Stachovskij: Pripravte sa na to, že budete mať hranice s Ruskom

Sergij Stachovskij.
Sergij Stachovskij. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|24. feb 2022 o 14:57

Bývalý tenista si myslí, že Rusko príde o vrcholné športové podujatia.

SERHIJ STACHOVSKIJ je bývalý úspešný ukrajinský tenista. Roky patril do svetovej špičky, vyhral štyri turnaje ATP, niekoľko rokov žil a trénoval na Slovensku. Po skončení kariéry sa presťahoval do Budapešti, na Ukrajine začal podnikať vo vinárstve. Jeho krajinu však napadlo Rusko. "Ukrajinci, vrátane mňa, Rusom nikdy neodpustia to, čo sa stalo," vraví.

Situácia na hraniciach s Ukrajinou bola dlho napätá, ale čakali ste, že to vyústi do otvorenej invázie? 

Všetci sme vedeli, ako to je, že nás obkľúčili Rusi. Nikto však nečakal, že dôjde až k takémuto otvorenému útoku a bombardovaniu celého územia. Mám rodinu v Kyjeve. Ruské vojsko je asi 25 kilometrov od Kyjeva. Myslím si, že ho Rusi neovládnu, je tam veľký počet ozbrojených ľudí a budú mesto brániť.

Od začiatku útoku prešlo asi 10 hodín a ja stále čakám na nejaké kroky Ameriky, Európy. Zatiaľ všetci vyjadrili znepokojenie. Ale len znepokojenie nás nikam neposunie. Znepokojení boli už dosť rokov a nič to nezmenilo. Pokiaľ nik razantne nezasiahne, bude Ukrajina obdobou Afganistanu čiže vojnovou zónou. Ukrajinci, vrátane mňa, Rusom nikdy neodpustia to, čo sa stalo.

Tolerovali západné krajiny konanie Ruska príliš dlho podľa vás? 

Osem rokov zatvárali oči a teraz ich ešte viac prižmúrili, pretože nevidím žiadne razantné aktivity demokratického sveta. Mám pocit, že sa všetci boja. Ani nemusím chodiť ďaleko do histórie, už nám pred viac ako sedemdesiatimi rokmi potvrdilo, že kto sa bojí a myslí si, že sa ho to netýka, postupne stratí aj vlastnú krajinu.

Nevidím záruky toho, že sa Rusko zastaví na hraniciach s Poľskom, s Maďarskom, či so Slovenskom a nebude chcieť obnoviť svoj vplyv v bývalých satelitoch. Ale potom už bude situácia iná, lebo už budú na vašich hraniciach. Vtedy už Ukrajinci nepomôžu.  

Myslíte si, že by mali na inváziu zareagovať aj športové federácie? 

Som presvedčený, že turnaje ATP na území Ruska sa zrušia. Rovnako aj finále Ligy majstrov, ktoré má byť v Petrohrade.

Rusko bude izolované od normálneho sveta, ale to nič nemení na tejto situácii. Pokiaľ demokratické krajiny nevyhostia všetkých diplomatov a deti vplyvných ľudí z univerzít, ako sú Harvad či Cambridge, nezmení sa to. Elita ruského štátu nepochopí, že žiť a užívať si nakradnuté peniaze je neprípustné.

Máte ohlasy od tenistov, spoluhráčov? 

Dostal som stovky správ nielen od tenistov, ktorí sa ma pýtajú, kde som a ako je na tom moja rodina. Čo ma teší, ale nič to nemení na tej situácii. 

Zaujalo Slovensko dostatočný postoj k invázii? Čo by ste očakávali? 

Slovensko sa má pripraviť na to, že s veľkou pravdepodobnosťou bude mať hranice s Ruskom a vyzerá to tak, že členstvo v NATO nikoho nezachráni. Aby ste pochopili to, čo sa deje na Ukrajine, nie je zavinené Ukrajinou ani tým, že sme získali zbrane od Američanov a od Británie.

Tie sme získali, aby sme sa mohli brániť. Je veľké šťastie, že sme ich mali. Podľa správ, ktoré dostávam, má Rusko veľké straty. Aj keď správy z Ukrajiny nie sú najpozitívnejšie, ale som v kontakte s mnohými ľuďmi. 

Pokiaľ sa svet neobráti čelom k tomuto problému a nedá Ukrajine skutočnú vojenskú pomoc, bude krv normálnych civilistov na rukách hláv všetkých štátov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Stachovskij: Pripravte sa na to, že budete mať hranice s Ruskom