Atalanta druhý rok po sebe zaskočila Európu, vyradila bezzubý Ajax

Radosť hráčov Atalanty po postupe v Lige majstrov.
Radosť hráčov Atalanty po postupe v Lige majstrov. (Autor: TASR/AP)
TASR|10. dec 2020 o 09:30

Tohtoročný postup hodnotia ako cennejší.

AMSTERDAM. Druhýkrát za sebou prenikli futbalisti Atalanty Bergamo do osemfinále Ligy majstrov.

V priamej konfrontácii o účasť v elitnej šestnástke prestížnej súťaže zvíťazili v stredajšom záverečnom šiestom kole D-skupiny na ihrisku Ajaxu Amsterdam 1:0 vďaka gólu náhradníka Luisa Muriela päť minút pred koncom riadnej hracej doby.

Účastník Serie A obsadil v tabuľke druhé miesto, na víťaza skupiny FC Liverpool strácal dva body.

Druhýkrát po sebe

Krátko pred rozhodujúcim momentom musel po druhej žltej karte predčasne pod sprchy stredopoliar Ajaxu Ryan Gravenberch, keď úmyselne v súboji fauloval protihráča.

Atalanta vyhrala aj piaty zápas na ihrisku súpera v Lige majstrov v sérii, pritom mužstvu trénera Giana Piera Gasperiniho na postup stačil aj bod.

"Dosiahnutie postupu do osemfinále je výnimočný úspech. A v tejto sezóne je cennejší ako vo vlaňajšej, pretože FC Liverpool aj Ajax Amsterdam sú tradičné veľmoci," povedal Gasperini pre Sky Sport Italia.

"Defenzívne sme pracovali výborne a potom sme sa sústredili na brejky. V záverečných minútach nám to vyšlo a podľa môjho názoru zaslúžene. Dokázali sme, že v Európe môžeme zvíťaziť nad každým," zhodnotil kouč.

V minulej sezóne sa debutant z Bergama senzačne prebojoval do portugalskej štvrťfinálovej bubliny. V nej mal na lopate neskoršieho finalistu Paríž St. Germain, nad ktorým viedol 1:0, ale inkasoval až dva góly v nadstavenom čase.

Ajaxu sa dlhodobo nedarí

Trénerovi domáceho Ajaxu Erikovi ten Hagovi navyše chýbali zranení Daley Blind, David Neres a Lassina Traore. Štvornásobný európsky šampión z Amsterdamu zlyhal z uplynulých ôsmich pokusov postúpiť do osemfinále až sedemkrát.

Domáci mali loptu častejšie pod kontrolou, nezvládli však útočnú fázu. Ten Hag napokon po hodine hry poslal za obrancu Nicolasa Tagliafica na plochu skúseného útočníka Klaasa Jana Huntelaara, no ani to nepomohlo.

Sklamaný Klaas-Jan Huntelaar po vypadnutí Ajaxu.
Sklamaný Klaas-Jan Huntelaar po vypadnutí Ajaxu. (Autor: TASR/AP)

"Keď vám súper v stretnutí nedovolí vytvoriť si veľa šancí, z toho mála musíte niečo využiť. To sa nestalo, preto sme nepostúpili. Naozaj bránili veľmi dobre a kompaktne, my sme naopak nevedeli veľa vytvoriť," povedal podľa agentúry AP Davy Klaasen, ktorý nevyužil jednu z najväčších šancí Ajaxu.

"Myslím si, že sme celkovo bránili solídne, Schuurs a Martínez boli skvelí. V polčase sme zmenili veci, museli sme sa sústrediť na ofenzívu.

Davy Klaassen bol akýmsi ďalším útočníkom, mal lepšie spojenie s ofenzívou a tak sa aj zrodila jeho šanca. Žiaľ, nevyužili sme ju a celkovo sme boli v útoku bezzubí," dodal ten Hag pre uefa.com.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Atalanta druhý rok po sebe zaskočila Európu, vyradila bezzubý Ajax