Slovenský štvrtoligista hral na štadióne Ekstraklasy. Máme pozitívne ohlasy, teší sa riaditeľ

Radosť hráčov FK Gerlachov.
Radosť hráčov FK Gerlachov. (Autor: Peter Cingel)
Peter Cingel|16. mar 2024 o 08:00

Podujatie splnilo svoj účel.

Štvrtoligista z východoslovenského Gerlachova svojou činnosťou popiera tvrdenie klasika, že „na východe nič nie je“.

Klub z dediny s niečo vyše 1000 obyvateľmi si žije svoj vlastný aktívny život. V Gerlachove majú, okrem A-mužstva aj štyri mládežnícke družstvá, ktoré si počínajú veľmi dobre.

Mládežníci pôsobia vo futbalovej škole. Klub pre nich a aj pre mužstvá z okolia organizuje rôzne turnaje. Dobrú povesť majú i letné futbalové kempy, na ktorých sa zúčastňujú deti z iných oddielov či nefutbalisti.

Vďaka šikovným ľuďom vo vedení sa FK darí aj pri získavaní grantov. V Gerlachove majú nové tribúny, zavlažovanie ihriska či šatne pre mládež. Nechýba ani aktívny kontakt so zahraničím.

Dobré vzťahy vládnu najmä s mužstvami v susednom Poľsku. Medzi podujatiami so zahraničnými partnermi je aj jedno unikátne. Vďaka aktivite športového riaditeľa klubu Ľuboša Trudiča si štvrtoligista zahral na hlavnom štadióne účastníka poľskej Ekstraklasy LKS Lodž.

Samozrejme, súperom bolo „len“ LKS III, no zápas na prvoligovom štadióne s kapacitou 18 029 miest bol zážitkom nielen pre futbalistov, ale pre všetkých zúčastnených.

Na to, ako k tomuto všetkému došlo sme sa opýtali športového riaditeľa FK ĽUBOŠA TRUDIČA.

Vaše zamestnanie vás občas „zaženie“ na popredné štadióny, nielen v Európe, ale i v Ázii (ale o tom nabudúce). Ako došlo k dohode o návšteve slovenského štvrtoligistu v mužstve účastníka poľskej Ekstraklasy LKS Lodž?

V rámci projektu Európskej Únie „Bezpečné štadióny“ sme pripravovali výcvik a cvičenie na teroristické hrozby pre bezpečnostných manažérov a členov usporiadateľskej služby z poľských futbalových klubov.

Jeden zo scenárov, ktorý sme chceli precvičiť, bol aj teroristický útok s chemickými látkami počas futbalového zápasu. LKS Lodž je jedným z klubov, ktorý je súčasťou projektu a padlo rozhodnutie organizovať takéto cvičenie na štadióne LKS Lodž.

V rámci projektu pracujem ako projektový manažér a taktiež som bol zodpovedný za prípravu takéhoto cvičenia, tak som navrhol, aby mohlo nastúpiť v zápase naše mužstvo FK Gerlachov, kde pôsobím v pozícii športového riaditeľa.

Tento návrh sme schválili interne u nás v klube a následne bol prerokovaný s riadiacim projektu a taktiež s prezidentom klubu LKS Lodž. Myšlienka ich oslovila, a tak sme sa dohodli a finálne odsúhlasili medzinárodný priateľsky zápas s LKS Lodz III, ktorý sa uskutočnil 7. marca 2024.

Z pohľadu priameho účastníka opíšte, ako návšteva v Poľsku vyzerala. Čo všetko ste vy, hráči a funkcionári FK Gerlachov v Poľsku zažili?

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Slovenský štvrtoligista hral na štadióne Ekstraklasy. Máme pozitívne ohlasy, teší sa riaditeľ