Abramovič dá peniaze z predaja Chelsea Ukrajine. Má to však háčik

Roman Abramovič.
Roman Abramovič. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|3. mar 2022 o 17:08

Ruský oligarcha sľúbil poslať Ukrajine výťažok z predaja FC Chelsea.

BRATISLAVA. V posledných rokoch sa medzi miliardármi rozmohlo investovanie do športu. Primárne do futbalu. Prvými pohnútkami mohla byť vášeň, postupne sa však z toho stal biznis.  

Jedným z prvých, kto odštartoval éru kupovania futbalových klubov vo veľkých európskych ligách, je ruský oligarcha Roman Abramovič.

Keď v roku 2003 kupoval FC Chelsea, zaplatil za sto percentný podiel v klube 140 miliónov libier. Vtedy to pôsobilo ako rozmar. Miliónmi z ropného biznisu si chce kúpiť futbalové trofeje.

"Chcem zábavu, úspechy a trofeje," hovoril vtedy.

Veľkými investíciami z priemerného anglického klubu vybudoval jeden z najsilnejších v Európe.

Za 19 rokov vyhrala Chelsea 18 veľkých trofejí, päťkrát získala titul v Premier League, dva razy Ligu majstrov a dva razy Pohár UEFA. 

V stredu večer Abramovič potvrdil, že Chelsea je na predaj. 

Zbavuje sa majetku

„Bolo to pre mňa veľmi ťažké rozhodnutie a veľmi nerád sa lúčim s klubom týmto spôsobom. Avšak verím, že je to v najlepšom záujme klubu,“ uviedol Abramovič vo vyhlásení. 

Oligarcha mal od polovice deväťdesiatych rokov blízko k prezidentovi Borisovi Jeľcinovi a neskôr aj k Vladimirovi Putinovi. Práve kvôli kontaktom na ruskú politiku jednému z najbohatších ruských podnikateľov hrozí zaradenie na sankčný zoznam. 

Je skôr prekvapením, že doteraz sa tak nestalo a vo Veľkej Británii sa o tom diskutuje. 

Abramovič od vypuknutia vojenského konfliktu na Ukrajine začal predávať svoj majetok v Británii a snaží sa ho presúvať tak, aby prípadným sankciám unikol. Na predaj je jeho vilu v Kensington Palace Gagdens aj ďalšie nehnuteľnosti v Británii. Z rovnakého dôvodu je na predaj aj jeho futbalová vášeň - Chelsea. 

Už prvý deň po ruskej invázii sa britský labouristický poslanec Chris Bryant vyjadril, že Abramovič by nemal vlastniť Chelsea. Vyzýval ho, aby verejne odsúdil kroky ruského prezidenta. 

Abramovič zostal ticho.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Premier League»Abramovič dá peniaze z predaja Chelsea Ukrajine. Má to však háčik