Ste rasisti, hromžia Škóti. Neurážajte naše deti, reagujú Česi

Červená karta pre Glena Kamaru.
Červená karta pre Glena Kamaru. (Autor: TASR / AP)
Sportnet|1. okt 2021 o 15:23

Po zápase Sparta Praha - Glasgow Rangers sa rozpútala prestrelka.

PRAHA, BRATISLAVA. Futbalisti Sparty Praha vyhrali v zápase Európskej ligy nad škótskym Glasgow Rangers gólom slovenského reprezentanta Dávida Hancka 1:0, ale výsledok akoby nikoho nezaujímal.

Všetku pozornosť na seba strhol iný muž - Glen Kamara.

Desaťtisíce detí na štadióne na Letnej hučalo a pískalo pri jeho každom dotyku s loptou. Kamara videl v zápase červenú kartu a nedohral. 

Konflikt s Kúdelom

Škótska strana obvinila mladé pražské publikum z prejavov rasizmu, Sparta sa vo vyhlásení proti tomu ostro ohradila. 

Fínsky stredopoliar Rangers, ktorého rodina pochádza z afrického Sierra Leone, v marci tohto roka obvinil v zápase Európskej ligy proti Slavii Praha hosťujúceho hráča Ondřeja Kúdelu z rasistického útoku.

Český futbalista mu po súboji údajne povedal slová "fuc..g monkey". Po zápase Kamara v útrobách štadióna Kúdelu fyzicky napadol.

Kúdela odmietol rasizmus, pripustil slovnú urážku. Disciplinárna komisia UEFA udelila obom hráčom tresty - Kamara dostal stop na tri zápasy, Kúdela dopadol horšie. Stopka na desať zápasov znamenala, že prišiel o štart na EURO 2020. 

Právnik útočí

O pol roka neskôr zavítali Rangers do Prahy na zápas proti Sparte. Tá mala pre rasistické prejavy svojich fanúšikov v zápase proti AS Monako hrať bez divákov, ale UEFA umožnila vstup na tribúny desaťtisíc deťom do 14 rokov.

Detské publikom dávalo počas zápasu hlasno najavo, že Kamara je pre nich neobľúbeným hráčom.

Škótske médiá a fanúšikovia Rangers na sociálnych sieťach v tom videli rasizmus a žiadajú pre Spartu prísny trest. Vylúčenie z európskych pohárov.

K najaktívnejším kritikom patrí Kamarov právny zástupca Aamer Anwar. Ten už pred zápasom rozpútal vášne, keď nabádal fanúšikov Rangers, aby necestovali do Prahy, lebo môže prísť k tragédii (pritom fanúšikovia na zápase nemohli byť).

A po zápase pokračoval: „Keď som počul o zatvorení štadióna Sparty Praha, dúfal som, že Glen a ďalší čierni hráči nebudú čeliť urážkam, rasizmu a budú iba hrať futbal. Aj keď ich fanúšikovia dostali zákaz, nebolo to nič platné.

Štadión naplnilo desaťtisíc školákov. Veľká časť z nich bučala pri každom dotyku s loptou Glena a všetkých ďalších čiernych hráčov Rangers,“ citoval škótskeho právnika a aktivistu server The Athletic.

Prestaňte útočiť na naše deti! 

Sparta Praha reagovala vyhlásením.

"Je úplne neuveriteľné, že po zápase musíme sledovať útoky na nevinné deti a čelíme neopodstatneným obvineniam z rasizmu. Urážanie detí v online priestore i v médiách je neakceptovateľné, zúfalé a smiešne. Prestaňte útočiť na naše deti! 

Osočovanie detí v online priestore je mimoriadne zbabelé. Sledujeme v prostredí sociálnych sietí i v mediálnom priestore bezprecedentné xenofóbne vyjadrenia proti Českej republike, jej občanom a dokonca i jej deťom.

Popisujete chovanie detí nesprávne, privlastňujete si právo hodnotiť vyjadrenia emócii šesťročných detí, ktoré nemajú poňatia o tom, čo je to rasizmus.

Je to drzosť. Bohužiaľ, musíme čítať zúfalé útoky právnika Aamera Anwara, ktorý sa pohybuje za hranicou toho, čo by si advokát mal dovoliť."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Európska liga»Ste rasisti, hromžia Škóti. Neurážajte naše deti, reagujú Česi