Finále pohára sa nehralo. Zo Sparty spravili v televízii smetisko

(Autor: facebook/AC Sparta Praha)
Michal Šášky|5. máj 2022 o 15:50

Haraslín bavil v mláke, televízia chybami.

PRAHA. Chvíľu to vyzeralo tak, že si slovenský futbal zarobí na hanbu. Finále pohára takmer zrušila polícia pre obavy z konfliktu chuligánov.

V priebehu uplynulých dní sa situácia vyjasnila, zápas sa napokon odohrá a môže ho sledovať vyše 16-tisíc fanúšikov.

V Česku sa malo hrať finále pohára v stredu. No nestalo sa.

Haraslín sa šmýkal po tráve

Finále Českého pohára medzi futbalistami Slovácka a Sparty Praha sa malo v Uherskom Hradišti pôvodne uskutočniť v stredu 4. mája večer. Museli ho však odložiť.

Dôvodom bola prietrž mračien, ktorá sa prehnala štadiónom hodinu a pol pred stretnutím.

"Finále spláchol dážď," písali médiá.

Hráči sa snažili rozbehať v blate, brankári sa rozchytávali v mlákach. Netrvalo dlho a hlavný rozhodca Ladislav Szikszay finále zrušil.

„Doteraz som za svoju kariéru nezažil, aby nám cez vstupný tunel pretiekla voda do kabíny rozhodcov,“ povedal veľavravne pre české médiá.

„Nemali sme inú možnosť ako zápas odložiť, predovšetkým z dôvodu ochrany zdravia hráčov. Kluby s tým boli uzrozumené, súhlasili,“ doplnil arbiter.

Kým sa čakalo na konečné rozhodnutie o odložení zápasu, niekoľko stoviek fanúšikov čakalo na otvorenej tribúne.

Futbalisti ich na ihrisku zabávali, slovenský krídelník Lukáš Haraslín sa so spoluhráčom Čvanačarom hodil do mláky pri bránke.

Pôvodne sa uvažovalo nad posunutím začiatku zápasu o hodinu, táto idea sa však ukázala ako nemožná. Slovácko chcelo hrať nasledujúci deň vo štvrtok, to ale Sparta pre nabitý program odmietla. V nedeľu ju totiž čaká náročný ligový súboj s Plzňou.

Finálový zápas kluby napokon odohrajú v náhradnom termíne 18. mája o 17.00 h, presne o dva týždne neskôr. Nový termín určil riadiaci orgán súťaže.

„To už je po sezóne, všetci majú naplánované dovolenky,“ kritizoval rozhodnutie stredopoliar Slovácka Milan Petržela.

Zápas bude vysielať naživo ČT 3, keďže na športovom programe budú prebiehať majstrovstvá sveta v hokeji.

Zo Sparty spravili smetisko

Pri čakaní na začiatok zápasu sa však dobre pobavili aj diváci pri televíznych obrazovkách. Nechtiac sa o to postarala Česká televízia.

Pri rozhovore s Milanom Hečom, brankárom pražskej Sparty, totiž k jeho menu pripli popisok: "brankář SMETIŠTĚ FNL" (smetisko Fortuna ligy).

"Šablóny líšt tohto typu bývajú editované vopred s pracovnými názvami. V prenosovom voze, kam tieto šablóny prišli, si - bohužiaľ - nevšimli, že názov nie je prichystaný na konkrétny zápas a konkrétneho hráča," vysvetlila televízia pochybenie.

"Zlý titulok bol spôsobený ľudskou chybou, pravda, ovplyvnený aj veľmi komplikovanou situáciou na mieste. Tá síce chybu neospravedlňuje, ale možno pochopíte, že nešlo o žiadnu zlomyseľnosť, ale manipulačnú chybu.

Vzhľadom k dopravnej situácii na D1 prišiel prenosový voz na miesto až po osemhodinovej ceste. Bohužiaľ, až o 17:45 - zhruba hodinu pred začiatkom prenosu. To je absolútne nedostatočný čas na inštaláciu techniky. Napriek tomu sa podarilo o 18:45 začať s vysielaním štúdia, hoci stále prebiehala inštalácia ďalších kamier," opisoval situáciu šéfredaktor ČT Sport Michal Dusík.

"A tu vznikla chyba. Voz používa grafickú sadu primárne určenú pre FNL. V prípade MOL Cupu (Český pohár - pozn. red.) sa využívali všeobecné titulky bez identifikácie súťaže. Tie sa bežne veľmi nepoužívali a mali dosť nešťastný názov úložiska: "Smetiště FNL".

Rozhovory neboli vopred dohodnuté, hráči sa k reportérovi dostávali na poslednú chvíľu a ako operátor rýchlo písal titulok, tak v ňom zostalo nešťastné a hlúpe meno úložiska," doplnil.

Redakcia ČT Sport sa za chybu ospravedlnila klubu, fanúšikom aj všetkým divákom. Ubezpečila, že spravia maximum, aby sa podobná situácia nezopakovala.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Česko»Finále pohára sa nehralo. Zo Sparty spravili v televízii smetisko