Škriniar sa mohol radovať, Paríž dostal penaltu. Bol verdikt rozhodcu správny?

Kylian Mbappé a Tino Livramento v zápase Paríž St. Germain - Newcastle United.
Kylian Mbappé a Tino Livramento v zápase Paríž St. Germain - Newcastle United. (Autor: TASR/AP)
Michal Šášky|29. nov 2023 o 14:15

Pravidlá v Lige majstrov sú iné ako v Premier League.

BRATISLAVA. Skupina F v tohtosezónnej edícii Ligy majstrov bola už po žrebe nazvaná skupinou smrti, teda extrémne náročnou.

Zo štvorice AC Miláno, Borussia Dortmund, Newcastle United a Paríž St. Germain postúpia do vyraďovacej časti len dva kluby.

Všetky štyri pritom majú kvalitu, financie, históriu, vlastne všetky predpoklady na to, aby v osemfinále najprestížnejšej súťaže nechýbali.

Bolo jasné, že o osude môžu rozhodnúť najmenšie detaily. Jeden z nich zaúradoval v 98. minúte zápasu v Paríži, ktorý hostil Newcastle (1:1).

Kontroverzná penalta

Newcastle viedol od 24. minúty po góle švédskeho kanoniera Alexandera Isaka. Po mesačnom zranení nastúpil na svoj druhý duel, v oboch skóroval.

Parížania sa o gól snažili márne. Držali loptu dve tretiny času, prestrieľali súpera 31:5, mali 93 útočných akcií oproti dvadsiatim na strane hostí, takmer trojnásobný počet prihrávok.

Napriek tomu, ešte v 97. minúte bol stav 0:1. Taký výsledok by znamenal, že sa Newcastle posunie po predposlednom zápase na priebežnú druhú postupovú priečku, zatiaľ čo PSG spadne na tretiu, ktorá garantuje iba šestnásťfinále Európskej ligy.

VIDEO: Penaltový moment v zápase PSG - Newcastle

V tom momente ale domáci Ousmane Dembélé prihrával vnútri šestnástky, lopta sa odrazila od boku hosťujúceho Tina Livramenta do jeho vlastnej ruky.

Poľský rozhodca Szymon Marciniak najprv nereagoval. Až po intervencii systému VAR si pozrel situáciu opakovane a odpískal pokutový kop.

Podľa mnohých kontroverzný, podľa niektorých názorov dokonca vymyslený. Nasledovala typická vlna nespokojných reakcií.

„VAR, prosím, zomri!“ napísal na sociálnu sieť bývalý útočník Liverpoolu Stan Collymore. Podľa spolukomentátora TNT Allyho McCoista rozhodnutie arbitra „hraničilo s lúpežou“.

„Ide o jedno z najhanebnejších rozhodnutí, aké som za dlhý, veľmi dlhý čas videl. Je to šokujúci verdikt. Čo má akože hráč robiť s rukami, omotať si ich okolo chrbta? Zúrim, odnášam si v sebe pocit, že sme dnes boli svedkami podvádzania,“ nadviazal expert TNT Jermaine Jenas, inak bývalý hráč Newcastlu.

Čo však hovoria pravidlá?

Nehráme Premier League

Podľa všeobecných futbalových pravidiel sa posudzujú pri hre rukou najmä tieto tri aspekty:

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Škriniar sa mohol radovať, Paríž dostal penaltu. Bol verdikt rozhodcu správny?