Z dua exligových odchovancov jeden na odchode. Prišiel však známy Nigérijčan a iné posily

Z dua exprvoligistov Martin Košťál (11) a Dominik Fótyik (v ochrannej prilbe) zostáva v materskom klube zadák Fótyik.
Z dua exprvoligistov Martin Košťál (11) a Dominik Fótyik (v ochrannej prilbe) zostáva v materskom klube zadák Fótyik. (Autor: ZsFZ/Lucas Villem)
Marián Dragúň|29. júl 2024 o 10:45

Po suverénnom postupe nastali priveľké zmeny.

NOVÉ ZÁMKY. Keď chcel nový majiteľ futbalových Nových Zámkov okamžitý návrat do tretej najvyššej súťaže, musel pred rokom do zbrusu nového mužstva čosi aj zainvestovať.

Do rodného mesta sa tak vrátili aj dvaja bývalí prvoligoví futbalisti, jeden cez poľskú druhú ligu, druhý cez maďarskú.

Po suverénnom postupe zo štvrtej ligy sa teraz novozámocký tím chystá na tretiu ligu Západ SFZ už bez ofenzívneho lídra Martina Košťála, ktorému hľadá agent nové pôsobisko, kým súbojový pracant Dominik Fótyik zostáva v zeleno-bielom klube, v ktorom sa pred rokmi učil kopať do lopty.

Ak by sa však po predchádzajúcej katastrofálnej treťoligovej sezóne neudiali vo vedení FKM Nové Zámky zásadné zmeny a do Futbalového klubu mesta nevstúpilo úplne nové vedenie pod jastrabím dohľadom Františka Suchardu, takmer určite by mužstvo tradičnej značky z juhu Slovenska nevyhralo krajskú štvrtú ligu s pätnásťbodovým bodovým náskokom a ktovie, či by sa nakoniec nezaplietlo s Hurbanovom a Levicami až do boja o záchranu.

Ľudia z nového vedenia FKM Nové zámky však dnes stoja pred inými výzvami. Splnenie štvorročného plánu zakončeného vysnívaným postupom až do druhej ligy hatí zatiaľ okrem neporovnateľne vyšších športových nárokov ešte aj nevyhovujúci štadión.

Pasportom pre tretiu ligu minulú stredu síce prešiel, na celoslovenskú druhú ligu však vyžaduje SFZ inú infraštruktúru a maličký štadiónik je síce dobre situovaný v blízkosti centra 37-tisícového mesta, má však svoje chybičky krásy.

A presťahovať futbal po rokoch opäť na veľký atletický štadión, i keď parádne zrekonštruovaný, by malo tiež isté nevýhody. Napríklad vzdialenosť tribún od hracej plochy, ktoré už oddeľuje osemdráhový tartanový ovál, je nefutbalová a nastupovať na zápasy z nevyhovujúcich kabín, navyše, po asfaltovom povrchu by druholigistom v budúcnosti nemuselo byť po srsti tiež.

Košťál možno ešte vypomôže

Postaviť konkurencieschopný mančaft, ktorý by mal hrať dôstojnú rolu v neľahkej západniarskej tretej lige, nie je vôbec lacný špás.

Napríklad z kvarteta veľkých zimných a jednej októbrovej posily, ktoré svoju postupovú misiu naplnili do bodky, nezostal v FKM 38-ročný Brazílčan Cleber, ktorý sa rozhodol pre šiestoligový klub, v ktorom sa už venuje aj výchove mládeže, tiež teda nepokračuje spomínaný novozámocký rodák a vzor pre futbalovú mládež Martin Košťál, ktorý ešte stále čaká na vhodnú ponuku.

„Martin Košťál sa s nami síce nepripravuje, som s ním však v telefonickom kontakte a dnes nie je úplne vylúčené ani to, že by nám ešte pomohol aspoň v úvode tretej ligy. Stále je totiž hráčom nášho klubu,“ povie pre Sportnet k veci ten najpovolanejší, hlavný tréner FKM Nové Zámky Marián Süttő.

V článku sa dočítate

  • Koľko hráčov odchádza do 6. ligy?
  • Odkiaľ prišiel Nigérijčan Adekuoroye?
  • Nahradí Terentiev odchádzajúcich stopérov?
  • Prečo toto leto Moravčík nepomohol?
  • Ktorý odchovanec chystá comeback leta?
  • Odkiaľ dorazil rýchlik Pálfi?
  • Prečo je Süttő zrazu spokojný?

Fótyik, Obročník i Maťašovský zostali

Namiesto treťoligovej cesty si vybral o tri súťaže ľahšiu 33-ročný hroťák Matúš Paukner, ktorý dal v 15 jarných kolách - s podporou silného tímu - solídnych 12 gólov a ktorý bude od jesene hájiť farby mladučkého, no právom ambiciózneho šiestoligového nováčika AC Nitra. „Matúš Paukner sa rozhodol po rokoch v zahraničí pre návrat domov do Nitry a nemalo by zmysel mu v tom brániť.“

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Z dua exligových odchovancov jeden na odchode. Prišiel však známy Nigérijčan a iné posily