Ako hrdinu ho vítalo stotisíc ľudí. Slováka zakázali a vymazali

Adolf Scherer.
Adolf Scherer.
Pavol Spál|17. dec 2021 o 20:42

Adolf Scherer bol donedávna jediný žijúci Slovák, ktorý si zahral vo finále MS vo futbale.

Adolf Scherer zomrel 22. júla vo veku 85 rokov. Z archívu sme vybrali rozhovor zo 17. decembra 2021.

V jeho telefóne sa najskôr ozval ženský hlas, hovoril francúzsky. Nadia, manželka jedného z najslávnejších slovenských futbalistov, vzápätí reagovala anglicky. 

A potom sa už z telefónu z francúzskeho mesta Saint Gilles ozvala slovenčina s mierne francúzskym akcentom.

„Ako sa máte. Som rád, že ste ma našli a spomenuli si. Ak pôjdete niekedy do Francúzska, tak sa u mňa zastavte. Neostýchajte sa a príďte,“ vraví legendárny ADOLF SCHERER (83 r.), vicemajster sveta z Čile 1962. Jediný žijúci Slovák, ktorý si zahral finále svetového šampionátu. Počas rozhovoru pre Sportnet mal dobrú náladu, často sa smial. Aj spomínal.

Adolf Scherer

Dátum narodenia: 5. máj 1938

Dátum úmrtia: 22. júl 2023

Ako sa máte vy, pán Scherer?

Ako starý pán, ktorý má už čoskoro osemdesiatštyri. Pomaličky. Sedíme doma a opaľujeme sa na slnku. Žijeme. Na futbal nechodím, lebo v našom okolí je veľmi slabý. Nízke súťaže. Olympique Nîmes, kde som hrával, je v druhej lige. 

Ešte vás baví futbal?

Sledujem skoro každý futbal, na ktorý natrafím v televízii. Niekedy sa dívam aj od rána do večera. Už to nie je taká úroveň ako kedysi (smiech).

Sledujete aj slovenských futbalistov?

Vo Francúzsku veľmi málo píšu o Slovákoch či Čechoch, skoro nič. Aj v televízii skôr dávajú Talianov a Španielov. 

Často spomínate na majstrovstvá sveta v Čile, kde ste získali striebornú medailu? 

Na to v živote nezabudnem, dal som tri góly a dostal som Československo do finále. Bol som veľmi mladý (mal 24, pozn. red.). Okolo mňa boli hráči na vysokej úrovni, usmerňovali ma. Dávali mi parádne prihrávky. Bol som rýchly, technický a strelec. Tréner Rudolf Vytlačil bol skvelý psychológ, dobre nás viedol. Pamätáte sa, nie? 

Nebol som ešte na svete, ale veľa som o tom počul a čítal. Videl som archívne zábery. Súčasní futbalisti bývajú v luxusných hoteloch. O vašom ubytovaní v Čile sa však hovorili legendy. Prečo?

Nemali sme hotel, to bolo niečo strašné aj na tú dobu (smiech). Bývali sme v horách, v nejakej chate s krbom. V jednej izbe sme boli štyria. Ani teplá voda tam nebola. Štípali nás ploštice. Každý deň sme z hôr schádzali do mesta trénovať. Vozili nás na starodávnom a rachotajúcom autobuse po serpentínach. Pred finále sme bývali už v kasárňach. 

S vojakmi?

Jasné (smiech). Pred izbami stáli so samopalmi.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Ako hrdinu ho vítalo stotisíc ľudí. Slováka zakázali a vymazali