Moderné otrokárstvo. Pri budovaní štadiónov zomreli v Katare tisícky migrantov

Pri výstavbe infraštruktúry na MS v Katare prišli o život stovky pracujúcich migrantov.
Pri výstavbe infraštruktúry na MS v Katare prišli o život stovky pracujúcich migrantov. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|23. okt 2022 o 06:00

Robotníci, vďaka ktorým stoja štadióny na MS vo futbale 2022, sú rukojemníci.

DAUHÁ. Svoje bohatstvo čerpá z nerastných surovín, svoje nedemokratické činy a nedôstojné zaobchádzanie s menšinami sa snaží prekryť veľkolepými športovými podujatiami. 

Katar sa stal hostiteľom majstrovstiev sveta vo futbale. Emirát na Blízkom Východe však dlhodobo svoju politiku povyšuje nad ľudský život. Upozorňujú na to mnohé organizácie, ktoré sa zasadzujú za ochranu ľudských práv. 

Futbalový šampionát bude zrejme najluxusnejším medzinárodným podujatím. Zápasy sa budú konať na moderných štadiónoch a návštevníci budú ubytovaní v luxusných hoteloch, organizácie ako Human Rights Watch upozorňujú, že sa tak stalo aj za vysokú cenu ľudských obetí. 

Katar od získania práv na usporiadanie šampionátu postavil 7 veľkých a moderných štadiónov, nové letisko, desiatky hotelov, kilometre ciest a prakticky vybudoval celé mesto. 

Náklady na usporiadanie turnaja presiahnu 200 miliárd dolárov. Pre porovnanie HDP Slovenska vlani dosiahol 97 miliárd eur. Náklady na usporiadanie futbalových majstrovstiev sú tak vo výške celkovej dvojročnej produkcie Slovenska. 

Za rovnaký rozpočet by organizátori OH v Lodnýne 2012 usporiadali hry 13-krát. 

Zomreli tisíce migrantov

Počas budovania infraštruktúry prišlo v Katare o život približne 6500 pracujúcich migrantov napísal vlani britský denník Guardian.

Údaje sú zozbierané z jednotlivých ambasád krajín, z ktorých robotníci pochádzajú.

Katar tvrdí, že číslo je extrémne prehnané a nejde o úmrtia, ku ktorým prišlo počas výstavby. V Katare žije vysoký podiel migrantov (okolo 2 miliónov) a časť z nich žila v krajine bez toho, aby sa podieľala na príprave majstrovstiev. 

Katarská vláda tvrdí, že v od roku 2014 do 2020 zomrelo na stavbách 37 robotníkov. Pričom len 3 úrazy boli „pracovného charakteru“. Podľa katarského práva totiž úmrtie na dýchacie alebo srdcovocievne nie je pracovným úrazom.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Moderné otrokárstvo. Pri budovaní štadiónov zomreli v Katare tisícky migrantov