo milujeme najviac.

Dnešok bol len o užívaní si chvíle so všetkými naokolo,” povedal Haller po zápase s Augsburgom, v ktorom Dortmund vyhral 4:3.

Už počas zimnej prípravy ukázal, čoho je na trávniku schopný. V prípravnom stretnutí v španielskej Marbelle strelil Bazileju hetrik za sedem minút a 32 sekúnd. 

Načasovanie nemohlo byť lepšie

„Mám husiu kožu, že je na ihrisku. Boli sme takí šťastní, že je späť. Tento boj, ktorý bojoval, pred tým sme zdvihli klobúk.

Vrátil sa s veľkou mentálnou silou,” povedal počas prípravy pred novinármi kapitán Borussie Dortmund Marco Reus.

V sobotu dostal v treťom súťažnom zápase po návrate prvýkrát šancu v základnej zostave. Už po šiestich minútach druhého polčasu zápasu s Freiburgom gólom zvýšil skóre duelu na priebežných 3:1.

Načasovanie nemohlo byť lepšie.

Štvrtý február je totižto Svetovým dňom boja proti rakovine. Nemecký klub pri tejto príležitosti v stredovom kruhu nakreslil na trávnik akúsi hrčku, na znak tohto dňa.

VIDEO: Gól Sebastiana Hallera

Špeciálny nápis na kopačkách

Presný zásah sa mu podarilo streliť pred slávnou “žltou stenou” fanúšikov v Dortmunde.

Hlásateľ v Signal Iduna Parku Norbert Dickel zvyčajne pri prvom góle hráča v zápase oznámi jeho meno iba raz. 

V tomto prípade ho s fanúšikmi oslávil, akoby strelil hetrik. "Sébastien!" "Haller!" "Sébastien!" "Haller!" "Sébastien!" "Haller!", skandovalo viac ako 80-tisíc fanúšikov na tribúnach. 

„Ďakujem všetkým. Fanúšikovia, všetci, ktorí ma podporovali, rodina, priatelia, všetci, ktorí mali len milý odkaz, milé gesto, boli to pre mňa pozitívne momenty, ďakujem všetkým, že som tu dnes,” citovala Hallera ESPN.

Od svojho návratu nosí na kopačkách nápis: „Fuck cancer.”

„Na kopačky nemôžem napísať vetu, bolo to teda len zhrnutie, že každý čelí výzvam, každý má svoj vlastný spôsob, ako sa s tým vysporiadať, ale nakoniec existuje iba jeden spôsob,” vysvetlil útočník.

Na koniec kariéry nemyslel

„Je to emotívne. Znamená to pre mňa veľa, keďže to nebola najľahšia časť môjho života,” citovala Hallera oficiálna stránka Bundesligy.

„Vedel som, že sa môžem spoľahnúť na podporu fanúšikov, tímu, všetkých. To, že môžem robiť vec (futbal), ktorú mám najradšej, je to najlepšie,” dodal.

Útočník “žltočiernych”, ktorý zažiaril v drese Ajaxu, taktiež naznačil, že sa nikdy nebál, že jeho kariéra sa skončí takýmto spôsobom.

„Na odchod som nikdy nemyslel. V tom čase som sa tešil na to, kedy sa vrátim na trávniky. Pre moju rodinu to bolo ťažšie, veľa trpeli, pretože sa necítili pod kontrolou. Veľmi mi pomohli,” vysvetlil.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Nemecko»Bundesliga»Porazil rakovinu, strelil gól v deň boja proti nej. Na kopačkách nosí silný odkaz