Katar mení rétoriku. LGBTI+ ľudí týra vo väzení, žiada o rešpektovanie tradícií

MS vo futbale 2022 v Katare.
MS vo futbale 2022 v Katare. (Autor: TASR/AP)
Michal Šášky|15. nov 2022 o 11:00

Krajina musí tolerovať to, čo je v nej trestné.

BRATISLAVA, DAUHA. „Rešpekt a tolerancia majú zásadný význam na všetkých turnajoch pod hlavičkou FIFA a výnimkou nie sú ani podujatia v Katare, pretože v konečnom dôsledku to hostiteľské krajiny od nás očakávajú,“ písala Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) ešte začiatkom roka 2021 vo vyhlásení.

Chcela verejnosť ubezpečiť, že organizácia majstrovstiev sveta v arabskom emiráte je pod kontrolou a hodnoty, na ktorých federácia roky bazíruje, bude presadzovať aj v Katare.

Teraz, pár dní pred futbalovými MS, žiada ostatné krajiny, aby sa starali o seba a vrhali sa len do futbalových bojov, nie do politických či ideologických.

„Vo FIFA sa snažíme rešpektovať všetky názory a presvedčenia bez toho, aby sme zvyšku sveta dávali morálne lekcie,“ odkázali nedávno prezident FIFA Gianni Infantino a generálna sekretárka Fatma Samourová.

Zmena rétoriky môže súvisieť aj s tým, že dávny sľub organizátorov, podľa ktorého „všetci návštevníci Kataru budú vítaní bez ohľadu na pôvod, náboženstvo, pohlavie, sexuálnu orientáciu alebo národnosť“, neplatí úplne stopercentne.

Spoznali to na vlastnej koži prví ľudia z LGBTIQ+ komunity.

Niektorých už zatkli

MS v Katare čelia kritike od roku 2010, kedy im FIFA udelila organizátorské práva.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Katar mení rétoriku. LGBTI+ ľudí týra vo väzení, žiada o rešpektovanie tradícií