Uhradí aj dlhy a pôžičky mesta. Slovenský podnikateľ kúpil český futbalový klub

Starosta Opavy Tomáš Navrátil a nový majiteľ klubu SFC Opava Andrej Krajíček pri podpise zmluvy.
Starosta Opavy Tomáš Navrátil a nový majiteľ klubu SFC Opava Andrej Krajíček pri podpise zmluvy. (Autor: Mesto Opava)
Sportnet|10. jan 2024 o 10:45

Keď som si uvedomil potenciál a možnosti klubu, bolo rozhodnuté, povedal.

OPAVA. Stavebná spoločnosť A.I.K. spol. s.r.o., ktorej majiteľom je slovenský podnikateľ Andrej Krajíček, sa stala majoritným vlastníkom českého druholigového futbalového klubu.

Mesto Opava, ktoré doteraz vlastnilo 99,25 percent akcií klubu, je aj naďalej vlastníkom štadióna a patrí mu aj technické a tréningové zázemie, ktoré klub využíva. Mesto o tom informovalo na svojom webe.

"Neuveriteľné sa stalo skutočnosťou. Po mnohých rokoch úsilia sa nám podarilo nájsť partnera zo Slovenska, ktorý sa ujme opavského futbalu. Pre Opavu je to veľmi významný krok.

Futbalový klub tak získa potrebné prostriedky pre ďalší rozvoj a v záujme nového majiteľa je vrátiť sa do najvyššej súťaže. Klub bude mať vlastné financovanie a mesto už nebude musieť dotovať profesionálny futbal v takej výške. My však budeme aj naďalej podporovať šport detí a mládeže.

Od dnešného dňa sa tak píše nová kapitola dejín opavského futbalu. Značka SFC je majetkom mesta a tak je zaistené, že klub bude hrať pod rovnakým názvom. Prajem novému majiteľovi veľa úspechov pri rozvoji klubu," povedal k zmluve primátor Opavy Tomáš Navrátil.

Predaj bude zakončený v momente, keď mesto obdrží na účet predajnú čiastku.

Obe strany sa dohodli na notárskej úschove v hodnote 15 miliónov českých korún (cca 600-tisíc eur), ktoré budú postupne uvoľňované na prevádzkové financovanie klubu do konca roka 2024.

Firma A.I.K. spol. s.r.o. uhradí aj dlhy a pôžičky mesta v hodnote 10 miliónov korún (cca 400-tisíc eur).

Mesto bude naďalej poskytovať plnenie v hodnote 1,8 milióna korún (cca 73-tisíc eur) na podporu činnosti klubu. Aj túto možnosť s plánom predaja klubu schválili aj mestskí poslanci na rokovaní 11. decembra 2023.

"V prostredí futbalu sa pohybujem niekoľko rokov a hádam môžem povedať, že sa v ňom aj vyznám. Tu v Opave mám vo futbale viacero známych, a keď som bližšie spoznal aj históriu klubu, jeho fanúšikov a najmä som si uvedomil jeho možnosti a potenciál, bolo rozhodnuté.

Som rád, že sa všetko podarilo dotiahnuť až do konca a teším sa na ďalšiu prácu v opavskom futbale, rovnako ako na spoluprácu s mestom a jeho vedením," povedal nový majiteľ SFC Opava Andrej Krajíček.

Krajíček založil spoločnosť A.I.K. spol. s.r.o. v roku 2013. Hlavným zameraním firmy sú sadrokartónové konštrukcie, kazetové stropy a celková stavebná činnosť a stavebné úpravy.

Krajíček podporuje SFC Opava už od začiatku sezóny 2022/2023 a do jeho činnosti už investoval sumu v hodnote 10 miliónov korún (cca 400-tisíc eur) ako cez svoju firmu, tak aj cez ďalších partnerov, ktoré pre klub získal. Od apríla 2023 je tiež členom predstavenstva klubu.

Tabuľka českej druhej ligy

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Česko»Uhradí aj dlhy a pôžičky mesta. Slovenský podnikateľ kúpil český futbalový klub