S Rusmi nehráme, ohlásili Poliaci aj Česi. Postúpi Rusko priamo do Kataru?

Nemôžeme sa tváriť, že sa nič nedeje, vraví poľský útočník Robert Lewandowski.
Nemôžeme sa tváriť, že sa nič nedeje, vraví poľský útočník Robert Lewandowski. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|27. feb 2022 o 23:05

FIFA musí rozhodnúť, či Rusko posunie na MS do Kataru, alebo ho vylúči.

BRATISLAVA. Pred zopár dňami dal Sportnetu rozhovor. Intenzívne prežíval to, čo sa deje na Ukrajine, keďže v Kyjeve žije veľa jeho príbuzných. Bývalý tenista Sergij Stachovkij sa rozhodol narukovať do ukrajinskej armády.

„Budem bojovať. To je jediný dôvod, pre ktorý sa vraciam. So zbraňou viem narábať,“ cituje 36-ročného tenistu agentúra Reuters.

Stachovskij žil niekoľko rokov na Slovensku a v Čechách. Vyhral štyri turnaje ATP. „Môj otec a brat sú chirurgovia. Sú v zložitej situácii. V noci spia v pivnici. Momentálne spia v pivnici,“ doplnil pre Reuters.

Ukrajina sa zmenila na bojisko a svoju vlasť bránia aj mnohí športovci. Medzi nimi aj celý futbalový tím Dinama Kyjev.

Do armády nastúpili aj ukrajinskí biatlonisti Dmytro Pidručnyj a Julia Džimová, ktorí ešte nedávno súťažili na olympijských hrách v Pekingu.

Riga končí v KHL

Na ruskú inváziu stále reagujú športové osobnosti, kluby aj národné športové zväzy. Vyjadrujú Ukrajincom podporu.

Na druhej strane sa ruský šport dostáva do stále väčšej izolácie. Športovci odmietajú s Rusmi súťažiť, kluby a mužstvá si nevedia predstaviť vzájomné zápasy.

V nedeľu sa z KHL odhlásil ďalší klub - Dinamo Riga. Futbalisti Česka, Švédska i Poľska sa zhodli, že si nevedia predstaviť odohrať aktuálne žiadny zápas proti Rusku.

Ani len na neutrálnej pôde. UEFA totiž rozhodla, že barážové zápasy o účasť na majstrovstvách sveta sa presunie z Ruska.

„Vôbec si neviem predstaviť hrať zápas proti ruskému národnému tímu v situácii, keď bojová agresia na Ukrajine pokračuje.

Ruskí hráči ani fanúšikovia za to nenesú zodpovednosť, ale nemôžeme sa tváriť, že sa nič nedeje,“ napísal na sociálnych sieťach poľský útočník Robert Lewandowski.

V tejto chvíli je Rusko v baráži bez súpera. Medzinárodná futbalová federácia bude musieť zaujať stanovisko, či posunie Rusko priamo na šampionát, alebo ruský tím suspenduje.

Česi: S Rusmi nehráme

Izolácia ruského športu je zatiaľ postupná. Žiadna medzinárodná športová federácia dočasne nevylúčila Rusko ani jeho reprezentantov z účasti na pretekoch či vrcholných podujatiach.

Lenže po tomto kroku už mnohé osobnosti volajú. Medzi nimi aj najslávnejší hokejista všetkých čias Wayne Gretzky.

„Hovoril som so známymi, ktorí na Ukrajine žijú. U nich to vyzerá tak, že vezú rodiny z Kyjeva a potom sa vracajú, berú pušky, aby bránili svoje mesto,“ hovoril Gretzky pre televíziu TNT.

„Svetový hokej by mal teraz povedať: Na juniorskom šampionáte ich nenecháme hrať. Podľa mňa Kanaďania musia prísť s týmto stanoviskom, keďže dejiskom turnaja je Edmonton.“ 

V pondelok sa bude situáciou zaoberať Medzinárodná hokejová federácia IIHF. Tohtoročné majstrovstvá sveta sa uskutočnia vo Fínsku, Rusko by malo byť jedným zo súperov Slovenska v skupine.

Český hokejový zväz navrhol zrušenie všetkých spoločných akcií s ruskými hokejistami. Česko, Rusko, Švédsko a Fínsko hrajú počas sezóny sériu turnajov pod názvom Euro Hockey Tour.

Medzinárodný paralympijský výbor zvolal na stredu zasadnutie výkonného výboru a bude riešiť otázku možného vylúčenia ruskej výpravy z paralympijských hier. 

FIVB čelí kritike

V tejto situácii posiela do sveta opačné stanovisko Medzinárodná volejbalová federácia FIVB. Potvrdila, že MS mužov na prelome augusta a septembra budú v Rusku.

Francúzi na túto správu reagovali, že ak turnaj ostane v Rusku, na majstrovstvách sa nezúčastnia. FIVB za to čelí kritike. 

Ruskí biatlonisti sa odhlásili zo troch zostávajúcich kôl Svetového pohára. Biatlonová únia totiž rozhodla, že budú štartovať pod neutrálnou vlajkou, nie ruskou. 

„Toto rozhodnutie považujeme za nelegálne, nezmyselné a neakceptovateľné. Tieto kroky IBU nás rozhorčili. Budeme chrániť práva našich športovcov,“ uviedol ruský tím vo vyhlásení.

Pod neutrálnou vlajkou a v kombinézach bez národných farieb budú musieť súťažiť aj bieloruskí biatlonisti. Tí sa zatiaľ štartov vo Svetovom pohári nevzdali.  

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»S Rusmi nehráme, ohlásili Poliaci aj Česi. Postúpi Rusko priamo do Kataru?