Hrdinom Olympiakosu sa stal marocký kanonier. Splnili sme sľub fanúšikom, hovorí

Ayoub El Kaabi s víťaznou trofejou.
Fotogaléria (37)
Ayoub El Kaabi s víťaznou trofejou. (Autor: TASR/AP)
TASR|30. máj 2024 o 10:27

V Aténach vypukli búrlivé oslavy, ku gratuláciám sa pridal aj grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

ATÉNY. Kanonier Ayoub El Kaabi sa postaral o doteraz najslávnejší moment gréckeho klubového futbalu v histórii.

Marocký útočník rozhodol v závere predĺženia o triumfe Olympiakosu Pireus vo finále Európskej konferenčnej ligy UEFA nad ACF Fiorentina 1:0 a potvrdil post najlepšieho strelca súťaže.

Olympiakos sa tak na pôde svojho aténskeho rivala AEK stal prvým gréckym tímom s trofejou v európskej pohárovej súťaži.

El Kaabi sa stal hrdinom v 116. minúte, keď po centri argentínskeho stredopoliara Santiaga Hezzeho predskočil v šestnástke obrancu a hlavou poslal loptu do siete.

VIDEO: Víťazný gól El Kaabiho

Gól viac ako tri minúty skúmal VAR, ale napokon ho odobril. "Chvalabohu! Som nesmierne šťastný. Sľúbili sme fanúšikom, že trofej zostane doma a dokázali sme to," povedal 30-ročný El Kaabi, ktorý je s jedenástimi presnými zásahmi najlepší strelec tohto ročníka EKL.

Fotogaléria zo zápasu Olympiakos Pireus - Fiorentina (finále Konferenčnej ligy)

V sezóne 2023/2024 si na európskej pohárovej scéne pripísal celkovo až 16 gólov - dva v predkolách EL, tri v skupinovej fáze EL a 11 vo vyraďovačke EKL.

Je tak najlepší strelec v klubových súťažiach UEFA od sezóny 2015/16, keď rovnaký počet gólov nastrieľal Cristiano Ronaldo za Real Madrid v Lige majstrov, pripomenula agentúra DPA.

Mendilibar: Oslávime to tak, ako sa patrí

Olympiakos priviedol k titulu španielsky kouč Jose Luis Mendilibar, ktorý vlani oslavoval triumf v Európskej lige ako kormidelník FC Sevilla.

Andalúzania ho potom v októbri minulého roka prepustili po nevydarenom vstupe do tejto sezóny a vo februári ho angažoval Olympiakos.

"Dosiahli sme niečo, čo sa nášmu klubu ešte nikdy nepodarilo. Je pre mňa cťou urobiť všetkých týchto ľudí šťastnými. Cítim obrovskú radosť.

Oslávime to a oslávime to tak, ako sa patrí. Potom začneme pracovať na tom, čo nás čaká v budúcej sezóne," zdôraznil 63-ročný Mendilibar, ktorého zverenci majú v budúcej sezóne isté miesto v skupine Európskej ligy.

Jeho prínos pre tím vyzdvihol aj Argentínčan Hezze: "Som naozaj šťastný, že sme sa zapísali do histórie. Mendilibar z nás urobil silný tím. Naučil nás, že musíme hrať ako jedna rodina."

Skutočná legenda, hovorí grécky premiér

Iba jeden grécky tím doteraz účinkoval vo finále niektorej z európskych pohárových súťaži.

V roku 1971 Panathinaikos prehral v súboji o trofej v niekdajšom EPM (predchodca Ligy majstrov) vo Wembley s Ajaxom Amsterdam 0:2.

Olympiakos, ktorý v tejto sezóne obsadil v gréckej lige tretiu priečku, svoj finálový súboj zvládol a stalo sa tak na ihrisku aténskeho AEK, iba pár kilometrov od jeho vlastného štadióna.

Hráči Olympiakosu oslavujú zisk titulu v Konferenčnej lige.
Hráči Olympiakosu oslavujú zisk titulu v Konferenčnej lige. (Autor: TASR/AP)

V meste okamžite vypukli búrlivé oslavy, ku gratuláciám sa pridal aj grécky premiér Kyriakos Mitsotakis a na sociálnu sieť napísal: "Skutočná legenda! Olympiakos vyhral konferenčnú ligu a píše históriu! Úžasná noc pre klub, ale aj pre grécky futbal ako celok. Gratulujeme!"

Pireus je so 47 domácimi titulmi najúspešnejší grécky klub, v Európe to doteraz najďalej dotiahol do štvrťfinále Ligy majstrov (1998/1999) a do štvrťfinále niekdajšieho Pohára víťazov pohárov (1992/1993).

Italiano: Táto prehra bolí ešte viac

Fiorentina prehrala druhé finále EKL za sebou, vlani v Prahe podľahla gólom z 90. minúty West Hamu 1:2.

Jej viac ako 20-ročné čakanie na zisk významnej trofeje tak naďalej trvá - naposledy sa z nej tešila ešte v roku 2001, keď vyhrala Taliansky pohár.

"Táto prehra bolí ešte viac ako tá z minulého roka. Tentoraz sme si naozaj verili, že to zvládneme. Bolí ma, keď vidím mojich hráčov plakať," vyhlásil bezprostredne po zápase kouč AFC Vincenzo Italiano.

"Som sklamaný. Dostať sa dvakrát za sebou do finále je pekná vec, ale samozrejme, že chcete zdvihnúť nad hlavu trofej a to sa nám ani teraz nepodarilo.

Hráči robili všetko, čo mohli, opäť sme mali šance na strelenie gólu, ale nevyšlo nám to." Fiorentina sa tak v budúcej sezóne tretíkrát za sebou predstaví v EKL.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Konferenčná liga»Hrdinom Olympiakosu sa stal marocký kanonier. Splnili sme sľub fanúšikom, hovorí