Nedopriali sme Slovanu, aby sa tešil proti nám, tešila sa opora DAC

Radosť Dunajskostredčanov na Tehelnom poli
Radosť Dunajskostredčanov na Tehelnom poli (Zdroj: TASR, Autor: Pavol Neubauer)
Titanilla Bőd|10. máj 2021 o 00:31

DAC pod vedením trénera Antala Németha vyhráva.

Stalo sa to len tretíkrát v histórii najvyššej súťaže. Dunajská Streda zvíťazila na pôde Slovana Bratislava.

Belasí si ten deň predstavovali inak. Namiesto majstrovských osláv sa však v útrobách Národného futbalového štadióna ozývali radostné pokriky Dunajskostredčanov. DAC vyhral na Slovanom 1:0, zabezpečil si druhé miesto a stále má matematickú šancu na titul.

Otvorený tréning dodal silu

Hráči DAC deň pred zápasom absolvovali otvorený tréning. Na MOL Akadémiu prišli fanúšikovia, aby vyjadrili podporu svojmu tímu. Nechýbali vlajky ani pyrotechnika.

„Sme im vďační. Pre nich klub znamená všetko,“ vravel autor víťazného gólu Marko Divkovič.

V predchádzajúcich týždňoch sa dunajskostredskí fanúšikovia pred zápasmi niekoľkokrát objavili aj na diaľničných nadchodoch alebo pri ceste z tréningového komplexu na dunajskostredský štadión, aby aspoň takto povzbudili svoj tím.

„V minulých prípadoch sa nám práve vtedy nepodarilo vyhrať, keď prišli. Teraz sme to konečne prelomili. Víťazstvo nad Slovanom je špecifické, to ste asi počuli,“ usmieval sa András Schäfer, motor stredu poľa DAC.

Z kabíny hostí sa viackrát ozýval potlesk i nadšené tímové pokriky. „Nezískali sme síce titul, ale triumf na Tehelnom poli má veľkú cenu. Stále máme matematickú šancu na titul a nedopriali sme Slovanu, aby oslavovali práve proti nám,“ dodal Schäfer.

VAR v akcii

Slovan vo väčšine zápasu dominoval, ale svoje šance nepremenil. DAC hrozil skôr z protiútokov.

Paradoxne bol takto proti belasým nebezpečnejší, ako keď sa snažil o vysoký pressing.

„Naša hra mala myšlienku, kým súper len bránil v nízkom bloku. Nemali sme však šťastie,“ zhodnotil stretnutie tréner Slovana Darko Milanič.

„Chceli sme útočiť viac, ale takto to vyšlo. Z protiútokov sme však boli nebezpeční. Neodohrali sme zlý zápas a bojovali sme o dobrý výsledok. Dnes sme mali aj šťastie,“ ponúkol triezvy pohľad na dianie aj jeho náprotivok Antal Németh.

Dunajskú Stredu dvakrát zachránil systém VAR: Slovan mal po faule Niklasa Sommera na Rafaela Rataa kopať penaltu, no po upozornení rozhodca Michal Očenáš svoj verdikt zmenil na priamy kop spoza pokutového územia.

V závere zápasu sa slovanisti tešili z gólu po rohu, no VAR znova upozornil arbitra na fakt, že Ratao stál v postavení mimo hry. Lopta po rohu Dávida Holmana a hlavičke Vernona de Marca už smerovala do bránky, ak by sa jej Ratao nedotkol, Slovan by už mohol byť majstrom.

Víťazstvá DAC na pôde Slovana

3. 8. 1996, 1. kolo, Slovan–DAC 1:2, góly: 74. Gomes – 19. Zsákovics (11 m), 61. Rimanovský (11 m)

15. 3. 2015, 22. kolo, Slovan – DAC 0:1, gól: 3. Štepanovský

9. 5. 2021, 8. kolo nadstavby o titul: Slovan – DAC 0:1, gól: 77. Divkovič

Desiata nula Jedličku

V predchádzajúcich dvoch vzájomných zápasoch DAC inkasoval už v prvej desaťminútovke. V marci na Tehelnom poli bol dokonca vtedy už stav 2:0 pre belasých.

„Práve preto sme teraz nechceli veľmi otvoriť hru. Bol to taktický zápas. Boli sme kompaktnejší v strede,“ poukázal na dôležitý fakt Divkovič.

V aktuálnej sezóne skóroval už jedenásťkrát. Eric Ramírez ho vysunul dokonale načasovanou loptou a chorvátsky legionár svoju šancu s prehľadom premenil.

Belasí nedokázali prekonať Martina Jedličku. „Som nesmierne šťastný. Na Slovane sa proti nám vždy pískala penalta, ale teraz nám konečne VAR pomohol,“ vravel český brankár Dunajskej Stredy.

V predchádzajúcich desiatich vzájomných zápasoch kopali belasí sedem penált, Dunajskostredčania iba štyri.

Jedlička dosiahol desiatu nulu v sezóne. „Sme radi, že tréner určil takú taktiku, že nedostávame góly. Predtým sme ich dostávali dosť veľa,“ myslí si brankár DAC.

Neistý život trénerov

Na lavičke oboch tímov sedeli muži, ktorých budúcnosť pri tíme bola neistá.

„Nie je to moje rozhodnutie,“ hovoril na pozápasovej tlačovej konferencii Darko Milanič, vtedy ešte kouč Slovana. O pol hodiny už ním nebol, klub to oznámil na svojej webovej stránke.

Hlavný tréner DAC Antal Németh prebral tím po Berndovi Storckovi ako dočasné riešenie do konca sezóny. Dunajskostredčania však pod jeho vedením ožili.

Vyhrali tri zápasy v rade a strácajú na lídra dve kolá pred koncom štyri body.

Z dočasného riešenia sa stáva vážny kandidát na post hlavného trénera aj v budúcej sezóne.

„Svoju budúcnosť teraz neriešim. Mám jediný cieľ, aby sme vyhrávali,“ vyhlásil maďarský kouč po víťazstve proti belasým.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Nedopriali sme Slovanu, aby sa tešil proti nám, tešila sa opora DAC