Piaty šampionát na Slovensku bude najväčší. Kováčik: Je to absolútny strop

Slovenskí futbalisti do 21 rokov (na arch. fotografii) zažijú šampionát v domácom prostredí.
Slovenskí futbalisti do 21 rokov (na arch. fotografii) zažijú šampionát v domácom prostredí. (Autor: Milan Štefánik/jimifoto.sk)
Daniel Dedina|25. jan 2023 o 19:00

Nič väčšie Slovensko organizovať nemôže, vraví šéf futbalového zväzu.

BRATISLAVA. „Keď budú štadióny v krajských mestách, tak sa budeme snažiť o usporiadanie majstrovstiev Európy do 21 rokov. Keď bude dokončený Národný futbalový štadión, tak o organizáciu európskeho Superpohára. Sú to pre nás výzvy,“ vravel v minulosti prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik.

„V slovenských podmienkach nemôžeme zorganizovať už nič väčšie alebo lepšie,“ tvrdil o šampionáte hráčov do 21 rokov prednedávnom v rozhovore pre denník Šport.

V stredu 25. januára 2023, takmer dva a pol roka pred začiatkom turnaja, uzrela svetlo sveta potešujúca správa.

Slovensko bude hostiteľom EURO 2025 hráčov do 21 rokov! Výkonný výbor UEFA dal slovenskej kandidatúre zelenú v takom rozsahu, že ako prvá krajina ho v ére so šestnástimi účastníkmi usporiada samostatne.

Ľudia z UEFA zavítajú na Slovensko

„Je to najväčšie ocenenie toho, že sme v predchádzajúcich rokoch dokázali vybudovať dostatočnú infraštruktúru. Je to absolútny strop, my už nikdy nič väčšie nebudeme môcť organizovať,“ zdupľoval Kováčik v prvotnej reakcii po pridelení turnaja.

Obrovskú radosť neskrýval ani generálny sekretár SFZ Peter Palenčík.

„Myslím si, že v blízkej budúcnosti k nám z UEFA zavíta viacero skupín odborníkov a tí zadefinujú konkrétne veci, ktoré musíme zlepšiť na jednotlivých štadiónoch. Určite si s nimi prejdeme všetky hotely a tréningové plochy. Následne po vyhodnotení budeme pracovať na čo najlepšej organizácii,“ vyhlásil Palenčík.

Zväzoví predstavitelia avizovali, že okrem tréningových a ubytovacích kapacít je potrebné mať osem zodpovedajúcich štadiónov. Nutnou podmienkou je ich zaradenie do tretej, respektíve štvrtej kategórie UEFA.

Šampionát na Slovensku sa bude hrať na Národnom štadióne v Bratislave, ďalšími dejiskami budú Trnava, Dunajská Streda, Nitra, Trenčín, Žilina, Košice a Prešov.

Zatiaľ čo vo väčšine miest stoja nové, prípadne zrekonštruované štadióny, východ krajiny v tomto smere mešká. Kým v Košiciach sa schyľuje k procesu dostavby tamojšej arény, výstavba štadióna v Prešove ešte stále neodštartovala.

Kvalifikácia na EURO 2025, ktorú Slovensko ako organizátor majstrovstiev nebude musieť absolvovať, odštartuje na jar tohto roka. Na záverečnom turnaji v júni 2025 sa predstaví šestnásť tímov, zložených z hráčov narodených po 1. januári 2002.

Po štvrťstoročí opäť prídu hviezdy

Jeden európsky šampionát hráčov vekovej kategórie, ktorá je vstupnou bránou do seniorského futbalu, sa už na Slovensku uskutočnil. A bol pre našu krajinu pamätný. V roku 2000 obsadil výber trénera Dušana Radolského štvrté miesto.

Slovenská dvadsaťjednotka dokázala na ME 2000 poraziť aj favorizované Anglicko.
Slovenská dvadsaťjednotka dokázala na ME 2000 poraziť aj favorizované Anglicko. (Autor: TASR)

Na turnaji, ktorého dejiskom boli Bratislava, Trnava a Trenčín, štartovalo osem tímov a zúčastnili sa ho také budúce hviezdy svetového futbalu ako Xavi, Puyol, Pirlo, či Lampard. Slováci skončili v skupine na druhom mieste, za neskorším šampiónom z Talianska. Predstihli Anglicko i Turecko.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Piaty šampionát na Slovensku bude najväčší. Kováčik: Je to absolútny strop