Je tu šampionát v Katare. Kliatba šampiónov, fakty a rekordy z histórie

Futbalový štadión v meste Lusail, kde sa bude hrať otvárací zápas aj finále MS 2022 v Katare.
Futbalový štadión v meste Lusail, kde sa bude hrať otvárací zápas aj finále MS 2022 v Katare. (Autor: REUTERS)
Adrián Mečiar|16. nov 2022 o 16:35

Vypočujte si podcast o začínajúcich MS vo futbale 2022.

BRATISLAVA. V nedeľu sa začínajú MS vo futbale 2022 v Katare.

Futbalové šampionáty majú bohatú históriu, veď ten prvý sa konal pred 92 rokmi v Uruguaji. Na MS v roku 1930 uspel domáci tím, no už ten turnaj sprevádzala nemalá kontroverzia. Aké následky mala do ďalšieho šampionátu?

V ostatných piatich šampionátoch sa zas často hovorí o kliatbe šampiónov, úradujúcich majstrov sveta.

Až štyrikrát z piatich posledných MS sa stalo, že úradujúci majstri na nasledujúcom turnaji nepostúpili zo základnej skupiny. Kliatba sa naplnila už štyrikrát v rade.

Teraz sú pod tlakom Francúzi, ktorí obhajujú trofej z predošlého šampionátu. Ambície majú opäť vysoké, ale najskôr budú musieť zlomiť túto kliatbu.

Podcast Lexikón športu

Nový podcast portálu Sportnet s názvom Lexikón športu vám postupne odhalí zaujímavosti zo sveta športu, fakty z histórie či príbehy známych športovcov. Nový diel relácie Lexikón športu vychádza pravidelne každú stredu.

V tejto epizóde hovoríme o MS vo futbale 2022.

Podcast si môžete vypočuť na: Spotify Anchor Apple Google

Majstrovstvá sveta sa v roku 2022 konajú v Katare. Katar uspel v hlasovaní o organizáciu MS v konkurencii USA, Kórejskej republiky, Japonska a Austrálie. Vo finálovom výbere získal 14 hlasov, konkurenčné USA dostali 8.

Turnaj však po celý čas sprevádza množstvo kontroverzií. Hovorí sa o smrti stoviek robotníkov, ktorí mali prísť o život pri budovaní jednotlivých štadiónov a infraštruktúry.

Ďalšou veľkou témou, no nie jedinou, sú ľudské práva a diskriminácia menšín. Ľudia s inou sexuálnou orientáciou, ako aj podporovatelia LGBTIQ+ komunity totiž čelia vysokým trestom.

Niektoré tímy chceli nosiť viacfarebné kapitánske pásky na podporu antidiskriminačnej kampane. Tento krok by však mohol byť v rozpore s pravidlami FIFA a v Katare by bol dokonca trestný.

Novú epizódu podcast Lexikón Športu môžete počúvať každú stredu. Sportnet vám prináša aj ďalšie podcasty, Oh My Hockey, SvetMMA alebo Vykroč. Podcasty si môžete vypočuť vo vašej obľúbenej podcastovej aplikácii. Sledujte Sportnet aj na sociálnych sieťach a samozrejme na webe Sportnet.sk.

Podcast si môžete vypočuť na: Spotify Anchor Apple Google

MS vo futbale 2022

Nachádzate sa tu:
Sidemenu»Podcasty»Je tu šampionát v Katare. Kliatba šampiónov, fakty a rekordy z histórie