Trnave vystrieľal postup rodák z Košíc. Ľudia boli perfektní, vravel tréner Gašparík

Radosť Spartaka Trnava po postupe do skupinovej časti Európskej konferenčnej ligy.
Radosť Spartaka Trnava po postupe do skupinovej časti Európskej konferenčnej ligy. (Autor: TASR)
Titanilla Bőd|1. sep 2023 o 07:15

Spartak si zahrá skupinovú fázu po piatich rokoch.

KOŠICE. Vydali zo seba všetko. Chytali ich kŕče, no bojovali so zaťatými zubami.

Futbalisti Spartaka Trnava išli v odvete play-off o Európsku konferenčnú ligu proti ukrajinskému SC Dnipro-1 na dno síl.

Keďže podobne ako v Trnave, aj v Košiciach (kde hrá ukrajinský vicemajster svoje domáce zápasy, pozn.) bol stav po deväťdesiatich minútach 1:1, nasledovalo ďalších tridsať minút neúprosného boja.

V krátkych prestávkach po riadnom hracom čase a medzi dvoma časťami predĺženia mali maséri a fyzioterapeuti čo robiť, aby hráčom Spartaka uľavili od bolesti.

Tréner Michal Gašparík sa medzitým spýtal svojich zverencov: „Ideme to dotiahnuť na penalty alebo ideme hrať na víťazstvo?“

Všetci sa zhodli: „Ideme to rozbaliť a dať ten víťazný gól.“

Tréner Gašparík v riadnom hracom čase striedal iba raz, pred začiatkom predĺženia spravil dvojité striedania a napokon medzi dvoma predĺženiami poslal na ihrisko namiesto stopéra Sebastiana Kóšu útočníka Jakuba Paura.

„Nakoniec sa nám to vyplatilo, ten gól sme tam dotlačili,“ poznamenal trnavský kouč.

Energia z tribún

V úvode druhého polčasu predĺženia dal rozhodujúci gól Martin Bukata. Rodák z Košíc pritom nebol stopercentne fit. Aj preto nastúpil iba na predĺženie.

„Niekedy bojovnosť a srdce sú viac ako futbal. Som veľmi pyšný na náš tím,“ uviedol Bukata.

Jeho gól videla celá jeho rodina a mnoho kamarátov. On sám sa však musel po zápase spýtať spoluhráčov, ako presne padol.

„Bol tam trošku chaos. Erik Daniel centroval, Jakub Paur loptu ešte tečoval a mne sa to odrazilo ideálne na nohu. Bol som asi v správnom čase na správnom mieste,“ opísal svoj gólový moment.

VIDEO: Gól Martina Bukatu, ktorý rozhodol o postupe Trnavy

Jeho presný zásah vyvolal v Košickej futbalovej aréne erupciu radosti. Štadión bol vypredaný, zápas videlo takmer 6000 divákov.

Trnavčania dostali šesťsto lístkov do sektora hostí. Do ostatných sektorov mohli kúpiť lístok iba Ukrajinci a ľudia s trvalým pobytom v Košickom a Prešovskom kraji.

Spartak však mal domáce prostredie. Keď kotol vyzýval, nech „celý štadión odpovedá“, mohutným pokrikom reagovali aj fanúšikovia v domácich sektoroch.

„Mal som pravdu,“ usmieval sa tréner Michal Gašparík.

Na predzápasovej tlačovej konferencii tvrdil, že v európskych pohároch pôjde klubová realita bokom. Bol presvedčený, že Košičania budú fandiť Spartaku.

„Ľudia boli perfektní. Bolo cítiť obrovskú energiu. Vytlieskali nás po šmýkačkách, súbojoch. Dodávalo nám to emóciu,“ vravel Gašparík.

Divákov si nevedeli vynachváliť ani hráči. „Ďakujeme všetkým, ktorí prišli do Košíc a ktorí prišli z Košíc a okolia. Veľmi nám to pomohlo,“ uviedol Bukata.

Dve červené v predĺžení

Spartak si zahrá skupinovú fázu po piatich rokoch. V sezóne 2018/2019 účinkoval v skupine Európskej ligy.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Konferenčná liga»Trnave vystrieľal postup rodák z Košíc. Ľudia boli perfektní, vravel tréner Gašparík