Výťažok z predaja Chelsea chcel poslať Ukrajine, Briti naňho uvalili sankcie

Roman Abramovič.
Roman Abramovič. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|10. mar 2022 o 11:25

Britská vláda zmrazila majetok Romana Abramoviča.

BRATISLAVA. Bolo to skôr prekvapivé. Keď Európska únia a ďalšie krajiny zavádzali sankcie voči ruským politikom, bankám aj oligarchom kvôli ruskej invázii na Ukrajinu, stále na zozname chýbala jedna z najvýraznejších postáv – Roman Abramovič. 

Oligarcha, ktorý zbohatol ešte počas vládnutia Borisa Jeľcina, vďaka ovládnutiu ropnej spoločnosti Sibnefť a preslávil sa tým, že sa presťahoval do Londýna a kúpil futbalový klub FC Chelsea.

Vo štvrtok britská vláda uvalila sankcie aj na 55-ročného podnikateľa a zmrazila mu majetok. Zmrazenie vlastníckych práv sa týka aj FC Chelsea, ktorú sa rozhodol Abramovič predať.

Aby mohol klub ďalej pôsobiť v súťažiach, vláda mu dočasne udelila športovú licenciu. Rovnako má dohliadať na to, aby zamestnanci dostávali svoje mzdy.

Podľa Daily Mirror však Chelsea nesmie na zápasy predávať vstupenky.

Žiadne posily, ani predané dresy

Taktiež by malo dôjsť k pozastaveniu predaja dresov a ďalších predmetov s logom klubu, k pozastaveniu nových prestupov aj k pozastaveniu podpisovania nových kontraktov s aktuálnymi hráčmi.

Výnimku z účasti na zápasoch Chelsea majú len držitelia permanentiek. Podľa BBC má permanentku londýnskeho klubu zakúpených 28-tisíc ľudí.

Obmedzenie fungovania klubu má za cieľ, aby Abramovič nemohol z vlastníctva klubu nijako profitovať.

Chelsea je na 3. priečke v Premier League, v Lige majstrov je blízko k postupu do štvrťfinále.

Zmrazenie majetku Abramoviča tiež znamená pozastavenie predaja klubu. Hodnota Chelsea sa pohybuje podľa Forbes okolo 3,2 miliardy dolárov.

Keď Abramovič oznámil, že Chelsea je na predaj, uviedol, že "čistý výnos z predaja venuje obetiam konfliktu a pomôže pri obnove Ukrajiny." 

Je ťažké zadefinovať o akú čiastku môže ísť, teoreticky to môže byť viac ako miliarda dolárov.

Wyss: Pýtal príliš veľa

Podľa Daily Mail prejavili záujem o kúpu Chelsea traja ľudia - britský miliardár Jim Radcliffe, švajčiarsky filantrop Hansjorg Wyss a Američan Todd Boehly, ktorý sa pokúšal Chelsea kúpiť v minulosti.

Pred dvomi rokmi Abramovičovi údajne ponúkal tri miliardy dolárov.

„Zatiaľ pýta príliš veľa, ale keďže mu klub dlhuje dve miliardy a nemá ho ako vyplatiť, presnú sumu nepoznám,“ cituje Wyssa Daily Mail. 

Podľa BBC je britská vláda naklonená tomu, že by umožnila predaj klubu za podmienok, že by výnos nešiel Abramovičovi. Aktuálne je však predaj klubu nemožný.

Pred začiatkom vojny na Ukrajine bol Abramovič podľa magazínu Forbes 13. najbohatším ruským podnikateľom. Hodnota jeho majetku bola približne na úrovni štrnástich miliárd dolárov.

Abramovič mal v minulosti blízko k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Práve on odporučil Jeľcinovi, aby podporil ako svojho nástupcu Putina. O jeho blízkych vzťahoch s Putinom v roku 2011 na súde v Londýne vypovedal ďalší ruský oligarcha Boris Berezovskij. 

Po tom čo Putin vyhral v roku 2000 prvý raz prezidentské voľby mal Abramovič veľký vplyv na zostavovanie jeho kabinetu a rovnako mal podľa Berezovskeho vplyv v ruskej polícii.

V rokoch 2000 až 2008 bol gubernérom Čukotky. 

Britská vláda uvalila sankcie aj na ďalších oligarchov Igora Sečina, Olega Deripasku, Andreja Kostina, Alexeja Millera, Nikolaja Tokareva a Dmitrija Lebedeva.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Výťažok z predaja Chelsea chcel poslať Ukrajine, Briti naňho uvalili sankcie