Hral vo finále majstrovstiev sveta. Vo veku 85 rokov zomrel Adolf Scherer

Adolf Scherer ukázal medailu z Čile (1962) počas návštevy siene slávy slovenského futbalu v roku 2018.
Adolf Scherer ukázal medailu z Čile (1962) počas návštevy siene slávy slovenského futbalu v roku 2018. (Autor: archív Slovenského futbalového zväzu)
Sportnet, TASR|22. júl 2023 o 14:32

Bývalý reprezentant zomrel po boku svojich blízkych vo Francúzsku.

BRATISLAVA. Bývalý slovenský futbalový útočník a vicemajster sveta z roku 1962 Adolf Scherer zomrel vo veku 85 rokov.

Skonal vo svojom dome na juhu Francúzska v mestečku St. Gilles v kruhu blízkych, informoval Slovenský futbalový zväz (SFZ).

"Do dnešného rána mal výnimočný prívlastok – jediný žijúci slovenský futbalista, ktorý hral vo finále majstrovstiev sveta," uviedol SFZ v sobotu na svojej oficiálnej stránke.

Adolf Scherer je tretím najlepším strelcom v histórii československej futbalovej ligy po Jozefovi Adamcovi a Ladislavovi Pavlovičovi, s mužstvom Červenej hviezdy Bratislava získal majstrovský titul v roku 1959.

Po Schererovej emigrácií do Francúzska v roku 1973 sa snažil komunistický režim vymazať jeho meno z histórie futbalu.

Stratil sa z historických záznamov, z fotografií, vrátil sa tam až po zmene režimu roku 1989, keď ho dodatočne zaradili do Klubu ligových kanonierov.

Reprezentačný debut absolvoval 20. septembra 1958 v Bratislave v prípravnom zápase so Švajčiarskom 2:1, v drese československej reprezentácie odohral potom do roku 1964 celkovo 36 zápasov a dal v nich 22 gólov.

Okrem striebra z MS má na konte aj tretie miesto z ME v roku 1960.

Na svetovom šampionáte 1962 v Čile rozhodol Scherer gólom o štvrťfinálovom triumfe nad Maďarskom a v semifinále proti Juhoslávii (3:1) zaznamenal dva presné zásahy. Vo finále Československo podľahlo Brazílii 1:3.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Hral vo finále majstrovstiev sveta. Vo veku 85 rokov zomrel Adolf Scherer