Spĺňa už aj parametre IV. kategórie UEFA. Košice začali s dostavbou štadióna

Košická futbalová aréna je už teraz pýchou Košíc. Má však zatiaľ len dve tribúny.
Košická futbalová aréna je už teraz pýchou Košíc. Má však zatiaľ len dve tribúny. (Autor: Visit Košice)
TASR, Daniel Dedina|17. apr 2023 o 17:15 (aktualizované 17. apr 2023 o 18:32)

V roku 2025 bude štadión hostiť ME hráčov do 21 rokov.

KOŠICE. V pondelok 17. apríla sa začalo s dostavbou Košickej futbalovej arény (KFA). Informuje o tom mesto Košice na svojej webovej stránke.

Práce majú pozostávať z montáže betónového skeletu tribún, oceľovej konštrukcie strechy a krytiny. Pribudnú aj spevnené plochy vnútornej promenády, oplotenie, brány a turnikety.

Vo verejnom obstarávaní (VO) na dodávateľa severnej a južnej tribúny vrátane rohov uspela firma AVA-STAV. Stavebné práce pri dokončení štadióna budú stáť 5,86 milióna eur bez DPH.

V zmysle zmluvy by mali byť dokončené na jar budúceho roka. Kapacita hľadiska v KFA sa zvýši zo súčasných 5 836 na 12 625 divákov.

Mesto pripomenulo, že na dokončenie KFA vláda v decembri 2021 schválila dotáciu vo výške štyroch miliónov eur.

Okrem toho na ňu využijú aj finančné zdroje KFA z úveru vo výške 2,6 milióna eur, ktorý vlani v septembri schválili poslanci košického mestského zastupiteľstva.

Obmedzenia budú minimálne

"KFA už v súčasnosti vyhovuje všetkým požiadavkám na to, aby sa tam mohli hrať duely v najvyššej slovenskej súťaži.

S výnimkou kapacity, ktorá je predmetom aktuálnej dostavby, už aréna spĺňa aj požiadavky pre štadión IV. kategórie UEFA," dodáva magistrát s tým, že aj počas dostavby bude KFA ďalej fungovať len s minimálnymi bezpečnostnými obmedzeniami.

Na štadióne hráva svoje domáce stretnutia klub FC Košice, ktorý sa usiluje o postup do Fortuna ligy. Päť kôl pred koncom sezóny mu v II. lige patrí druhé miesto, čo by znamenalo účasť v baráži.

KFA bola v tomto ročníku domovským prostredím pre zápasy európskych pohárových súťaží aj v prípade ukrajinského tímu SC Dnipro-1, ktorý to v Konferenčnej lige dotiahol až do jarnej vyraďovacej fázy.

V najbližších mesiacoch má byť vyhlásené verejné obstarávanie aj na koncové zariadenia slaboprúdovej infraštruktúry KFA, ako sú napríklad zobrazovacie LED panely, kamery a podobne. Následne na štadión obstarajú sedadlá.

Predseda predstavenstva KFA a viceprimátor mesta Marcel Gibóda predpokladá, že po kompletnom dokončení štadióna by si na jeho trávniku mohla už v priebehu budúceho roka zahrať aj slovenská futbalová reprezentácia.

O rok neskôr bude KFA hostiť zápasy majstrovstiev Európy hráčov do 21 rokov, ktoré sa uskutočnia na Slovensku.

Rozbehnúť sa má aj výstavba akadémií

Okrem dostavby hlavného štadióna sa má zrealizovať aj výstavba akadémie FC Košice.

Predpokladaná hodnota výstavby akadémie pri KFA je štyri milióny eur. Mesto na tento účel schválilo klubu prenájom pozemkov na 30 rokov za jedno euro ročne.

Dve naprojektované tréningové ihriská už majú vydané všetky potrebné povolenia. Takisto budova zázemia vrátane šatní.

„Predpokladáme, že s ich výstavbou by sa mohlo začať na jar a do konca budúceho roka by to mohlo byť hotové.

Zároveň pripravujeme územie pre tretie ihrisko. Podarilo sa ho už majetko-právne vysporiadať a začať stavať by sa mohlo po získaní príslušných povolení,“ vravel ešte vlani Gibóda.

Proces výstavby akadémie zdržalo vypratanie územia, z ktorého bolo potrebné odviezť zhruba 52-tisíc ton zeminy.

Vypratanie územia bolo predpokladom k jeho odovzdaniu mestu, ktoré ho má v zmysle memoranda odovzdať spoločnosti zastupujúcej maďarských investorov v klube FC Košice.

Predstavitelia futbalového klubu pred časom predstavil zámer vybudovania akadémie aj v mestskej časti Nad jazerom. Na to bola potrebná zmena územného plánu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Spĺňa už aj parametre IV. kategórie UEFA. Košice začali s dostavbou štadióna