Má iba pätnásť. V zápase Niké ligy nastúpil najmladší hráč v histórii

Levente Bösze a Máté Tuboly.
Levente Bösze a Máté Tuboly. (Autor: TASR)
Juraj Hertel|17. aug 2024 o 20:07

Levente Bősze podpísal v júli profesionálnu zmluvu s Dunajskou Stredou.

DUNAJSKÁ STREDA. Najvyššia slovenská futbalová súťaž má nového rekordéra. V zápase 4. kola Niké ligy DAC Dunajská Streda - Michalovce zasiahol do hry iba 15-ročný Levente Bősze, najmladší hráč, ktorý kedy nastúpil v najvyššej súťaži.

Bősze sa narodil 18. februára 2009 v maďarskom Győri a futbalové základy získal v miestnom ETO FC. Potom pôsobil štyri roky v akadémii Dunajskej Stredy, je tiež člen madarskej reprezentácie do 16 rokov.

V júli tohto roka podpísal s DAC svoju prvú profesionálnu zmluvu. 

V Niké lige, ako aj v dalších súťažiach mužov na Slovensku, môže podľa súťažného poriadku SFZ platného od 1. 7. 2024 štartovať hráč od 15 rokov. 

Najmladší hráči v najvyššej futbalovej súťaži

1. Levente Bősze (DAC) - 15 rokov, 5 mesiacov a 29 dní

Levente Bősze, rodák z maďarského Győru a odchovanec DAC, sa zapísal do histórie ako najmladší hráč, ktorý kedy nastúpil v Niké lige. Debutoval 17. augusta 2024 vo veku 15 rokov, 5 mesiacov a 29 dní v zápase proti Michalovciam.

2. Andrej Rendla (Banská Bystrica) - 16 rokov a 1 deň

Útočník Andrej Rendla debutoval v Niké lige 14. októbra 2006 vo veku 16 rokov a 1 deň za Banskú Bystricu. Rendla bol považovaný za veľký talent slovenského futbalu, no jeho sľubnú kariéru poznačili dlhotrvajúce problémy s kolenom, pre ktoré musel predčasne ukončiť aktívnu činnosť.

3. Jakub Vojtuš (Žilina) - 16 rokov a 2 dni

Veľký talent slovenského futbalu, ktorý v 16 rokoch prestúpil do Interu Miláno za 550-tisíc eur. V klube sa však nepresadil, tak si vyskúšal pôsobenia vo viacerých svetových kluboch ako Chievo Verona, NK Záhreb, Spartak Trnava. Významnú časť kariery prežil v Poľsku a v Rumunsku. Naposledy pôsobil v indickom Bombaj City.

4. Zoran Zahradník (Michalovce) - 16 rokov a 2 dni

Jakub Vojtuš a Zoran Zahradník debutovali v Niké lige vo veku 16 rokov a 2 dní. Vojtuš nastúpil 24. októbra 2009 v drese hostí v zápase Senica - Žilina (0:1), zatiaľ čo Zahradník pred troma rokmi za Michalovce v domácom zápase proti Liptovskému Mikulášu.

5. Maxim Mateáš (Slovan) - 16 rokov a 6 dní 

Maxim Mateáš, odchovanec Slovana Bratislava, debutoval v Niké lige 18. mája 2024 v ligovom zápase proti Ružomberku (5:1), nastúpil v 87. minúte.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Má iba pätnásť. V zápase Niké ligy nastúpil najmladší hráč v histórii